PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
           

EL RIU RIPOLL

31
Desembre
2015

La neteja dels abocaments al rodal costen a la ciutat més de 12.000 euros mensuals

L’Ajuntament demana la col·laboració ciutadana per evitar els abocaments

 

abocament1El servei de manteniment del rodal i del Ripoll destina mensualment més de 12.000 euros a la neteja d’espais i àrees d’esbarjo, així com a la recollida d’abocaments. El 2015 s’ha recollit 1.824 m3 de tot tipus de residus. Hi predominen la runa procedents de petites obres, mobles, roba i deixalles en general. També s’hi aboquen piles de fibrociment d’amiant (uralita), material que en inhalar-lo pot ser molt perjudicial per a la salut i, per aquest motiu, l’ha de retirar una empresa gestora autoritzada.

 

Els darrers mesos s’ha constatat que aquests abocaments al rodal s’han anat incrementant. El regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha afirmat que

el rodal és un espai comú, ambientalment fràgil i que ha costat molt preservar i protegir. Si volem una ciutat amb un entorn amb espai natural cal que tots en fem un ús responsable

Berlanga ha afegit que

l’incivisme ens surt molt car. I des del govern ens indigna destinar més de 3.000 euros cada setmana a recollir abocaments incontrolats, quan aquests diners podrien anar a reparar carrers o a les beques menjador, per exemple

Conductes sancionables

El regidor ha recordat que a la ciutat hi ha dos punts del servei municipal de deixalleria on es poden dipositar aquests residus. També ha assenyalat que

aquestes conductes són sancionables i es consideren una infracció molt greu

Sabadell compta amb l’Ordenança de Protecció del Rodal, que regula la prohibició de fer abocaments de residus urbans o industrials o runes, amb multes que van dels 1.501 € fins a 3.000 €.

abocament2El servei de manteniment del rodal i del Ripoll el duu a terme CIPO, SCCL, una empresa d’economia social per a la integració sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual, que realitza serveis relacionats amb el medi natural, el reciclatge i la sostenibilitat.

L’objecte del servei és disposar d’un pla de manteniment, de servei de neteja i de millores al medi natural per tal de garantir que les incidències quotidianes que es produeixin a tot l’espai obert de Sabadell es puguin resoldre de manera immediata i amb un procediment d’actuació ràpid i àgil.

El servei s’estructura en rutes preestablertes, en què es detecten aquests abocaments. La detecció de grans i petits abocaments fora de les rutes es fa des de la Unitat de Vigilància Rural de la Policia Municipal i també des del cos d’Agents Rurals i Mossos d’Esquadra.

Punts Blaus

La ciutat disposa de diversos espais on dipositar residus i altres materials. D’una banda, hi ha els punts blaus ubicats a Can Llong i al Parc Central del Vallès. Ambdues instal·lacions ofereixen un servei gratuït i estan obertes tots els dies de l’any, amb horaris amplis (de dilluns a dissabte, de 8 a 20 h., i diumenges i festius, de 9 a 14:30 h.).

abocament 3A més, des de fa unes setmanes funcionen dues noves deixalleries urbanes. Una es troba al carrer del Mont Blanc, 36, a la zona nord de la ciutat, i l’altra a la zona sud, al carrer de Lope de Vega, 41. Ambdues disposen d’un punt d’informació sobre la correcta separació dels residus.

 

La solució a aquesta problemàtica passar per un major ús de les deixalleries i, de fet, costa el mateix esforç abocar els residus al rodal que deixarar-los en aquest punts de recollida

assenyala el regidor de Sostenibilitat.

L’objectiu d’aquest servei és oferir a la ciutadania l’opció de reciclar residus domèstics com: l’oli vegetal, cosmètics, aparells elèctrics i electrònics petits, roba i calçat, cartutxos de tinta i tòner, fluorescents, bombetes, càpsules de cafè i de plàstic, CD i DVD o aerosols. L’horari és de dilluns a dissabte de 9 del matí a 1 del migdia. El personal de la deixalleria urbana està format per atendre i orientar els usuaris sobre els criteris de classificació dels materials i l’ús adequat dels recipients de residus.

Bonificacions a la taxa de residus

La utilització freqüent, a més, d’aquestes deixalleries –sigui punts blaus o el Mobiblau– implica una bonificació en la taxa de residus municipal, que va del 10%, si es fan de 4 a 8 entrades, al 20% quan les entrades són superiors a 9.

La mateixa ordenança fiscal estableix per a aquest any, com a novetat, una bonificació del 5 per cent als ocupants d’un habitatge (no local ni establiment) que hagin utilitzat durant el 2015 el servei de recollida de mobles per via telefònica

 

Categories Ajuntament, Medi ambient, Ripoll Tags medi ambient