PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

PARC AGRARI

16
Juny
2023

L’agricultura ecològica guanya pes al parc agrari de Can Gambús -Vallcorba

La finca municipal ja té més de 10 hectàrees en producció sota certificació ecològica

L’agricultura ecològica guanya pes al parc agrari de Can Gambús -Vallcorba

Sabadell aposta pel cultiu ecològic a les finques municipals. La finca de Can Gambús - Vallcorba té més de 10 hectàrees en producció sota certificació ecològica. Aquest mes s’han iniciat les tasques de conreu de les 6,6 hectàrees d’horta de regadiu, que se sumen a les que ja disposen de certificació ecològica: 1,59 ha de conreu de cereals, 1,73 ha de conreu de vinya –en les quals es produeix el vi Arraona– i 0,24 ha de conreu d’oliveres, que gestiona la Cooperativa l’Olivera, SCCL. D’aquesta manera, l’horta municipal aposta per pràctiques més sostenibles per al medi ambient i la salut de les persones.

L’Ajuntament, mitjançant el servei de Transició Energètica, també està iniciant els tràmits per inscriure 10 hectàrees agrícoles més al Consell Català de Producció Ecològica, tal com preveu el Pla de Gestió Agroforestal de la Finca de Can Gambús. Això permetrà començar l’any 2024 amb més de 20 hectàrees de la finca municipal inscrites com a producció ecològica, cosa que representa més del 15% del total.

L’agricultura ecològica no fa servir fertilitzants ni pesticides de síntesi i permet obtenir productes amb un menor impacte ambiental. Aquestes parcel·les, amb disponibilitat d’aigua de reg, estan pensades per desenvolupar conreus d’horta ecològics amb reg localitzat (degoters) que permetin reduir al màxim el consum d’aigua. Els cultius produïts (tomàquets, cebes, mongeta del ganxet, etc.) es podran comercialitzar com a producte de proximitat sota la marca de qualitat del parc agrari de Sabadell.

Com a tota la finca municipal, el conreu es desenvoluparà d’acord amb la Norma Europea de Producció Agrària Ecològica. A Catalunya és el Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) l’encarregat de certificar que els conreus verifiquen la norma.

Nou magatzem al parc agrari

 D’altra banda, a finals de l’any passat, la Junta de Govern Local va aprovar l’adjudicació del contracte d’obres del nou magatzem agrari al parc de Can Gambús - Vallcorba. Aquest edifici es destinarà a les activitats agroforestals de la finca i servirà per guardar-hi tractors i maquinària agrícola d’ús general. Les obres van adjudicar-se per un import de 512.402,54 euros i estaran cofinançades al 50% pels fons europeus FEDER.

El nou parc agrari de Can Gambús - Vallcorba té l’objectiu d’impulsar un model productiu d’agricultura de proximitat i actuar de focus de divulgació i formació relacionades amb l’agricultura de proximitat i sostenible. Per això, l’espai es dividirà en dos grans àmbits diferenciats. El primer, el magatzem agrari esmentat, i el segon, el Centre d’Interpretació i Formació (CICG). Aquest segon projecte compta amb un pressupost d’execució de 233.688,50 euros i permetrà crear un centre de visitants al parc.

Aquesta iniciativa forma part del conjunt de projectes que l’Ajuntament està posant en marxa al territori per tal d’impulsar l’activitat econòmica i de millorar la vida de les persones. Es tracta d’actuacions encaminades a conservar i protegir el medi ambient i a promoure l’eficàcia dels recursos naturals i paisatgístics.

Categories Sabadell 2030, Parc Agrari, Projectes Estratègics, Transició Ecològica Tags Parc Agrari de Can Gambús, Producció ecològica