PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
           

EL RIU RIPOLL

 

30
Maig
2022

El Ripoll preservarà els valors naturals i generarà noves oportunitats econòmiques i de lleure

En marxa l’estratègia per afavorir la instal·lació d’indústries netes i fomentar-hi l’activitat cultural, esportiva, de lleure i de restauració al mateix temps que es millora l’entorn natural i l’accessibilitat

El Ripoll preservarà els valors naturals i generarà noves oportunitats econòmiques i de lleure

Sabadell ja està treballant per recuperar definitivament el riu Ripoll per a la ciutat. L’objectiu és que tot l’àmbit fluvial s’integri veritablement en el dia a dia dels sabadellencs i sabadellenques i s’hi generin noves oportunitats, al temps que es garanteixen i promocionen els seus valors naturals. En aquest marc, s’ha dissenyat una estratègia per afavorir la instal·lació d’indústries o empreses netes i compatibles amb el riu com també per promoure l’activitat cultural, esportiva, de lleure i de restauració a l’àmbit fluvial. Tot plegat en paral·lel a la conservació i restauració de l’entorn natural i la millora de l’accessibilitat que faciliti a la ciutadania el contacte amb el riu.

Tal com ha explicat l’alcaldessa, Marta Farrés,

“el Ripoll és un element clau i característic de Sabadell i hem de fer que hi passin coses. Per això l’hem situat com a prioritat en l’agenda política. Cal facilitar que s’hi puguin instal·lar activitats productives netes que generin llocs de feina. I posar-ho fàcil perquè la ciutadania vinguem a fer esport, passar-hi el dia o gaudir de la cultura, del patrimoni --que també volem recuperar-- i evidentment de la natura”. Farrés ha afegit que “el Ripoll posa nombroses oportunitats al nostre abast. Hem d’aprofitar-les i generar-ne de noves per integrar-lo plenament amb la ciutat”.

L’estratègia per recuperar el riu, que es va dissenyar partint d’una anàlisi prèvia i després d’entrevistar més de 40 persones de diferents àmbits, s’estructura en 4 àmbits d’acció -- Natura; Accessibilitat; Producció-Coneixement; i Esport-Cultura-Patrimoni.

En aquest sentit s’han començat les gestions per fer possible les millores. Ja s’han demanat fons europeus Next Generation per a les actuacions ambientals i d’accessibilitat a l’entorn del riu, que sumarien uns 4 milions d’euros.

Així mateix, es treballa en una nova planficació urbanística per adaptar-la als temps actuals i facilitar que s’hi puguin desenvolupar projectes. Per això es modificarà el Pla General i es redactaran Plans de Millora Urbana vinculats al balcó del Ripoll.

Producció i Coneixement

Dins aquest eix, es vol dotar l’àmbit fluvial de sistemes i infraestructures moderns i competitius, que ofereixin les millors condicions per desenvolupar-hi projectes vinculats al Campus Urbà de Ciències de la Vida i la Salut o al Hub Aeronàutic de l’Aeroport, com també d’altres activitats industrials lligades a la innovació o a l’economia verda.

Natura i Accessibilitat

 La proposta per restaurar l’ecosistema i la biodiversitat al riu inclou actuar en la vegetació, fomentant la flora autòctona, i accions sobre el cicle de l’aigua i per potenciar la biodiversificació de la fauna. Així mateix es millorarien els espais existents i es crearien nous punts de trobada i de lleure per a la ciutadania. També es rehabilitarien les passarel.les sobre el riu i s’arranjarien accessos i camins, afavorint la seguretat i prioritzant el pas de vianants i bicicletes, per a les quals es crearan nous carrils bici. Paral·lelament es regularà i millorarà l’estacionament de vehicles.

D’altra banda, es treballarà en l’accés a la Pista Coberta i l’actualització de la B-140 com en la reordenació del trànsit a la ronda de Santa Maria-Calders-Can Rimbles.

Esport, Cultura i Patrimoni

 L’estratègia passa per contribuir a posar en valor i fomentar els usos recreatius, esportius i culturals, tot cercant alhora mecanismes per potenciar la rehabilitació del patrimoni i avançar en definitiva en l’obertura del riu als ciutadans i ciutadanes.

Categories Sabadell 2030, Medi ambient, Ripoll Tags Medi Ambient, Passejada pel Ripoll, Riu Ripoll, Valors del Ripoll