PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
12
Gener
2018

Les escoles que participen en l’Agenda 21 Escolar Plus estalvien el 9,6% en consum d’electricitat

La reducció de la factura equival a més de 4.000 euros anuals

Les escoles que participen en el projecte Agenda 21 Escolar Plus han estalviat, de mitjana, més el 9,6% en el consum d’electricitat i més de 31.200 kWh, cosa que representa reduir la factura anual en 4.067 euros. A més, aquests centres han aconseguit reciclar totes les escombraries que generen, tal com marquen els cànons actuals.

Aquesta reducció del consum s’ha aconseguit promovent canvis d’hàbits, com la instal·lació gomets als interruptors o la incorporació de regletes i endolls programables, entre altres mesures. Pel que fa al consum d’aigua, s'han implantat 136 volumètrics i 80 airejadors. En aquest cas, l’estalvi ha estat de l’1,5% del consum dels 6 centres, respecte a la mitjana dels darrers 3 anys. Això signifiquen 105 m3 d'aigua estalviats. En l’àmbit dels residus, s'han retirat 131 contenidors o papereres de rebuig i s’han homogeneïtzat els recorreguts i el sistema de recollida.

El tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, Joan Berlanga, ha destacat que 

el canvi climàtic és un problema global, sovint no prou visualitzat per la majoria de nosaltres, que cal que combatem cadascú des del nostre àmbit d’actuació. En aquest sentit, els centres escolars són un dels agents importants que treballen per aconseguir-ho.

Les actuacions s’han fet després d'una ecoauditoria realitzada amb el suport d'una empresa especialitzada en gestió ambiental i reforç pedagògic en temes de sostenibilitat. A més, s’han dut a terme formacions especifiques a tota la comunitat educativa.

Una metodologia nova

El projecte Agenda 21 Escolar Plus de Sabadell va introduir el curs 2016-2017 una nova metodologia de treball a 6 centres pilot, centrada en cinquanta hores d’assessorament ambiental extern i una millora de protocols d’actuació interna amb la col·laboració de tota la comunitat educativa. Les escoles participants en la primera fase han estat Andreu Castells, Catalunya, la Concòrdia, Joaquim Blume, Martí i Pol i Pau Casals.

El programa ofereix inversions en espècies o serveis per valor de 2.000 euros de mitjana per centre, el suport extern de personal durant 50 hores anuals i el treball conjunt amb els responsables del menjador, l’AMPA i el personal de neteja.

L'Agenda 21 Escolar Plus de Sabadell és un programa de reforç de la gestió ambiental dels centres educatius de primària, orientat a l'eficiència en la gestió dels recursos públics: aigua, energia i residus. Treballa pedagògicament els protocols i mecanismes d'estalvi i les bones pràctiques ambientals: recollida selectiva, consum energètic, compra de paper d'oficina amb distintiu ambiental, entre altres.

D’altra banda, el curs 2017-2018, les escoles que participen en l’Agenda 21 Escolar Plus són: Sant Julià, Sallarès i Pla, Teresa Claramunt, Samuntada, Floresta, Miquel Carreras, La Roureda i La Romànica.

 

Categories Sabadell 2030, Educació, Transició Ecològica Tags educació, sostenibilitat