PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

GENT GRAN

 

07
Mai
2014

El taller de cuina 2.0 al Centre d’activitats per la gent gran de l’antic Mercat de Sant Joan permet crear noves xarxes de relació entre joves nouvinguts i la gent gran

Avui ha tingut lloc l’acte de presentació del taller

 

El regidor de Drets Civils i Ciutadania, Quim Carné, i la regidora del Programa de  Gent Gran, Anna Carrasco, han presentat avui aquest taller que va iniciar-se a l’abril a les instal·lacions del Mercat i que té prevista la seva finalització el dia 11 de juny. L’objectiu del taller, que té lloc tots els dimecres de 10.30 a 12.30 és intercanviar coneixements entre joves nouvinguts i gent gran mitjançant l’elaboració conjunta de diferents  plats de cuina de mercat (en les primeres sessions) i l’accés a les noves tecnologies a través de l’ús bàsic de l’ordinador, d’Internet i dels telèfons mòbils i xarxes socials (que es farà en les darreres sessions).

Tal com ha comentat Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania, en la roda de premsa d’aquest matí,

és important fer programes que ajuden a la interrelació, a conèixer-nos i a fer llaços de confiança, una forma d’avançar també contra els tòpics de diferents col·lectius i de convertir-nos en agents antirumors. Tot això es fa per tal de potenciar la convivència i també lluitar contra l’aïllament, perquè no ens hem d’oblidar que la solitud és una problemàtica que està present i la forma de trencar-la és compartir temps plegats.

Anna Carrasco, regidora del Programa de Gent Gran, ha volgut destacar que

aquesta proposta uneix les persones de forma voluntària, compartint coneixements, reforça els vincles i trenca amb mites que hem de fer desaparèixer. Ofereix l’oportunitat a uns i altres de compartir temps, espais i experiències.

Pel que fa a la gent gran, Carrasco ha volgut destacar que 

no podem desaprofitar la saviesa de les nostres persones grans. I hem de veure que tots els col·lectius estem físicament molt a prop. Ens hem d’acostar i aquest programa és un pont per fer-ho.

Un total de 7 joves estrangers i 7 dones participen en el taller. Fins ara s’han realitzat 5 sessions –comptant la sessió d’avui– on els participants, en parelles (jove - gent gran) han après a elaborar plats com el “mofongo”, típic de Santo Domingo (República Dominicana) amb arrels africanes que alguns dels joves han volgut compartir amb la resta d’integrants del taller. Altres plats que han après a fer són de cuina de mercat i dolços (com la coca de recapte).

El taller permet que uns i altres, tot posant en pràctica les seves habilitats socials i comunicatives, adquireixin nous coneixements culinaris i de noves tecnologies. Aquesta proposta s’emmarca en el conjunt d’activitats intergeneracionals del Programa de Gent Gran, que reforça la relació i el compartir experiències entre infants i gent gran amb programes com “El Sabadell d’abans i el Sabadell d’avui” que es realitza a escoles o el “Vet aquí un conte”. A més es reforcen els vincles interculturals  posant en qüestió els prejudicis i estereotips existents d’uns i altres. També fomenta el paper actiu de la gent gran a la societat i que els joves nouvinguts reforcin el seu procés d’integració, gràcies a les noves xarxes de relació.

Aquest programa també s’inclou dins el projecte Teixint la Convivència: Xarxa Antirumors de Sabadell, que té com a objectiu combatre els rumors, els tòpics i estereotips negatius que circulen vers diferents col·lectius de nouvinguts a la ciutat. El projecte s’emmarca dins el programa europeu Comunicació per a la Integració: les xarxes socials per la diversitat, en el què participen 11 ciutats europees, entre les quals es troba la ciutat de Sabadell. 

El col·lectiu de gent gran es considera un dels agents clau per poder realitzar el paper actiu de l’agent antirumor (a causa de la seva motivació, coneixement, experiència i temps del qual disposa) i és per això que es proposa la seva participació en les accions que es programen.

La pròxima activitat és el taller “Vacuna’t contra els rumors”, que tindrà lloc el proper 22 de maig, de 10 a 12 h, al Centre d’Activitats per a la Gent Gran de l’Espai Parc Central. Aquest taller fa un símil entre els rumors i els virus i fa reflexionar als participants sobre el risc que hi ha d’estendre falsos rumors, ja que poden posar en perill els fils que han anat teixint la convivència entre la ciutadania diversa que conviu a la ciutat. La dinàmica té la finalitat de conscienciar sobre la necessitat d’adoptar una actitud proactiva per poder fer-los front, detectant-los i contrarestant-los amb informació real.

Una altra de les accions programades és el Curs d’Agents Antirumors  per la ciutadania en general i per tècnics municipals que es duran a terme durant el període de maig i juny.