PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 

GENT GRAN

 

24
abril
2017

Sabadell es vol convertir en ciutat amiga de la gent gran

S’inicia el procés per incorporar-se a la Xarxa Mundial de Ciutats Amigues de les Persones Grans de l’OMS

Amb l'objectiu de convertir Sabadell en una ciutat pensada i participada per les persones grans i, alhora, més accessible, agradable i saludable per a totes elles, l'equip de govern portarà al proper Ple municipal la sol·licitud d'adhesió a la xarxa mundial de Ciutats Amigues de les Persones Grans. Es tracta d’un projecte suscitat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per donar impuls al paradigma de l’envelliment actiu i saludable.

L’adhesió vol consolidar un model de ciutat amb un paper destacat del col·lectiu de persones grans, atès que a Sabadell el nombre de persones més grans de 65 anys suposa el 18,5% de la població, un percentatge que s’ha incrementat en 2 punts en els darrers 10 anys.

Així mateix, les persones amb més de 60 anys representen un 23,7% de la població, és a dir, 49.920 persones; xifra que supera en un 14% la de fa una dècada. Aquesta tendència demogràfica, comuna arreu del món, genera grans reptes ja que les ciutats passen per preparar entorns físics i socials adequats a la nova realitat, tenint en compte tant les generacions actuals de persones grans com aquelles altres generacions que un futur més o menys pròxim, entraran en aquesta etapa de la vida.

Tal i com assenyala la tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i regidora de Cicles de Vida, Marisol Martínez: “un dels eixos centrals del Pla d’Actuació de Gent Gran del govern és promoure l’envelliment actiu i la participació social. Volem la millora de la qualitat de vida i la prevenció de la dependència de la gent gran, amb accions que facilitin mantenir un estil de vida saludable, el desenvolupament personal, la independència a la vida quotidiana i la interrelació social".

A més, Martinez considera que “amb aquesta iniciativa podrem compartir i treballar en xarxa projectes amb altres ciutats i enriquir les nostres accions de futur per afavorir que la gent gran visqui en bones condicions”.

Diagnosi participativa

L'adhesió a la xarxa donarà pas al procés de diagnosi participativa i al pla d'acció, que es desenvoluparà en els propers dos anys. Aquesta diagnosi implicarà un procés participatiu amb les entitats de gent gran de la ciutat i, també, d’altres col·lectius on hi són presents persones grans que generalment no són escoltades.

Durant aquest cicle s'omplirà de contingut el projecte ja que, tot i que les línies mestres del programa estan fixades per l'Organització Mundial de la Salut, cada ciutat ha d'establir les accions que considera més adequades i buscar les seves singularitats. Després de definir el pla d'acció a través d'un procés participatiu, començarà la implementació del programa.

En el cas de Sabadell, el projecte serà transversal i implicarà activament diferents àrees municipals més enllà de Cicles de Vida, ja que es pretén que la ciutat pugui oferir unes condicions que facilitin la vida quotidiana de les persones grans de manera que l’entorn urbà sigui integrador i accessible i es generin dinàmiques i activitats que promoguin l’envelliment actiu.

Així, s’estructurarà en 8 dimensions diferents: Habitatge i entorn; Espais públics i accessibilitat; Transport i mobilitat; Xarxes socials i suport mutu; Respecte i inclusió social; Serveis socials i de salut; Vida activa i participació i Comunicació i informació.

Actualment, la xarxa Ciutats Amigues de les Persones Grans té 400 ciutats adherides a nivell mundial i, a la comarques barcelonines, destaca Barcelona, Manresa, Vic, Terrassa o Castellar del Vallès, entre d’altres. Les finalitats de la xarxa passen per establir relacions entre les ciutats participants i entre aquestes i l’OMS; facilitar l’intercanvi d’informació i les bones pràctiques; fomentar intervencions apropiades, sostenibles per millorar la vida de les persones grans, i proporcionar suport tècnic i capacitació.

 

Categories Gent gran, Salut Tags gent gran, OMS, salut