PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA

 

20
Setembre
2018

L’Estudi de Salut Infantil de Sabadell revela un alt grau de sedentarisme i un percentatge del 30% d’infants amb sobrepès o obesitat

L’anàlisi servirà per orientar les polítiques que promouen estils de vida més saludables entre la població

L’Estudi de Salut Infantil de Sabadell revela un alt grau de sedentarisme i un percentatge del 30% d’infants amb sobrepès o obesitat
La investigadora d'IS Global, Alicia Abellan, i els regidors Joan Berlanga i Ramon Vidal han presentat l'estudi

Un 62% dels infants fa menys d’una hora d’activitat física al dia. És una de les dades que revela l’Informe de salut infantil de Sabadell realitzat per ISGlobal – centre impulsat per l'Obra Social "la Caixa"–, en el marc d’un conveni amb l’Ajuntament de la ciutat i que ha analitzat dades de 390 nens i nenes que integren la cohort de Sabadell dels projectes INMA (Infància i Medi Ambient) i HELIX (Building the Early-Life Exposome).

Entre moltes altres dades, l’estudi apunta que un 30% dels infants tenen sobrepès o obesitat i un 29% està exposat al fum del tabac dins de casa. Les conclusions de l’anàlisi serviran per orientar les polítiques municipals tant d’acció com de sensibilització per promoure uns estils de vida més saludables entre la ciutadania.

L’Estudi de Salut Infantil, complementa la informació fins ara derivada dels projectes INMA i HELIX, que estudien el paper dels contaminants i altres factors ambientals en el creixement i desenvolupament dels infants. En aquest marc, i com a part del conveni de col·laboració signat el 2017 entre l’Ajuntament de Sabadell i ISGlobal, l’estudi que avui s’ha presentat ha permès analitzar dades que s’havien recollit però no s’havien explotat, avançant així en el coneixement de la realitat i proporcionant informació valuosa alhora de valorar la tasca que s’està portant a terme al municipi i plantejar noves actuacions.

Alhora, l’informe permet comparar les dades de la cohort de Sabadell amb altres d’europees, concretament de Poitiers (França), Heraklion (Grècia), Kaunas (Lituània), Oslo (Noruega) i Bradford (Regne Unit), un valor afegit per interpretar i posar en context els resultats.

Dades

L’alt grau de sedentarisme és una de les grans conclusions de l’estudi. Segons s’hi revela, un 62% dels infants fa menys d’una hora d’activitat física al dia i de mitjana dediquen 3 hores a activitats sedentàries com mirar la televisió o jugar a videojocs. Així mateix, com a tònica general es menja més carn i menys fruita i verdura del que seria recomanable i, en molt casos, l’alimentació s’allunya força dels paràmetres de la dieta mediterrània. Entre les dades, també s’apunta que un 30% dels infants tenen sobrepès o obesitat.

salutinfantil1

Un altre dels aspectes analitzats ha estat l’exposició al fum del tabac. L’estudi indica que un 29% dels nens i nenes hi estan exposats al fum dins de casa, convertint-se en fumadors passius. Tanmateix, més de la meitat de les famílies de la cohort (53,8%) no són fumadores.

Un altres dels aspectes analitzats ha estat la son: els infants de la mostra dormen una mitjana de 10 hores diàries, dins per tant de les recomanacions d’entre 9 i 11 hores per a la població escolar.

També s’han recollit aspectes relacionats amb problemes d’atenció i hiperactivitat. Dins aquest àmbit, un 14% dels nens i nenes presentava símptomes de TDAH. Cal aclarir però, que es tracta de presència de signes, però en cap cas es pot parlar de diagnòstics confirmats.

Accions per uns estils de vida més saludables

En el cas de Sabadell, la promoció dels estils de vida saludables entre la ciutadania és un dels objectius del Pla d’Actuació Municipal i és per això que, des del principi del mandat, s’han posat en marxa o reforçat diferents iniciatives en aquest línia. En són exemple l’impuls al projecte Entorns Sense Fum, que té com a objectiu promoure espais lliures de fum als voltants d’indrets o equipaments freqüentats per infants o adolescents i que a hores d’ara arriba a 54 escoles i equipaments públics.

 salutinfantil2

Durant la presentació, avui, de les dades, el tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania i Promoció Econòmica, Joan Berlanga, ha assenyalat que

“multitud de decisions del dia a dia, així com les decisions polítiques, incideixen en la salut. És molt important que els ciutadans i ciutadanes siguem conscients d’aquesta dimensió i també les administracions a l’hora de prendre decisions sobre la ciutat, el transport, la promoció de l’esport o els aliments dels menjadors escolars”.

L ‘informe ha estat presentat per Alicia Abellan, una de les investigadores d’IS Global, juntament amb Maribel Casas i Jordi Sunyer, que han elaborat l’estudi.

Per la seva part, el regidor de Salut, Ramon Vidal, ha dit que

“l’estudi ens permet disposar de l’anàlisi d’unes dades que s’havien recollit però que fins ara no s’havien explotat, avançant així en el coneixement de la realitat. I afegint, així mateix, una comparativa amb altres realitats europees. Ens proporciona, doncs, una informació valuosa a l’hora de valorar les polítiques que s’estan portant a terme al municipi”.

Així mateix, s’estan fomentant l’esport i els estils de vida actius davant del sedentarisme amb múltiples accions com per exemple la jornada de Jocs Tradicionals Juga i Belluga’t, en la qual el curs passat van prendre part més de 400 alumnes.

També s’han ampliat el nombre de patis oberts –actualment n’hi ha a sis a escoles–, s’han incrementat els km de carril bici de la ciutat i es fomenten els desplaçaments a peu. Així mateix, s’han impulsat actuacions per uns entorns escolars segurs a més d’una vintena de centres educatius.

En l’àmbit de l’alimentació, i juntament amb moltes altres accions, s’han introduït més productes ecològics als menjadors escolars. Alhora s’han impulsat diverses actuacions per sensibilitzar adults, infants i joves sobre hàbits de salut i qualitat de vida.

Aquestes mesures són només una mostra de tot un ventall de propostes. En tot cas, l’estudi presentat avui permetrà utilitzar el coneixement disponible derivat de l’evidència científica per a una millor planificació de les polítiques municipals. Per reforçar algunes accions i impulsar-ne de noves.

Corresponsabilitat

salutinfantil3

L’assoliment d’uns estils de vida saludables és, però, un repte col·lectiu. És per això que, en relació amb la salut dels infants, es vol incidir en algunes recomanacions:

  • Evitem fumar a casa o al cotxe. No convertim els infants en fumadors passius.
  • Procurem-los un descans de qualitat. Seguim rutines, evitem àpats pesats a la nit i els aparells electrònics abans d’anar a dormir.
  • Procurem que els infants facin com a mínim 60 minuts d’activitat física al dia
  • Apostem per la dieta mediterrània. Reforcem la fruita i la verdura (5 racions al dia) i vigilem què, com i quan mengen.
  • Reservem temps als nostres infants: parlem amb ells per veure què han fet, què els agrada o com es senten.

Categories Educació, Medi ambient, Infància, Salut Tags alimentació infantil, educació, ISGlobal, projecte INMA, sedentarisme, tabaquisme