PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
SABADELL INNOVACIO
17
Juliol
2014

L'Ajuntament impulsa el Govern Obert ampliant la transparència municipal i la informació al ciutadà

Es posa en marxa la segona edició del portal de dades obertes i també el Tauler d’Edictes Electrònic, avançant, així mateix, en l’assoliment de l’estratègia Sabadell Ciutat Intel·ligent

L’Ajuntament de Sabadell ha posat en marxa la segona edició del portal de dades obertes OpenDataSBD. L’any 2012,  Sabadell va ser una de les ciutats pioneres de l’Estat en la iniciativa d’obrir les dades públiques per posar-les a l’abast de la ciutadania en format digital i estàndard, amb l’objectiu que aquestes poguessin ser reutilitzades, facilitar el coneixement i anàlisi de la gestió pública, fomentar la interoperabilitat entre administracions i també l’accés de la societat a la informació de càracter públic. Ara, s’ha donat un nou pas endavant en aquest camí amb la millora del portal, consultable a http://opendata.sabadell.cat. Amb aquesta nova eina i altres accions que s’estan impulsant en relació amb les noves tecnologies, entre les quals la posada en marxa del Taulell d’Edictes Electrònic, es dóna un nou impuls al Govern Obert (e-Government) i s’avança en l’assoliment de l’estratègia Sabadell Ciutat Intel·ligent.

Tal i com ha explicat el tinent d’alcalde  de Presidència, Economia i Serveis Centrals, Josep Ayuso,

amb la nova edició del portal OpenData avancem en el nostre compromís de govern obert i de fomentar cada cop més la transparència de l’administració, un camí en el qual portem ja bastant temps treballant. Amb accions com aquesta –continua Ayuso– proporcionem un servei més complet i actualitzat al conjunt de la ciutadania i ho fem apostant per la innovació i per l’eficiència, tot aprofitant les oportunitats que ens proporcionen les noves tecnologies. Una línia d’actuació que està en plena consonància i que de fet forma part de l’estratègia smartcity.

El portal OpenDataSBD, en format digital i obert, permet que les dades que conté puguin ser reutilitzades per ciutadans, entitats o empreses, de manera que es facilita l’accés a la informació i s’obre la porta, també, a noves oportunitats de negoci com poden ser la creació d'apps o de nous serveis integradors d'informació. La segona edició que ara s’ha posat en marxa ofereix un ventall de més de 400 conjunts de dades molt diverses, entre les quals es pot trobar el pressupost municipal, la cartografia urbana, els equipaments, els serveis o l’agenda de la ciutat, entre d’altres.

La informació està classificada en diferents apartats: Ciutat, Població, Serveis a les persones, Economia  o Agenda. Així mateix, es pot utilitzar un cercador o escollir entre els dotze formats diferents disponibles al portal.

Aquesta segona edició amplia el catàleg de dades amb informació d’interès com és, per exemple, el transport de la ciutat o la subscripció a les convocatòries de subvencions. També incorpora informació descriptiva del propi catàleg per fer més comprensibles els continguts i ofereix nous formats, molt més oberts, que afavoreixen la reutilització des d’entorns automatitzats.

Cal recordar que una de les grans oportunitats que ofereix l’OpenData és la possibilitat de disposar d’informació agregada de diferents administracions. En aquest sentit, el portal sabadellenc s’integra amb altres sistemes que proporcionen valor afegit a la informació.

Així mateix, val a dir que l’Ajuntament de Sabadell és membre del grup Catalunya Dades, format per la Generalitat de Catalunya, diversos ajuntaments catalans, comunitats de desenvolupament de software, universitats, empreses i altres organismes, que té com objectiu fer participar la societat en els processos de generació de valor a partir del coneixement i les dades obertes.

Tauler d’edictes electrònic

El nou portal OpenData se suma a altres accions encaminades a afavorir la transparència de l’administració, potenciant la innovació i l’eficiència a partir de les noves tecnologies. Un exemple el trobem en la posada en marxa recentment d’un nou servei de publicació dels edictes municipals a la seu electrònica https://seu.sabadell.cat/seuelectronica, assolint així un altre dels objectius fixats per implantar l’administració electrònica a l’Ajuntament de Sabadell. Aquest nou servei permet que els ciutadans puguin estar informats de les actuacions municipals sense necessitat de desplaçar-se per consultar la documentació.

La Llei d’Accés Electrònic del Ciutadà als Serveis Públics (LAECSP) reconeix a la ciutadania el dret a relacionar-se per mitjans electrònics amb les administracions públiques i estableix la seu electrònica com el portal d’accés a la informació i als seus serveis telemàtics.

A hores d’ara,  l’Ajuntament ja ha publicat unes 800 licitacions al perfil del contractant i ha posat a l’abast un catàleg de 115 tràmits que es poden realitzar on-line.  El nombre de tràmits realitzats pels ciutadans i ciutadanes per Internet supera els 110.000 des que es va posar en marxa.

El Tauler d’edictes inclou els edictes oficials d’exposició al públic, les notificacions edictals i altres informacions oficials municipals de preceptiva publicació. A tall d’exemple, els ciutadans poden accedir per Internet als documents en període d’exposició pública referents a projectes d’obres, al Pressupost Municipal, a les bases de subvencions o als estudis d’impacte ambiental .

Els edictes es publiquen al tauler electrònic durant el seu període de vigència. Finalitzat aquest termini es podran consultar en el tauler històric durant un any.

El format digital del tauler és accessible les 24 hores del dia per Internet però també es facilita la consulta pública i gratuïta, mitjançant un terminal d’autoservei a l’Oficina Central de Sabadell Atenció Ciutadana (Despatx Lluch) en l’horari d’atenció al públic. Així mateix, es poden consultar als espainternet ubicats als centres cívics, tot accedint a la seu electrònica a partir del www.sabadell.cat. Per facilitar el canvi de model, durant tot l’any 2014 es manté simultàniament el Tauler d’Edictes en paper ubicat a l’edifici de l’Ateneu de la plaça de Sant Roc.

Categories Ajuntament, Govern, Innovació Tags ajuntament, govern, OpenData, Sabadell Smart city