PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

ENERGIA SOSTENIBLE

04
Juny
2018

Sabadell triplica les instal·lacions solars fotovoltaiques en equipaments municipals i redueix gairebé un 3% el consum de gas i electricitat

L’energia elèctrica dels equipaments municipals ja és 100% renovable

Sabadell triplica les instal·lacions solars fotovoltaiques en equipaments municipals i redueix gairebé un 3% el consum de gas i electricitat

Entre 2015 i 2017, l’Ajuntament de Sabadell ha reduït el consum d’electricitat i de gas en un 2,8 %, tot i que ha augmentat el personal que treballa en els diversos equipaments i que les activitats que duu a terme han crescut, com es veu reflectit en l’augment de més de 40 milions d’euros del pressupost. D’altra banda, s’ha millorat el grau d’eficiència en quilowatts per habitant i any, que ha passat de 172,3 a 165,7. Aquestes millores responen a la voluntat del Govern municipal d’avançar en l’eficiència energètica.

Avui, coincidint amb l’inici de la Setmana de l’Energia, Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, i Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic, fan públiques aquestes dades. Berlanga assenyala que

l’actual model energètic és insostenible, per això el Govern de Sabadell ha assumit el repte de contribuir a canviar-lo i de millorar-lo a partir de diferents actuacions que ja s’estan duent a terme i que ja han aconseguit un estalvi en emissions i també econòmic important per a l’administració.

Més estalvi i eficiència energètica

Entre les millores introduïdes per l’actual Govern hi ha, en primer lloc, diverses inversions que s’han fet en l’enllumenat interior de 39 edificis municipals per fer-los més eficients. Es tracta d’equipaments com l’Escola Bressol de Can Puiggener, el Vapor Llonch, l’edifici municipal de la plaça del Gas, l’Arxiu Històric o la Biblioteca dels Safareigs, entre altres. Depenent de l’edifici, s’hi ha aconseguit un estalvi energètic que va del 56 % al 7 %, en funció de les característiques particulars de cada equipament.

En segon lloc, es duen a terme actuacions d’assessorament en gestió ambiental a centres educatius en el marc de l’Agenda 21 Escolar Plus. Així, aquests darrers dos anys s’ha actuat a 14 escoles de primària de la ciutat. En dues fases, s’ha impartit formació al personal dels centres i s’han aplicat petites mesures d’estalvi depenent de cada espai, com ara col·locació de programadors o de regletes multiendoll, a més de substitució d’enllumenat a les zones de més utilització, com els espais comuns, els ascensors o les aules específiques. La mitjana d’estalvi en aquestes escoles és del 8,5%.

En tercer lloc, l’Ajuntament ha fet actuacions en equipaments administratius i culturals, en el marc del projecte de sensibilització energètica Estalviar per Compartir. Concretament s’ha impartit formació al personal de 12 centres cívics –sobre bones pràctiques de gestió i una campanya de conscienciació d’estalvi energètic solidari– i s’han incorporat als edificis alguns elements d’estalvi, com ara programadors i regletes multiendoll. Els resultats en aquests equipaments han comportat un estalvi de llum i gas del 3,5% el 2017 respecte del 2016 sobre un consum total anual de 675.000 kWh.

Finalment, també s’han dut a terme actuacions a l’enllumenat exterior de diferents edificis municipals. De 2015 a 2017 s’han posat lluminàries Led en 511 punts de llum, dels quals 143 són punts de llum ampliats de quadres de comandament existents, 311 són punts de llum que s’han substituït de vapor de sodi d’alta pressió a Led i 57 punts de llum de quadres de comandament nous. L’enllumenat exterior d’edificis municipals ha tingut un estalvi 114.275 kWh, és a dir, 14.855 €.

Per la seva banda, Xavier Guerrero ha afirmat que

el Govern municipal fa tres anys que introdueix millores diverses als edificis municipals per avançar en eficiència energètica, perquè estem convençuts que els bons resultats són fruit de la millora del dia a dia.

Més producció d’energia renovable

Per un altre costat, des de 2015 el consistori ha fet una aposta decidida per augmentar l’autoproducció d’energia renovable per a autoconsum als equipaments municipals. Així, als 7 equipaments amb instal·lacions que produïen energia fotovoltaica el 2015 ara s’hi ha sumat 11 equipaments més, de manera que la potència instal·lada ha augmentat en 116 kWpic.

El cost total de les instal·lacions ha estat de 236.000 €, que generen una producció anual de 157.400 kWh/any, amb un total de 463 plaques solars instal·lades en aquest període. La “cobertura solar”, és a dir, el grau d’autoconsum d’energia solar dels 7 edificis en què hi ha dades significatives és del 21,8% de mitjana. És a dir, de cada 100 kWh consumits per l’edifici, 21,8 s’han produït per les plaques solars fotovoltaiques instal·lades.

Durant el període 2015-2017 s’han fet 11 instal·lacions a diverses escoles de primària com Miquel Martí Pol, Creu Alta, Teresa Claramunt, Joan Montllor, entre altres, a diferents escoles bressols municipals com Andreu Castells i Can Puiggener i a equipaments municipals com el complex Olímpia. I de cara al 2019 es preveu fer tres intervencions més a Cal Marcet, a l’Escola Bressol Can Llong i un altre centre de primària encara per acabar de determinar.

La producció total municipal és de 246.000 kWh / any, amb un estalvi directe de 31.900 € anuals, que representa un 1,15% del consum total d’energia elèctrica consumida en instal·lacions municipals, incloent l’enllumenat públic exterior.

D’altra banda, d’ençà que l’Ajuntament es va adherir al contracte marc de l’Associació Catalana de Municipis, l’energia elèctrica que consumeixen els diversos equipaments municipals és 100% d’origen renovable, des de l’1 de juliol de 2016.

Tres accions en el marc de l’EDUSI

En el marc de l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrador (EDUSI), entre el 2017 i el 2020 l’Ajuntament dona continuïtat a les mesures implantades en tres àmbits diferents. D’una banda, l’optimització del sistema de gestió energètica, amb una inversió total de 184.600 €. En segon lloc, el foment de les energies renovables en edificis municipals, amb 370.000 €. I, finalment, la renovació i millora energètica dels edificis municipals, amb 783.000 €.

Categories Sabadell 2030, Energia, Transició Ecològica Tags energia, sostenibilitat