PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

CapWeb Residus

 

27
abril
2018

Sabadell tindrà aparcaments segurs per a bicicletes

La iniciativa, que és possible en el marc de l’EDUSI, és fruit d’un projecte guanyador del procés participatiu Construint Ciutat

Sabadell tindrà aparcaments segurs per a bicicletes

Aquest diumenge, el Passeig s’omplirà d’activitats relacionades amb la bicicleta

L’Ajuntament crearà una xarxa d’aparcaments segurs per a ús públic. N’hi haurà de tipus recinte, amb consignes electròniques que es gestionaran amb targeta electrònica o mòbil, i també de tipus gàbia. S’inicia així un procés per prioritzar els recorreguts a peu i amb bicicleta, per millorar la salut de les persones i la qualitat ambiental a la ciutat.

Així es desprèn de l’Estudi d’Aparcaments de la Bicicleta que han presentat avui el Juli Fernàndez, tinent d’alcalde de Cohesió Territorial; el Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic, i Glòria Rubio, regidora de Participació.

L’Estudi parteix d’un projecte presentat el 2017 en el Construint Ciutat, el procés participatiu per elaborar una part del Pressupost municipal. Aquell projecte proposava incorporar aparcaments segurs per a bicicletes per impedir robatoris. Per a Glòria Rubio

aquest és un projecte que suma les voluntats ciutadana i política i que ha de permetre i fomentar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport i promoure’n l’ús dins l’àmbit educatiu i a la feina

La proposta, amb un pressupost de 200.000 €, va ser seleccionada pels ciutadans en primera posició i va rebre 2.043 suports.

Aquest Estudi forma part del Pla Director de la Bicicleta de Sabadell, actualment en fase de redacció, que posa èmfasi en les mesures per disminuir l’alt nivell de robatori que hi ha avui la ciutat, tenint que compte que, segons els darrers treballs, a l’àrea de Barcelona 4 de cada 10 ciclistes han patit com a mínim un robatori de bicicleta. També considera les formes de lligar les bicicletes, el nivell de seguretat i les tipologies actuals d’aparcament.

El Pla també estableix l’impuls dels edificis Amics de la Bici –edificis municipals i privats que permetin que hi entrin les bicicletes, especialment equipaments educatius i esportius­–. I la millora, increment i senyalització dels aparcaments en via pública: presentació de nova senyalització referida a la xarxa i guia de la xarxa de mobilitat sostenible de Sabadell. Finalment, també es planteja una campanya de sensibilització per a la xarxa ciclable, que ha de millorar la informació de la xarxa ciclable existent i els punts d’aparcament.

Juli Fernàndez ha manifestat que

les necessitats de ciutadania pel que fa a les bicicletes són que hi hagi trànsit pacificat, una bona xarxa i aparcaments segurs. Ja treballàvem en els dos primers elements i ara comencem el tercer. Durant el 2018 instal·larem 8 aparcaments segurs per a bicicletes vinculats a estacions de tren i autobús per tal d’afavorir la intermodalitat.

A més, s’instal·laran 30 punts nous d’aparcament i es milloraran tots el que hi ha actualment a Sabadell.

Actualment Sabadell té 308 punts d’aparcament de bicicleta amb 2.814 places, principalment de tipus U invertida, que permeten un nivell de seguretat òptim, si es lliguen el quadre i les rodes de la bicicleta. Els aparcaments del passeig de la Plaça Major i del parc del Taulí són avui els més segurs de la ciutat.

Les mesures que es deriven del Pla Director de la Bicicleta es podran dur a terme gràcies al cofinançament dels fons FEDER, a partir l’estratègia Estratègia de Desenvolupament Urbanístic Sostenible Integrat que va obtenir Sabadell. Un dels objectius temàtics d’aquest fons europeu és l’OT4, que fa referència a afavorir el pas a una economia de baix nivell d’emissió de carboni i, per tant, a millorar les xarxes ciclistes existents.

Dia Mundial de la Bicicleta

D’altra banda, aquest any, Sabadell celebrarà el Dia Mundial de la Bicicleta el diumenge 29 d’abril amb diferents activitats organitzades per l’Associació Cicloamics Sabadell (CAS) amb el suport de l’Ajuntament i del fons FEDER. Seran exposicions, xerrades i activitats pensades per fer en un ambient familiar, mentre que els comerços locals relacionats amb el món de la bicicleta hi tindran també presència. L’objectiu és donar relleu a aquest mitjà de transport ecològic i econòmic. Les activitats són gratuïtes, però per motius organitzatius es demana que els participants registrin la seva assistència aquí.

Les activitats es concentraran al passeig de la Plaça Major. Començaran a les 10 del matí amb la presentació del Dia Mundial de la Bicicleta a càrrec de Juli Fernàndez, tinent d'alcalde de Cohesió Territorial, i Xavier Guerrero, regidor d'Espai Públic. A les 12 del migdia, Arcadi Oliveres pronunciarà la conferència "Ara i aquí: les exigències ambientals”. A la 1 del migdia, Franc Lluís Giró presentarà el seu llibre Gino Bartali. El hombre de hierro. A 3/4 de 5 de la tarda, Jordi Leiva presentarà la cooperativa Bicinity. I a 2/4 de 6 de la tarda, serà el torn de Benjamí Aguilar, de l’Associació Fem Bici.

Al mateix passeig de la Plaça Major tindran lloc, entre altres, les activitats següents. A les 9 del matí, la competició del Open Bike Trial. De 10 del matí a 7 de la tarda, hi haurà una fira de botigues de bicicletes, la 2a Trobada Nacional de Bicis Custom i diferents exposicions i circuits. A les 11 del matí, serà el torn de la ruta grafitera per la ciutat, guiada per Werens, per a la qual cal dur bicicleta i els menors de 16 anys també han de portar obligatòriament casc.

En aquesta jornada l’Ajuntament exposarà i deixarà provar les noves bicicletes elèctriques que ha comprat per als serveis municipals.

Volem que ciutadania toqui i provi les bicicletes elèctriques i que s’animi a fer servir aquest tipus de mobilitat

afirma Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic.

Per un altre costat, des del 2014, Sabadell també participa en la Massa Crítica. És cada segon divendres de mes, a les 8 del vespre, amb sortida del parc de Catalunya. Es tracta d’una celebració de ciclistes i patinadors que se celebra a diferents ciutats d’arreu del món. L’objectiu és reivindicar una major presència i protecció de les bicicletes a les ciutats, per reduir les molèsties que ocasionen els vehicles motoritzats, com soroll, embussos, inseguretat i contaminació, tant atmosfèrica com acústica.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER

Categories Mobilitat, Edusi, Processos participatius, Espai públic , Mobilitat i transport, Participació ciutadana, Urbanisme i Habitatge Tags bicicleta, Edusi, espai públic, mobilitat, participació