19
Desembre
2018

La 4a edició del Fòrum del Vallès Occidental de Secundària ha girat al voltant del canvi climàtic

L’activitat ha girat al voltant del canvi climàtic

La 4a edició del Fòrum del Vallès Occidental de Secundària ha girat al voltant del canvi climàtic

A la Biblioteca del Nord de Sabadell ha tingut el 4t Fòrum del Vallès Occidental de Secundària, organitzat per la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC) i la Fundació Catalana de l’Esplai, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell. Enguany el fil conductor del Fòrum ha sigut el canvi climàtic i han participat dos centres del nord de Sabadell: l’Institut Ca n’Oriac i l’Institut Arraona.

Aquestes trobades formen part del pla de treball de la XESC, que aglutina més de 1.050 centres de tot Catalunya que treballen de forma proactiva per la sostenibilitat. En clau local, l’Agenda 21 Escolar hi treballa des del 2003.

Els alumnes que han format part del Comitè Ambiental han intercanviat experiències i han dut a terme una gimcana. Concretament han fet una prova sobre canvi climàtic i consum, i han tractat el consum de l’oli de palma i la desforestació. La segona prova està relacionada amb l’energia i s’han plantejat quin tipus de bombeta consumeixen més i si és real que un fluorescent gasta més si s’encén i s’apaga o si és millor deixar-lo encès. La prova 3 ha consistit en la contaminació de l’aire amb la dispersió. I, finalment, la quarta prova estava relacionada amb la biodiversitat i els alumnes s’han plantejat què passarà amb l’ós polar i han qüestionat el futur del mosquit tigre.

El professorat ha discutit i reflexionat sobre el futur de la mobilitat sostenible, a partir d’una presentació de Som Mobilitat com també sobre el futur de les glaceres, a càrrec de l’expert català Jordi Camins i d’un pagès de proximitat.

D’altra banda, el Fòrum també ha servit per tractar les bones pràctiques per dur a terme en l’entorn escolar. Així, han destacat onze accions, com ara reduir el consum i reaprofitar els objectes i els materials o bé potenciar la cuina pròpia i els aliments de proximitat en els menjadors educatius o bé com es poden aprofitar les energies renovables.

Els alumnes han fet també una acció conjunta, que ha consistit en una acte simbòlic de sensibilització i difusió sobre el canvi climàtic.

Finalment, el Fòrum ha acabat amb una valoració dels alumnes que hi han participat, els quals han definit els aspectes que més els han agradat i els que menys de l’activitat i han fet propostes per a futurs fòrums. Per la seva banda, el professorat també ha expressat propostes de millora de cara a propers anys.