PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

GENT GRAN

 

27
Setembre
2016

L’Ajuntament potencia el treball intergeneracional per avançar cap a la cohesió social

Iniciatives des d’Educació, Cicles de Vida i Acció Social per fomentar el respecte, l’estima i el bon tracte a la gent gran

intergene27Amb l’objectiu de vetllar i promoure la cohesió social a la ciutat i la integració de tots els col·lectius, l’Ajuntament està impulsant diverses accions de treball intergeneracional, una línia estratègica recollida al Pla d’Actuació Municipal. Les regidories de Cicles de Vida i Educació han treballat per dissenyar accions d’aquesta temàtica i formen part de l’oferta del programa Ciutat i Escola. A més, s’estan desplegant iniciatives sobre el bon tracte a la gent gran. Des de la Regidoria d’Acció Social s’ha desenvolupat un Protocol de Detecció, Prevenció i abordatge del maltractament a la gent gran.

Avui s’han presentat les diferents accions, que han suposat una actuació transversal que suposa la implicació i treball coordinat de diferents serveis municipals. La tinenta d’alcalde i regidora de Cicles de Vida, Marisol Martínez, ha contextualitzat la presentació en el marc del Dia Internacional de la Gent Gran i ha destacat que 

el treball intergeneracional contribueix a crear una societat igualitària i cohesionada, aprofitant tota l’experiència vital que pot aportar la gent gran.

Ciutat i Escola

Pel que fa al programa Municipal Ciutat i Escola, les propostes que faciliten la relació intergeneracional tenen l’objectiu de posar en valor l’experiència, coneixements i tasca feta per la gent gran i oferir espais perquè grans i infants o joves comparteixin temps, reflexions i diferents perspectives. El tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha manifestat que

la intergeneracionalitat és una eina magnífica per enfortir la cohesió social i és per això que hi estem incidint i no ho fem aïlladament, sinó de forma transversal, conjuntament des dels diferents àmbits municipals.

Entre les activitats, n’hi ha que faciliten la interacció directa entre la gent gran i l’alumnat. Propostes organitzades pel Programa de Cicles de Vida de l’Ajuntament com Aprendre amb la Gent Gran, que promou la comunicació i l’intercanvi entre les diferents generacions o Vet aquí una vegada, on persones grans voluntàries expliquen contes a infants. Així mateix, l’activitat Bitlles catalanes a l’escola, organitzada pel Consell Esportiu Sabadell, dóna també l’oportunitat de participar a les persones grans, implicant-los en la formació i transmissió d’aprenentatges als més joves.

Alhora, als Premis de Recerca Montserrat Miró i Marimons’està treballant per afavorir que els nois i noies que realitzen els treballs d’investigació puguin accedir a testimonis orals de persones grans de la ciutat perquè els puguin transmetre experiències i coneixements valuosos en el camp de recerca que estiguin abordant.

Encara dins el Ciutat i Escola hi ha altres propostes organitzades per l’Ajuntament o altres institucions o entitats, on no hi ha interacció directa però sí recursos perquè els infants puguin apropar-se a la realitat de les persones grans de la ciutat. Alguns exemples són Iaia. Memòria història i Saps què feia la teva besàvia? organitzades pel Museu d’Història de Sabadell i la Visita a Sabadell Gent Gran, de la Corporació Sanitària Parc Taulí.

Una altre dels programes que fomenta la cohesió entre col·lectius de diferents edats és el Programa Lecxit, de Lectura per a l’èxit educatiu, promogut per la Fundació Jaume Bofill i a Sabadell conjuntament amb les regidories d’Educació i de Cultura. Així, els alumnes participants interactuen periòdicament amb voluntaris de diferents edats per treballar la lectura.

Bon tracte a la gent gran

D’altra banda, s’estan destinant esforços per reforçar el respecte, l’estima i el bon tracte a la gent gran. En aquest sentit, al llarg de 2015, des de la Regidoria d’Acció Social es va elaborar un Protocol de Detecció, prevenció i abordatge del maltractament a la gent gran. Properament el protocol es presentarà als diferents agents que intervenen en aquest àmbit (Fiscalia, cossos de seguretat, professionals de la salut, etc.) per consensuar un protocol de ciutat.

Tal com ha explicat regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez,

si volem acabar amb aquesta xacra del maltractament, el Protocol és de gran utilitat. Estem treballant en tres eixos basats en la formació especialitzada del nostre personals, en el treball intermunicipal i, finalment, en l’elaboració d’un protocol de maltractaments per a tots els agents ciutadans implicats.

En el marc d’aquests eixos, un total de vuit treballadores socials han fet formació especialitzada sobre detecció i abordatge del maltractament a la gent gran. A més, l’Ajuntament de Sabadell participa en un grup intermunicipal de la Diputació de Barcelona sobre actuacions paer a la detecció i la prevenció.

Finalment, i prenent com a base models existents en altres administracions (Generalitat i Diputació) s’ha confeccionat un Protocol de ciutat que es presentarà durant el mes de novembre als agents que intervenen en situacions de maltractament per tal de consensuar el document, el qual està previst presentar-lo durant el maig o juny del 2017 en el marc d’unes jornades de formació i divulgatives.

Categories Educació, Gent gran, Serveis socials Tags cohesió social