PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 

GENT GRAN

 

10
Juny
2021

Més de 1.200 persones grans han participat en les activitats del curs 2020-2021

La festa del desè aniversari del complex Alexandra marca demà l’inici dels actes de cloenda als diferents espais de gent gran

Més de 1.200 persones grans han participat en les activitats del curs 2020-2021

El curs 2020-2021 d’activitats adreçades a persones grans ha comptat amb una participació molt similar a la d’altres edicions, tot i les dificultats causades per les restriccions obligades per la pandèmia de Covid. Un total de 1.224 persones han pres part en alguna de les activitats de l’oferta de propostes desenvolupada en algun dels quatre espais per a les persones grans. Demà divendres, 11 de juny, el complex Alexandra celebra els actes de cloenda del curs, que coincideix amb el desè aniversari de l’obertura d’aquest centre. Al llarg de les propera setmana els diferents complexos aniran organitzant els seus respectius actes de tancament del curs.

La participació per centres s’ha repartit en 695 persones a l’antic Mercat de Sant Joan; 139 al complex de Sant Oleguer; 176 al complex Alexandra i 214 al del Parc Central.

La regidora de Cicles de Vida, Sònia Sada, ha valorat que, tot i les dificultats causades per la pandèmia,

“hem aconseguit desenvolupar la nostra tasca de forment de l’envelliment actiu, mantenint l’oferta d’activitats, adaptant-nos a fer-les de forma telemàtica quan ens vam veure obligats, amb una resposta de seguiment del nostre canal de Youtube molt alta i el seguiment de cursos telemàticament amb altres plataformes. La participació s’ha mantingut similar. A més, hem posat en marxa iniciatives per combatre l’aïllament, l’angoixa o la bretxa digital, derivades de la situació de confinament”.

El curs va començar a l’octubre de forma presencial  però a les dues setmanes, es va aturar un altre cop per les recomanacions de seguretat pel Procicat, amb motiu de la tercera onada. Es van passar a fer les classes en línia en grup per la plataforma Zoom i s’han mantingut fins a final de curs. S’han arribat a fer fins a 90 hores de vídeos pel canal Youtube, des d’activitats físiques dirigides fins a  classes d’idiomes.

D’altra banda, s’han posat en marxa cursos d’acompanyament emocional per tal que la gent gran pogués treure aquesta angoixa de viure confinats per la pandèmia. D’altra banda, s’ha fet formació per trencar la bretxa digital i evitar que les persones grans quedin aïllades per aquest desconeixement de les eines telemàtiques i així estar més connectades a les seves famílies.

Tanmateix, no s’han deixat de fer activitats presencials durant les festes culturals tradicionals: Nadal, Carnestoltes i Sant Jordi, de forma conjunta amb la participació de les persones grans de les residències de la ciutat.

Servei als complexos

Les consergeries i servei d’informació dels 4 equipaments han estat oberts i han mantingut contacte amb les persones que participen als tallers i aquest seguiment, encara que hagi estat telefònic, s’ha valorat molt positivament per part de les persones usuàries. Un dels punts més valorats ha estat el suport donat per fer les connexions a les classes per mitjà de Zoom, ja que hi havia moltes persones que es connectaven per primera vegada.

L’activitat virtual ha estat clau per mantenir la participació. El canal de Youtube de Cicles de Vida, inaugurat a l’octubre de 2020, compta amb prop de 200 subscripcions, ha rebut més de 18.000 visualitzacions, amb 210 vídeos publicats i 21 emissions en directe. La pràctica totalitat de les visualitzacions és de persones de més de 65 anys.

Desè aniversari del Complex Alexandra

Els actes de cloenda del programa d’activitats s’inicien demà divendres 11 de juny, al Complex Alexandra, coincidint amb el desè aniversari de la posta en marxa del centre. La festa començarà a les sis de la tarda i s’ha organitzat un espectacle còmic, una actuació de màgia i una cantada final d’havaneres.

Els actes de cloenda continuaran la setmana següent. El dimarts 15 de juny, també a partir de les sis de la tarda, el Complex del Parc Central celebrarà al mateix temps el seu vuitè aniversari amb un programa similar al del complex Alexandra.

El dijous 17 de juny, a l’Antic Mercat de Sant Joan, des de les 10 del matí i al llarg de tot el dia, s’hi ha programat tallers, espectacles teatrals i actuacions musicals. I finalment, coincidint amb el seu 17è aniversari, el divendres 18 de juny, el complex de Sant Oleguer posarà fi als actes de clausura del curs. L’aforament a cada una de les festes és limitat i cal inscripció prèvia, a la recepció del complex.

Envelliment actiu

Tal i com es ve fent els últims anys, l’objectiu de l’Ajuntament de Sabadell és el d’optimitzar les oportunitats de l’envelliment actiu a través d’una sèrie d’activitats formatives, de lleure i d’activació física i mental programades al llarg de tot l’any. 

Aquestes activitats i tallers es complementen amb les activitats que programen les Entitats de gent gran, i es realitzen als equipaments municipals per a la gent gran (Antic Mercat de Sant Joan, Espai Sant Oleguer (del Complex Sant Oleguer), Espai Alexandra (del Complex Alexandra), Espai Parc Central (del Complex Parc Central) i als espais de les entitats de la ciutat.

Per mitjà de les activitats es pretén que les persones grans puguin desenvolupar habilitats i capacitats que els ajudin a ampliar coneixements compartint interessos, i reforçant els lligams personals i socials, evitant l’aïllament.

En aquests equipaments es programa una gran varietat d'activitats: Informàtica, comunicació i idiomes; Arts, cultura i música, Habilitats I aficions; Activitats físiques, dansa I natura; Activitats d'estimulació cognitives; i Promoció de les activitats tradicionals catalanes i del lleure.

Categories Districtes, Gent gran Tags complex alexandra, complex gent gran, Complex Parc Central, complex Sant Oleguer