PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

GENT GRAN

 

17
Gener
2014

L'Ajuntament de Sabadell i l'Obra Social "la Caixa" impulsen la millora de la qualitat de vida de les persones grans i els seus cuidadors

Totes dues institucions signen un conveni per promoure activitats que fomentin l’envelliment actiu i saludable i per posar en marxa a Sabadell,

Totes dues institucions signen un conveni per promoure activitats que fomentin l’envelliment actiu i saludable i  per posar en marxa a Sabadell, en col·laboració amb la Fundació Pasqual Maragall, un nou projecte de suport als cuidadors de persones amb Alzheimer.

L’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, i el director de l’Àrea Social de la Fundació "la Caixa", Marc Simón, han presentat avui un conveni per portar a terme un programa d’activitats adreçat a les persones grans de la ciutat. La signatura de l’acord, que ha comptat també amb la presència de la regidora del Programa de la Gent Gran, Cristina Moreno, i la responsable del Programa de Gent Gran de la Fundació "la Caixa", Cristina Segura, comportarà, així mateix, la implantació a Sabadell, en col·laboració amb la Fundació Pasqual Maragall, d’un nou projecte per millorar la qualitat de vida dels cuidadors de persones amb Alzheimer.

L’alcalde de Sabadell ha agraït la implicació de la Fundació “la Caixa” en diversos programes a la ciutat i ha destacat que aquest conveni

és una bona manera de col·laboració entre l’àmbit públic i privat, que acaba revertint de manera clara en la ciutadania”. En aquest moment en què l’economia de l’ajuntament s’ha anat afeblint, la possibilitat de mantenir activitat a la ciutat cercant altres vies de col·laboració no és un tema menor, i aquest conveni va en aquest línia.

Marc Simón ha destacat que les col·laboracions són

mostres del compromís amb l’Ajuntament, perquè crec que hem de treballar conjuntament i és la millor manera d’assegurar que els recursos que tenim els utilitzem bé.

Nou projecte per als cuidadors de les persones amb Alzheimer

L'Ajuntament posa en marxa a Sabadell un projecte desenvolupat per la Fundació "la Caixa" i la Fundació Pasqual Maragall, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida dels cuidadors de malalts d’Alzheimer. Alhora, es pretén contribuir a avaluar científicament els efectes d’aquesta teràpia clínica en el benestar del cuidador.

Cal tenir en compte que a Espanya hi ha més de 600.000 persones amb Alzheimer i altres demències i cadascuna d'aquestes persones té com a mínim un cuidador, que ha de fer front a situacions com problemes físics i de salut, problemes psicològics associats a l’estrès, l’ansietat, la depressió i la frustració, la pèrdua de vida personal i laboral i manca de recursos i informació.

En aquest marc, la formació i el suport emocional a les persones cuidadores són bàsiques per al seu benestar.  A Sabadell, des de l’any 2000 es realitzen tallers de formació i Grups d’Ajuda Mútua per a cuidadors, fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Sabadell, l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Associació Vallès d’Amics de la Neurologia (AVAN). Al llarg d’aquests anys, més de 1.000 persones han participat en aquests programes. També de forma conjunta, es porta a terme el Programa “Cuidem”, de vacances per a persones afectades per malalties neurodegeneratives  i els seus cuidadors. 

Amb el conveni signat entre l’Ajuntament i la Fundació ”la Caixa”, s’amplia l’oferta d’activitats, amb la realització de 3 grups terapèutics per als cuidadors, que mitjançant sessions de teràpia psicològica cognitiva-conductual, reben informació i suport sobre les problemàtiques a què han de fer front.

Un element innovador d’aquest projecte és que es generarà evidència científica sobre en quina mesura i àrees aquests grups milloren la qualitat de vida de les persones cuidadores.

Participaran en aquests Grups Terapèutics, que es realitzaran a l’AVAN, una trentena de persones de Sabadell, que són familiars i cuidadors principals d’una persona afectada severament de malaltia d’Alzheimer.

S'actualitza i s'amplia la programació per a la gent gran de Sabadell

D’altra banda, la programació adreçada a la gent gran fruit de la col·laboració entre totes dues institucions, que es va començar a desenvolupar a la ciutat el darrer trimestre i que continuarà portant-se a terme, ampliant l’oferta arran d’aquest acord, s’emmarca dins els objectius del programa de gent gran de Fundació “la Caixa” Gent 3.0, que vol fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-se a la vegada a les seves necessitats actuals. En aquest sentit, el gran repte de la Fundació és impulsar el benestar  tant a nivell físic com emocional del col·lectiu. Així mateix, el programa està en consonància amb el Programa de Gent Gran de l’Ajuntament de Sabadell, que treballa en aquesta mateixa línia i compta des de fa temps amb una àmplia oferta d’activitats formatives, de lleure i d’activació física i mental, que es desenvolupen al llarg de tot l’any als equipaments municipals i a altres espais en col·laboració amb les entitats de gent gran de la ciutat.

Els tallers que l’Ajuntament i la Fundació “la Caixa” porten a terme conjuntament són:

Activa’t: Fomenta el coneixement del funcionament del nostre cervell i cos durant el procés d’envelliment i permet assolir estratègies per fer front als canvis que es produeixen durant el mateix.

Despertar amb un somriure: Contribueix al benestar i la salut, amb l’objectiu de donar resposta a les preocupacions que sovint sorgeixen entre les persones grans pel fet de no dormir bé, i amb la voluntat d’informar-les per tenir més coneixement  entorn el son, prevenint així les seves alteracions i oferint estratègies que els ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.

Menys dolor, més vida: El projecte s’adreça a les persones grans que volen viure de forma activa i agradable, amb millor qualitat de vida i menys dolor. A través del taller i amb el suport dels diferents materials que s'han elaborat expressament per a aquesta activitat, els participants seran capaços de comprendre què és el dolor i com els afecta; fer-li front en diferents situacions; valorar els seus coneixements i aplicar consells útils que els permetran comunicar-se millor amb els professionals de la salut.

Aquests tallers, que aporten eines pràctiques per afavorir l’envelliment es realitzaran als Espais relacionals del Complex Sant Oleguer, Parc Central i Alexandra i al Centre d’activitats per gent gran de l’Antic Mercat de Sant Joan. Per fer la inscripció, cal adreçar-se a l’equipament on es portarà a terme cadascuna de les propostes.

Categories Gent gran, Salut Tags ajuntament, Alzheimer, gent gran, salut