PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

GENT GRAN

 

19
Febrer
2020

Alumnes dels instituts Ribot i Serra i Les Termes elaboren un decàleg i s’impliquen en la sensibilització sobre el bon tracte a la gent gran

És una activitat de Servei Comunitari, impulsada per la Taula de Salut Comunitària del Sud, i compta amb el suport de l’Ajuntament

Alumnes dels instituts Ribot i Serra i Les Termes elaboren un decàleg i s’impliquen en la sensibilització sobre el bon tracte a la gent gran

Els alumnes dels instituts Ribot i Serra i Les Termes protagonitzen aquestes setmanes l’activitat semestral “Tractem bé a la gent gran del barri”. La iniciativa vol donar resposta a les mancances socials que es constaten relacionades amb el coneixement dels drets i el bon tracte a la gent gran. Els alumnes, a partir de la pròpia experiència, el contacte amb la gent gran i els professionals del sector sanitari, acció social i cossos de seguretat, poden reflexionar sobre les actituds, valors i prejudicis i fer una intervenció al barri relacionada amb la difusió d’aquests valors. Com a part de la reflexió els estudiants han elaborat un decàleg que ara difonen entre els seus veïns i veïnes.

Tot plegat s’emmarca dins d’un Servei Comunitari adreçat en aquest cas a l’alumnat de 3r d’ESO i inclòs entre les accions educatives curriculars. El Servei Comunitari té com a finalitat garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l’exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

En aquest sentit, i a través de la proposta “Tractem bé a la gent gran del barri”, aquests dies els alumnes estan fent diverses accions al sud de la ciutat, concretament als CAP Sud-Campoamor i el CAP Creu de Barberà, diversos centres de gent gran i també forns de pa i farmàcies. L’objectiu és entrar en contacte amb situacions quotidianes relacionades amb el tracte a la gent gran, interioritzar què significa el bon tracte i alhora fer d’agents cívics per difondre el bon tracte, amb materials divulgatius elaborats per ells mateixos.

Com s’elabora el decàleg del bon tracte a la gent gran?

La feina dels alumnes dins el projecte inclou 10 hores de formació teòrica al centre escolar i 10 hores més de treball pràctic. El treball als centres educatius es va iniciar a l’octubre amb una sessió de cinefòrum, seguida d’un diàleg entre els estudiants, gent gran, professionals sanitaris, d’acció social i cossos de seguretat, compartint experiències sobre situacions de maltractament a la gent gran. Més endavant, amb tota la informació recollida en les sessions anteriors, professionals de la Creu Roja Sabadell faciliten que els estudiants elaborin un decàleg del bon tracte. És en aquest punt que l’alumnat comença la tasca de difusió als centres d’atenció primària, als centres de gent gran i els establiments comercials del seu barri, que, en definitiva, són les persones i els establiments que tenen més tracte amb la gent gran.

Reflexió i sensibilització

Entre les propostes lligades a l’activitat, els alumnes participen d’un rol play al CAP Sud-Campoamor i al CAP Creu de Barberà, que consisteix en la simulació d’una visita mèdica d’una persona gran. Primer els actors són els professionals del centre (metge, infermeres, treballadora social) i plantegen una escenificació per tal que els joves que fan d’observadors detectin situacions de maltractament. Una vegada acabat aquest primer moment de teatralització, els alumnes comenten amb els professionals tot el què han estat capaços de detectar i tots plegats reflexionen com hauria d’haver estat una actuació més respectuosa i correcta.

En un segon moment, els que actuen són els alumnes i en aquesta ocasió han de corregir les situacions plantejades, passant del maltractament al bon tracte. Un cop acabat aquest rol play, els estudiants continuen la intervenció al centre d’atenció primària fent una observació real al taulell d’informació per copsar com els professionals tracten les persones grans i, finalment, munten un punt d’informació a l’entrada de l’edifici, fent entrevistes a la gent gran i lliurant els materials de difusió.

Visites als centres de Gent Gran

També en el marc de l’activitat, l’alumnat visita el Complex de Gent Gran del Parc Central, el Complex de Gent Gran de Sant Oleguer i l’Espai Social Sabadell de la Fundació Catalunya La Pedrera, on poden conèixer els equipaments i els serveis que s’hi ofereixen i més tard participar en activitats intergeneracionals com ara exercicis de psicomotricitat, el taller de memòria, el quinto o l’art-teràpia, tot establint vincles i compartint temps amb la gent gran. Els estudiants aprofiten l’ocasió per presentar el decàleg del bon tracte als usuaris dels centres i porten a terme entrevistes relacionades. D’altra banda, els nois i noies dels dos instituts també visiten forns de pa i farmàcies del sud de Sabadell amb l’objectiu de sensibilitzar i alhora recollir opinions.

Així mateix, els joves donaran suport organitzatiu i prendran part en la Setmana del bon tracte, impulsada per la Taula de Salut Comunitària del Sud a finals de març. Integren la Taula professionals dels dos CAP de la zona, representants de les associacions de veïns de Campoamor, Espronceda, Les Termes i Creu de Barberà, així com representants de diversos centres de gent gran, els centres educatius, les entitats socioeducatives del districte VI i diversos departaments municipals (Salut, Promoció Econòmica, Drets Civils, Cicles de Vida, Educació).

Categories Educació, Gent gran Tags cultura, educació, equipaments gent gran, gent gran