PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

17
abril
2024

Comunicat de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità de Barcelona sobre les novetats en relació amb les mesures per la sequera pel que fa a l'establiment de les piscines públiques i privades com a refugis climàtics

Comunicat de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità de Barcelona sobre les novetats en relació amb les mesures per la sequera pel que fa a l'establiment de les piscines públiques i privades com a refugis climàtics

Estem satisfets perquè podrem obrir les piscines municipals públiques tal com havíem reclamat, però la decisió arriba tard i de manera desafortunada, per la forma i pel fons. El fet que les piscines privades puguin obrir al públic amb l'autorització prèvia dels ajuntaments ens trasllada una responsabilitat que no és nostra.

Aquest dimarts, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat un Decret per la modificació del Pla especial de sequera. Aquesta modificació inclou noves mesures respecte a l'establiment d'un cens de refugis climàtics on els municipis podran incloure piscines públiques i privades obertes a la ciutadania. Això permetrà l'obertura de les piscines municipals aquest estiu, tal com demanava el món municipalista des de fa setmanes.

Cada temporada d'estiu, les piscines municipals acullen milers i milers de ciutadans que hi acudeixen per refrescar-se i esbargir-se. Fins al dia d'avui, aquest estiu només s'hauria permès l'obertura de piscines en instal·lacions cobertes i federades, la majoria d'elles de clubs privats. El canvi climàtic i les cada vegada més elevades temperatures han convertit les piscines municipals en refugis climàtics gairebé naturals que permeten arribar a milers dels nostres veïns i veïnes que ni disposen d'un espai així a la seva comunitat ni s'ho poden permetre econòmicament. Centenars de milers de persones a les ciutats de l'Arc utilitzen aquests equipaments durant la temporada d'estiu, ja que moltes no tenen possibilitat d'anar de vacances ni disposen d'aire condicionat a casa seva. A més, d'aquestes, molts es tracten de nens i nenes participants dels diferents casals i activitats de lleure que s'organitzen durant l'estiu. Per tant, no haver fet aquest pas hagués suposat un drama social que el país no es pot permetre. Per això mateix, celebrem i estem satisfets que, després de molts dies d'una incertesa innecessària, la Generalitat permetrà l'obertura de les piscines públiques municipals tal com molts Ajuntaments i entitats municipalistes havíem reclamat.

En tot cas, val la pena recordar que aquest anunci arriba a les portes d'una campanya electoral, amb el temps just perquè els ens locals puguem garantir la qualitat de les instal·lacions i la seva correcta posada en marxa; una preparació que normalment necessita setmanes d'antelació. En aquests moments ens trobem amb poc marge per poder treballar en condicions favorables. Malgrat això, gràcies a l'excel·lent tasca dels equips tècnics municipals, podrem salvar la temporada i obrir com sempre a l'inici de l'estiu.

Malauradament, no trobem de rebut que la Generalitat traslladi la responsabilitat sobre l'autorització de les piscines privades o comunitàries als ajuntaments. El Decret aprovat permetrà que les piscines de titularitat privada que tinguin un acord amb l'ajuntament, podran omplir-se sempre que s'obri el seu ús de forma oberta a la ciutadania en les mateixes condicions que funcionen les piscines públiques. Ens sembla completament ingestionable que les comunitats de propietaris i les piscines privades es converteixin en refugis climàtics a canvi que la ciutadania hi pugui entrar. Això és passar la pressió d'aquesta decisió als ajuntaments i als propietaris d'aquestes, en un marc de poca claredat i poca seguretat jurídica. Creiem que aquesta és una decisió que li correspon a la Generalitat, i la seva inclusió en el Decret únicament serveix per no assumir-la. Les instal·lacions d'aquesta tipologia han de complir normatives i controls rigorosos, a les quals cal sumar aspectes relacionats amb la seguretat i la responsabilitat civil. En poques ocasions una piscina privada pot equiparar-se a la regulació d'una piscina pública i a les seves condicions, tal com el Decret defineix.

“Obrir les piscines municipals és imprescindible per oferir tots els espais possible a la ciutadania per encarar un estiu que preveiem de nou sufocant. Però quan la Generalitat traspassa als ens locals la responsabilitat d’obrir piscines privades defuig un cop més la seva responsabilitat i posa contra les cordes els Ajuntaments”,

diu la presidenta de l’ARC, Ana María Martínez.

En conclusió, estem satisfets perquè finalment aquest any salvarem la temporada d'estiu, permetent obrir les piscines municipals públiques tal com havíem reclamat, garantint l'accés a aquests refugis climàtics a la ciutadania. En tot cas, trobem totalment desafortunat, per la forma i pel fons, la inclusió de les piscines privades si aquestes s'obren al públic prèvia autorització dels Ajuntaments, ja que ens trasllada una responsabilitat que no és nostra i qüestionem plenament la seva bona gestió i governança.

Categories Ajuntament, Sequera Tags Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, piscines