PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

OFICINA DE BENESTAR ANIMAL

19
Maig
2022

L’Ajuntament ofereix per primera vegada un curs d’obediència bàsica del gos i atenció a les seves necessitats

Es tracta d’una formació gratuïta adreçada a persones propietàries de gossos i on s’explicaran també les claus per una tinença responsable

L’Ajuntament ofereix per primera vegada un curs d’obediència bàsica del gos i atenció a les seves necessitats

L’Ajuntament ofereix per primera vegada un curs teoricopràctic d’obediència bàsica del gos i atenció de les seves necessitats, impartit per la Unitat Canina de la Policia Municipal. Està adreçada principalment a persones que fa poc que han adquirit o adoptat un gos, si bé es pot inscriure qualsevol persona interessada, sempre i quan tingui un gos censat a la ciutat.

La formació és gratuïta i s’impartirà en dues sessions. La primera, de caràcter teòric, es durà a terme dissabte 28 de maig, en horari de 10 a 13 hores, a les dependències de la Policia Municipal (c. de Pau Claris, 100). La segona, de caràcter pràctic, tindrà lloc el diumenge 29, en el mateix horari, i les persones assistents hauran d’anar acompanyades dels seus gossos. L’emplaçament es concretarà el mateix dissabte, en funció de la previsió del temps.

El tinent d’alcaldessa de Seguretat i Civisme, Jesús Rodríguez, ha destacat que “aquesta prova pilot és un exemple més de la importància de la unitat canina, i totes les unitats de la Policia Municipal en la tasca capdal que fa dia a dia tant a favor del benestar animal com en aspectes policials com són la prevenció i persecució del consum de drogues i els problemes de convivència i incivisme”

Els membres de la Unitat Canina oferiran continguts que aniran des dels teòrics, amb consells i informació sobre una correcta atenció de l’animal (vacunes, higiene, alimentació, habitat...), on i com passejar-lo, com gestionar les possibles molèsties al veïnat –evitar lladrucs, gestió de l’estrès per separació...–, i també consells pràctics de conducció del gos per l’espai públic i l’obediència de l’animal a les ordres bàsiques.

En aquesta primera edició s’ofereixen 10 places, si bé per cada inscripció poden venir dos persones, sempre que totes dues convisquin o interactuïn amb l’animal. La inscripció s’ha de fer a través d’aquesta pàgina web web.sabadell.cat/animals. Les places es donaran per estricte ordre d’inscripció.

Les persones interessades en la formació però que no puguin assistir aquest cap de setmana, poden igualment omplir el formulari, ja que permet escollir altres opcions. D’aquesta manera, es podran planificar altres edicions d’aquesta formació en franges horàries o dies amb persones interessades, a les quals s’informarà per correu electrònic. A més, amb les persones que no hagin entrat en aquesta formació es confeccionarà una llista d’espera per ordre d’inscripció per estudiar si s’organitzen properes edicions.

Amb aquesta iniciativa, impulsada conjuntament per la Policia Municipal i el Programa de Benestar Animal, es pretén assolir alguns dels objectius que preveu el Pla de Mandat municipal 2020-2023, en concret:

Promoure una tinença responsable d’animals de companyia i vetllar pel compliment de l’ordenança municipal reguladora de la tinença, benestar i protecció dels animals de Sabadell, amb accions d’informació als propietaris d’animals; foment de la inscripció al cens d’animals de companyia, accions formatives i de sensibilització... tant pel foment del civisme a l’espai públic, com per l’atenció i cura dels animals als seus domicilis.

La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, ha explicat que

“aquest projecte era un compromís del nostre pla de mandat, i és una gran satisfacció posar-ho en marxa”.

Ha afegit que

“és clau d’aquest projecte donar eines a la gent per prendre consciència del que significa tenir un gos i com han de donar-li el que necessita. A mes, contribueix a la convivència entre persones amb animals i sense”.

Per la seva banda, Francisco Cancela, agent de la Unitat Canina de la Policia Municipal, ha considerat que

“el més interessant és que els participants aprendran a entendre el llenguatge dels gossos i podran saber perquè fan el que fan i com ajudar-los”.

Unitat Canina K9

La Policia Municipal de Sabadell es va iniciar en l'ús de guies canins l'any 2008 amb la formació i capacitació d’un agent i un gos provinent d'abandonament. La Prefectura de la Policia Municipal va assumir la creació d'aquest servei com un repte en favor de la modernització i millora del servei prestat a la ciutadania.

Basant-se en l'impacte social i resultats obtinguts prèviament, el 2011 s'incorpora un nou agent i tres nous animals procedents de protectora, formats i capacitats sota un model d’autoformació.

A dia d’avui, el servei d’Unitat Canina s’ha organitzat, ha evolucionat i perfeccionat el funcionament fins a arribar a ser una unitat de prestigi i referència a nivell nacional. En l'actualitat quatre guies canins conformen la unitat canina, participant en la majoria dels plans Preventius Planificats per la Policia Municipal com a eina de suport dins de les seves funcions genèriques, assumint com serveis específics actuacions preventives en el tràfic i consum de drogues en col·legis i instituts, zones d'oci, parcs, línies regulars de transport públic, persones i vehicles que accedeixen a la població.

A més, és un exemple de projecció de la imatge del cos a través d'exhibicions, així com la participació i organització de Jornades Tècniques per a la millora de la funció policial amb aquest tipus d'unitats.

Els gossos d’aquesta unitat participen en actuacions preventives en perímetres docents, control i seguiment de queixes en llocs públics per consum de substàncies estupefaents, o control d’accessos en estacions de transport públic, entre d’altres. També participen en xerrades preventives a instituts sobre la tinença responsable d’animals i les conseqüències administratives i penals del consum d’estupefaents.

La unitat ha rebut ja diverses distincions: el passat mes de desembre el Consell General del Poder Judicial va atorgar el premi “Qualitat de la Justícia” que premia les iniciatives més excel·lents en la millora de la qualitat del servei públic de la Justícia; i el 2018 la Unió Nacional de Caps i Directius de la Policia Local (UNIJEPOL) va distingir la Unitat canina de Sabadell per les iniciatives i bones pràctiques a les unitats canines.

Categories Benestar Animal, Policia Municipal Tags gossos