PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

GENT GRAN

 

27
Setembre
2019

La celebració del Dia Internacional de la Gent Gran reivindica viure i envellir amb dignitat

La celebració del Dia Internacional de la Gent Gran reivindica viure i envellir amb dignitat

La commemoració el Dia Internacional de la Gent Gran, el proper dimarts 1 d’octubre, vol reivindicar aquest any el fet de viure i envellir amb dignitat. La jornada l’organitza l’Ajuntament de Sabadell, amb la col·laboració de la Coordinadora de Casals i Entitats de Gent Gran de Sabadell, algunes residències de gent gran, la Creu Roja i la Fundació Amics de la Gent Gran.

Aquest any es vol fer èmfasi en el fet que les persones grans han de poder viure amb dignitat i seguretat i veure’s lliures d’explotació i maltractaments, tant físics com psíquics. A més, es vol reivindicar un tracte digne i sense cap mena de discriminació per raó d’edat, sexe, origen ètnic, discapacitat, situació econòmica o qualsevol altra condició.

A partir de les 10.30 h del dimarts 1, la plaça del Doctor Robert serà escenari de la primera de les accions, un teatre-fòrum amb l’espectacle No molestis, a càrrec de la companyia Xixa Teatre. Es tracta d’una actuació teatral interactiva que parla de les diferents formes de fer-se gran a la nostra societat, de les relacions familiars, de parella i de la visibilització de les persones grans. La vellesa és una etapa amb mots estereotips i prejudicis que dificulten la participació i l’aportació d’aquestes persones a la societat .

Posteriorment, es farà la lectura reivindicativa dels 7 drets associats al principi de la DIGNITAT que s’inclouen en la Carta dels Drets i Deures de la Gent Gran de Catalunya

A les 5 de la tarda, a la sala d’actes del Casal Pere Quart, es podrà assistir a la xerrada La soledat no té edat, a càrrec de membres de l’Observatori de la Soledat d’Amics de la Gent Gran.

D’altra banda, s’ha programat al llarg de la setmana una sèrie de tallers, a càrrec de la Creu Roja als quals totes les persones grans que vulguin poden inscriure’s per participar-hi gratuïtament:

  • Relaxació: 2 d’octubre, a les 11.30 h, al Complex Parc Central
  • Risoteràpia: 3 d’octubre, a les 17.00 h, al Mercat de Sant Joan
  • Risoteràpia: 7 d’octubre, a les 10.30 h, al Complex Sant Oleguer
  • Flamencoteràpia: 10 d’octubre, a les 10.30 h, al Complex Alexandra

Dia Mundial de la Gent Gran

L’any 1990, les Nacions Unides van proclamar l’1 d’octubre com el Dia Internacional de la Gent Gran, per reflexionar sobre els reptes polítics i socials relacionats amb l’envelliment demogràfic. Al mateix temps, el Dia es concep com una oportunitat per analitzar, sensibilitzar i actuar sobre situacions que poden afectar de forma especialment crítica el benestar i la dignitat de les persones grans en ocasions molt vulnerables.

Sabadell no és excepció en aquesta tendència demogràfica. Així ho constaten les dades, doncs, a 1 de gener de 2019, les persones amb més de 65 anys representen un 18,69% de la població, és a dir, 39.938 persones, que disposen d’una sèrie de recursos i activitats, accessibles des dels equipaments municipals per a la gent gran que promouen la seva participació.

Altres activitats

D'altra banda, la Coordinadora de Casals de Gent Gran de Sabadell, que aquest any celebra el 40è aniversari, ha organitzat una sèrie d’activitats per al cap de setmana del 5 i 6 d’octubre. El dissabte 5, l’Auditori Pere Quart acull un espectacle de màgia, a partir de les 18.30 h. El diumenge 6, a les 11.30 h tindrà lloc l’ofrena floral davant el monument de la plaça dels Avis i les Àvies, a la Creu Alta. Posteriorment hi haurà una actuació de corals i un vermut popular.

Categories Gent gran Tags dia internacional de la gent gran