CA EN ES
 
          

XARXA ANTIRUMORS DE SABADELL

 

06
abril
2021

Sabadell commemora el Dia Internacional del Poble Gitano amb un acte institucional i la realització d’un vídeo per donar a conèixer la cultura gitana

Aquest any es celebra el 50è aniversari del Primer Congrés Mundial Roma-Gitano, on es van instaurar la bandera i l’himne gitanos

Un any més, l’Ajuntament de Sabadell i les entitats gitanes de la ciutat commemoren el Dia Internacional del Poble Gitano, el 8 d’abril. L’objectiu és seguir treballant per visibilitzar la població gitana de la ciutat, més de 9.000 persones, sensibilitzar la ciutadania i combatre els prejudicis i estereotips que encara existeixen vers el Poble Gitano.

“Volem enderrocar barreres”,

ha destacat la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar Animal i Participació, Marta Morell,

“i reivindiquem la diversitat a la nostra ciutat perquè això ens enriqueix com a societat”. Morell ha posat en relleu que “el poble gitano encara s’enfronta al racisme i als prejudicis, i és per això que des de l’Ajuntament reivindiquem cada dia aquesta diversitat, amb l’objectiu de posar en el centre les persones, sigui quina sigui la seva cultura, llengua o identitat”.

De la seva banda, l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, assenyala que

“dies com el d’avui són importantíssims per recordar la riquesa de la cultura gitana i dels seus valors, reconeixent la seva història, la seva llengua i les aportacions del poble gitano, que també conformen la cultura col·lectiva de Sabadell”.

Enguany se celebra el 50è aniversari del Primer Congrés Mundial Roma-Gitano, que es va celebrar a Londres l’any 1971, i on es van instaurar la bandera i l’himne gitanos. Per aquest motiu, i tal com s’ha treballat a la Taula del Poble Gitano, a les activitats previstes destacaran aquests símbols d’unió i reivindicació dels drets del Poble Gitano.

L’acte central serà a la Casa Duran el mateix dia 8 d’abril a les 6 de la tarda, amb una actuació musical d’estil flamenc del cantaor Miguel de la Tolea i el guitarrista Eduardo Cortés, i la presentació d’un vídeo que s’ha realitzat per donar a conèixer diversos aspectes de la cultura gitana: els símbols, la llengua, personatges famosos o la seva història a Sabadell.

El vídeo s’ha gravat a la Font dels Gitanos i mostra també una cerimònia tradicional que consisteix en l’encesa d’espelmes i llançament de pètals de flors al riu, en memòria dels gitanos assassinats als camps de concentració nazis i també amb un record especial per alguns referents de la comunitat gitana que ens han deixat els darrers anys. Al finalitzar l’acte es farà una fotografia amb tots els assistents davant la façana de l’Ajuntament, on aquell dia onejarà la bandera del Poble Gitano, tal i com ja s’ha fet en els darrers anys.

D’altra banda, aquests dies s’han distribuït cartells amb una il·lustració feta pel dibuixant gitano Dani Díaz, que inclou un codi QR amb enllaç a la web de l’Ajuntament de Sabadell on hi ha disponibles diferents recursos i material audiovisual relacionat amb el Poble Gitano, i on es penjarà també el vídeo realitzat per la commemoració d’enguany.

Categories Antirumors, Activitats culturals, Drets Civils i Gènere Tags Congrés Mundial Roma-Gitano, Dia Internacional del Poble Gitano