CA EN ES
 
           

EL RIU RIPOLL

12
Desembre
2022

Sabadell demana fons europeus Next Generation per transformar el riu Ripoll

L’Ajuntament està treballant en un projecte pressupostat en 4 milions d’euros

Sabadell demana fons europeus Next Generation per transformar el riu Ripoll

Sabadell presentarà als fons Next Generation la sol·licitud d’ajuts per portar a terme diferents actuacions ambientals i millorar l’accessibilitat al Ripoll. El projecte està pressupostat en 4 milions d’euros, i la convocatòria a la qual es presenta, aprovada pel Patronat de la Fundació Biodiversitat, té l’objectiu de contribuir a la renaturalització urbana i fomentar els espais verds.

Les accions definides en el pla pretenen afavorir la preservació dels valors naturals de l’àmbit fluvial. Així, l’estratègia per recuperar el riu passa per restaurar el seu ecosistema natural, la seva biodiversitat i el verd de l’entorn, amb la finalitat de contribuir a la conservació i millora del seu valor biològic i paisatgístic com a corredor verd. La transformació del riu és un element clau en la mitigació del canvi climàtic i la millora de la qualitat de vida dels habitants de Sabadell.

El projecte que es presenta consta de quatre accions per dur a terme en l’àmbit del riu Ripoll: la restauració i naturalització de la terrassa fluvial; la naturalització de l’àrea verda de la font del Canyar de Jonqueres; la connectivitat del riu Tort, la recuperació de l’arbrat de Can Bastida i el camí de la Salut; i, finalment, la naturalització de l’àrea verda de Can Rimbles, a Sant Oleguer.

No és la primera vegada que es sol·licita una subvenció per transformar el Ripoll. L’Ajuntament ja s’havia presentat a una primera convocatòria dels fons europeus impulsada pel Govern de l’Estat i havia obtingut molt bona puntuació. Malgrat això, en aquella ocasió, Sabadell no va rebre la subvenció en haver-se’n exhaurit els 50 milions d’euros disponibles, que es van repartir entre les iniciatives amb la valoració més alta. Ara s’ha obert una nova convocatòria. Davant d’això, l’Ajuntament ha revisat el contingut del projecte i ha introduït millores per tal d’aconseguir una puntuació encara més elevada i així demanar de nou fons de recuperació Next Generation.

Aquest projecte disposa del suport del món acadèmic i científic. Per exemple, la Universitat Autònoma de Barcelona participa en l’anàlisi de la biodiversitat, l’ecologia i la implicació en la ciutadania, i l’Escola d’Arquitectura del Vallès, en la definició paisatgística. També té el recolzament del Consorci Besós Tordera i de les taules territorials veïnals per tal de disposar d’un projecte amb la màxima qualitat i participació.

Fons Next Generation

A hores d’ara l’Ajuntament ja té confirmats ajuts Next Generation per un valor superior als 10,5 milions d’euros. D’aquests, prop de 8,1 milions es destinaran a la implantació de zones de baixes emissions i transformació digital i sostenible del transport urbà. Dins aquestes iniciatives figuren els gairebé 2,2 M€ en subvencions per adequar zones i itineraris per a vianants i ciclistes i millorar la permeabilitat a la zona Gran Via- Balcó Ripoll.

D’altra banda, els Next finançaran amb més de 800.000 euros la modernització i digitalització de l’administració i mecanismes de ciberseguretat.

També s’han rebut 1,6 milions d’euros de subvenció per a la rehabilitació energètica d’edificis municipals.

També comptarà amb recursos l’Oficina Local d’Habitatge com a finestreta única per coordinar, assessorar i facilitar la gestió d’ajuts i serveis que facilitin als particulars les actuacions de rehabilitació i millora de l’eficiència energètica dels habitatges.

La compra de llibres per a biblioteques o la millora dels equipaments tècnics dels teatres són altres projectes previstos.

D’altra banda, la Generalitat ha seleccionat el Pla de barris presentat per Sabadell per un import de més de 7 milions d’euros.

Categories Fons Europeus, Ripoll, Transició Ecològica Tags Fons Next Generation, parc fluvial del riu ripoll, Riu Ripoll