PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

INFÀNCIA I ADOLESCÈNCIA

 

13
Novembre
2017

Sabadell ja és municipi aliat del programa Ciutats Amigues de la Infància

Aquest cap de setmana es commemora el Dia Universal dels Infants amb diverses activitats

Sabadell ja és municipi aliat del programa Ciutats Amigues de la Infància

Sabadell ha adquirit la condició de municipi aliat delprograma Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF. Aquest compromís és el primer pas per obtenir el segell de Ciutat Amiga de la Infància, un programa que impulsa i promou l’aplicació de la convenció sobre els Drets dels Infants en l’àmbit local i fomenta el treball en xarxa dels diferents municipis que formen part de la iniciativa.

Aquesta acció s’inclou dins l’objectiu estratègic de fomentar la participació activa de la població infantil com a ciutadania de ple dret i ve acompanyada de la creació del Consell de Participació Territorial dels Infants i Adolescents, una instància plural que vetllarà per aquests drets i fomentarà els valors de solidaritat, respecte i tolerància.

El regidor de Cicles de Vida, Miquel Soler, ho ha explicat aquest matí en el transcurs de la presentació de les activitats, que aquest cap de setmana commemoren el Dia Universal dels Drets dels Infants, el 20 de novembre. El regidor ha estat acompanyat d’Arnau Obiols, del Moviment d’Esplais del Vallès, i Jan Codina, del Moviment de Centres d’Esplais Cristians de Catalunya (MCECC).

Diagnosi

Pel que fa al programa d’UNICEF, i amb la finalitat d’obtenir el segell acreditatiu com a Ciutat Amiga de la Infància a finals del 2018, el proper mes de gener s’iniciaran els tràmits per sol·licitar-lo. El procés previ per demanar aquest reconeixement ha suposat l’elaboració d’una diagnosi de la situació de la infància i l'adolescència per avaluar com està Sabadell de preparat per fer front a aquest repte i, per tant, poder identificar les millores en els diferents àmbits d'actuació municipal.

Tal com ha explicat el regidor Miquel Soler, “aquesta diagnosi representa un punt de partida per a l'elaboració del PLIA, el Pla Local d’Infància i Adolescència, un pla ja en marxa, que ha de permetre conèixer, compartir i reflexionar sobre la situació actual de la infància i l'adolescència en el municipi i definir, posteriorment, un pla d’acció per als propers anys”.

A més, per promoure la participació activa dels infants com a ciutadans de ple dret, l’Ajuntament està impulsant la creació del Consell de Participació Territorial dels Infants i Adolescents com a òrgan consultiu i de participació sectorial. En aquests moments, i després de mesos treballant de forma participada, s’ha aconseguit una proposta de disseny del Consell i del reglament que l’ha de desenvolupar.

Al llarg d’aquest mes de novembre es podran fer aportacions addicionals a aquesta proposta de reglament des del web municipal.

Dia Universal

Amb motiu de la celebració del Dia Universal dels Drets dels Infants (DUDI), el 20 novembre, es proposen diferents activitats per aquest cap de setmana a la ciutat.

Precisament, els monitors i monitores d’educació en el lleure de Sabadell, juntament amb la col·laboració del Moviment d’Esplais del Vallès (MEV), tenen previst fer una sèrie d’activitats pels infants.

Com activitat inaugural del programa, el divendres 17 de novembre, a 2/4 de 6 de la tarda, al Casal Pere Quart i a la Biblioteca Vapor Badia, s’organitzaran dos tallers participatius adreçats als infants dels esplais, per recollir les propostes d’aquest col·lectiu en el futur Pla Local d’Infància i Adolescència de Sabadell.

Així mateix, el dissabte 18 de novembre, al matí d’11 a 2, a la plaça del Doctor Robert, tindrà lloc l’acte central del DUDI, un acte lúdic i reivindicatiu en el qual es preveu un itinerari de jocs i tallers en què els infants que hi participin podran obtenir un diploma d’experts en drets dels infants i la guia dels drets dels infants, elaborada per UNICEF i adaptada a aquest col·lectiu. Altres activitats previstes durant el matí són diferents espais de contacontes, la lectura del manifest i l’espectacle d’animació infantil Karibú –que en swahili significa benvingut– en el qual es convidarà a viatjar, conèixer altres cultures i a gaudir de valors com el respecte i la cooperació.

El programa continuarà el dissabte a la tarda. A partir de les 4 de la tarda, a la plaça de Pompeu Fabra, els esplais proposen als seus infants fer un viatge en el temps per conèixer els drets dels infants a les diferents èpoques.

La Convenció sobre els Drets dels Infants, adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre de 1989, estableix els drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals dels menors de 18 anys i els reconeix, per primera vegada, la ciutadania de ple dret i, per tant, el dret a expressar les seves opinions i que aquestes siguin tingudes en compte.

Categories Educació, Infància Tags drets dels infants, educació, igualtat