PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
Can DeuOK
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic Dr. Josep M. Plans Molina (Can Deu)
Can Llong
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic de Can Llong-Castellarnau
Can Puiggener
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic de Can Puiggener
Can Rull
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic de Can Rull
Creu Alta
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic de la Creu Alta-Cal Balsach
Centre Cívic de la Creu de Barberà
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic de la Creu de Barberà
Centre Cívic de la Concòrdia
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic de la Concòrdia
Centre Cívic de Gràcia
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic de Gràcia
Centre Cívic del Poblenou
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic del Poblenou
Centre Cívic de Sant Oleguer
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic de Sant Oleguer
Centre Cívic de Torre-romeu
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic de Torre-romeu
Centre Cívic de Ca n'Oriac
CENTRES CÍVICS
Centre Cívic de Ca n'Oriac
Espai Polivalent del Parc del Nord
CENTRES CÍVICS
Espai Polivalent del Parc del Nord
previous arrow
next arrow
14
Octubre
2022

Elevat increment dels usos dels centres cívics en un estiu marcat per la calor

Un total de 7.591 persones van fer ús d’aquests equipaments durant el mes d’agost (un 40,86% més que el 2021)

Elevat increment dels usos dels centres cívics en un estiu marcat per la calor

En un estiu caracteritzat per les elevades temperatures, l’Ajuntament de Sabadell va habilitar una quarantena de refugis climàtics per fer front als episodis d’onades de calor que es van viure, entre els quals hi havia centres cívics, biblioteques, places i parcs. Un cop analitzades les dades d’ús dels centres cívics, es constata clarament una major demanda dels mateixos en els tres mesos que hi ha hagut les temperatures més elevades –juny, juliol i agost–, amb variacions mensuals que oscil·len entre un increment del 87,05% el mes de juny i el 40,86% en el mes d’agost.

En paraules de la tinenta d’alcaldessa responsable de l’àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell:

“Les xifres mostren com en un estiu ja sense restriccions, els centres cívics no només han ofert a la ciutadania un espai de relació i atenció, sinó que han esdevingut un espai de protecció essencial davant les temperatures extremes”.

També ha afegit que

“consolidar i ampliar la xarxa de refugis climàtics i garantir l’obertura dels centres cívics i altres equipaments durant tots els mesos d’estiu, com hem fet durant tot aquest mandat, és ja imprescindible per afrontar les conseqüències del canvi climàtic a la nostra ciutat”.

Els dotze centre cívics municipals van estar oberts en els mesos de juny i juliol. Nou d’ells van obrir també portes el mes d’agost: dos en horari de matí (Centre Cívic de la Creu Alta (Cal Balsach) i Centre Cívic de Torre Romeu; cinc en horari de matí i tarda (Centre Cívic de Can Puiggener, Centre Cívic de Ca n’Oriac, Centre Cívic Dr. J.M. Plans (Can Deu), Centre Cívic de Can Rull i Centre Cívic de la Creu de Barberà i dos centres cívics en horari de tarda, Centre Cívic de Can Llong-Castellarnau i Centre Cívic de la Concòrdia. Els centres cívics que han obert en horari de matí i tarda (a excepció de Ca n’Oriac) i el Centre Cívic de Torre Romeu han donat cobertura als Espais Joves. La ciutadania, a diferència de l’any passat, ha pogut fer ús de les sales i espais relacionals així com del material de préstec (premsa, jocs de taula ...) de forma normalitzada.

Usos dels centres cívics a l’agost

Aquest mes d’agost, a diferència dels dos anys anteriors, ja no hi ha hagut cap tipus de restricció o mesura per al control de la pandèmia. Enguany s’han produït 2.202 usos més que l’any 2021. Les dades a l’alça indiquen que l’obertura dels centres cívics al mes d’agost s’està consolidant. Així, no només ha augmentat l’assistència comparant-ho amb els dos darrers anys, sinó que si anem a dates anteriors a la pandèmia, les dades d’usos també han augmentat. S’ha passat dels 5.651 usos l’any 2019 als 7.591 usos aquest 2022, el que suposa un increment del 34,33%.

També un nombre rellevant de ciutadans i ciutadanes han fet servir els centres cívics de titularitat municipal, entre l’1 i el 31 d’agost. Un total de 7.591 persones han fet ús d’aquests equipaments, un 40,86% més que l’any passat en les mateixes dates, on es van registrar 5.389 usos. El perfil dels usuaris i usuàries dels centres cívics se segueix repetint com en anys anteriors: persones majors de 65 anys a les sales relacionals, de 0 a 16 anys a les activitats i de 30 a 65 anys per a fer un ús breu.

L’ús majoritari que han fet els i les usuàries dels centres cívics ha estat d’un 42,43% als espais relacionals, on han pogut llegir el diari, fer una partida de cartes o dominó, conversar o senzillament tenir un lloc fresc on passar una estona; un 39,81% d’usos breus i un 17,76% que ha realitzat algun tipus d’activitat, des de les programades als Espais Joves, una reunió o fer una donació de sang (Banc de Sang i Teixits).

Les franges horàries que han registrat més usos són al matí de 10h a 11h i a la tarda de 16h a 17h.

Destaquen els usos del Centre Cívic de la Creu de Barberà, amb 2.062 usos que sobresurt en relació als altres centres, seguit del Centre Cívic de Can Rull amb 1.714, Centre Cívic de Ca n’Oriac amb 1.282 i Centre Cívic de la Concòrdia amb 801 usos.

Usos els mesos de juny i juliol

La tendència a l’increment dels usos de centres cívics va ser encara més accentuada en els mesos de juliol i juny. Dels 30.849 usos totals en el mes de juny de 2021, es va passar el 2022 a 57.703 usos, el que representa un increment del 87,05%. En el cas del juliol, dels 25.251 de juliol de 2021, es va passar a 36.847 en el mes de juliol de 2021, el que suposa un 45,92% més.

Categories Centres Cívics, Participació ciutadana Tags Centres cívics oberts, refugis climàtics

També et pot interessar...