PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
15
Març
2024

Les propostes per abordar la sequera i les ZBE centren una jornada de treball amb els agents econòmics de la ciutat

L’objectiu de la trobada, organitzada pel Govern municipal, és assolir grans acords en temes estratègics, per guanyar competitivitat i seguir sent motor econòmic

Les propostes per abordar la sequera i les ZBE centren una jornada de treball amb els agents econòmics de la ciutat

La sequera i la implantació de les Zones de Baixes Emissions han centrat avui una jornada de treball amb els agents econòmics de la ciutat. La trobada, organitzada pel Govern de Sabadell, amb l’objectiu d’assolir grans acords, dona continuïtat a la voluntat de diàleg constant amb els diferents àmbits que des d’un principi ha marcat l’actuació de l’executiu local.

Celebrada al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta, la jornada ha comptat amb la presència del Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC), Petita i Mitja Empresa de Catalunya (PIMEC), la Cambra de Comerç de Sabadell, Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT), com a membres de la Taula per al Desenvolupament Econòmic i la Competitivitat de Sabadell. També hi han pres part Aigües Sabadell, la Fundació Bosch i Cardellach, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Corporació Sanitària Parc Taulí, Fundació per la Indústria, l’Associació de Propietaris i empresaris dels polígons del Sud, l’Associació per l’impuls de l’Àrea del Ripoll, la Cooperativa Agrària del Vallès i les associacions de comerciants Ca n’Oriac Comerç, Comerç Creu, Sol i Padrís-Sant Oleguer, Comerç Centre, Associació de Comerciants del barri i Mercat de Torre-romeu, Eix Macià i Can Llong.

Durant la trobada, s’hi han abordat dues grans qüestions com la sequera i les ZBE, amb l’objectiu de posar sobre la taula propostes que siguin sostenibles i al mateix temps contribueixin a preservar l’activitat productiva i el dinamisme econòmic, clau en la generació de llocs de treball i de progrés col·lectiu. En aquest sentit, s’estudiarà la viabilitat de les propostes recollides, amb la voluntat d’incloure-les en l’estratègia municipal.

A la sessió, s’ha tractat com Sabadell està abordant el projecte de les Zones de Baixes Emissions conjuntament amb les ciutats de l’Arc Metropolità i, d’altra banda, la gestió municipal de la sequera i els projectes per multiplicar i estendre l’ús d’aigua regenerada i freàtica a tota la ciutat. En tots dos casos, s’ha insistit en la necessitat que totes les mesures decretades per la Generalitat s’impulsin comptant amb els municipis i tenint en compte que són les ciutats i els seus agents els principals coneixedors de la realitat del territori.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha remarcat que

“amb la jornada d’avui hem proposat que les mesures que s’apliquin tinguin èxit i resultin eficients, però sense posar pals a les rodes a l’activitat productiva. Volem assolir grans acords amb els agents econòmics i socials de la ciutat en temes estratègics per guanyar competitivitat i continuar sent motor econòmic”.

També ha afegit que

“compartim plenament la necessitat de combatre l’emergència climàtica, de guanyar en qualitat de l’aire i estalviar aigua. Hi calen accions decidides, però s’han de fer comptant amb el teixit productiu i els agents socials, que són els que generen riquesa i progrés per a tothom”. 

Farrés ha insistit que

“és imprescindible que en aquestes qüestions fonamentals, la Generalitat vagi de la mà dels municipis. El que no val és legislar i després traslladar-nos la responsabilitat als Ajuntaments o fer-la recaure sobre la ciutadania i el món empresarial”.

En el cas de la sequera s’ha informat de les dades pel que fa al consum d’aigua a Sabadell, amb uns valors molt per sota del límits establerts pel decret d’emergència en fase 1 de la Generalitat. A hores d’ara, la ciutat té una dotació de 146 litres per habitant i dia, quan el límit està fixat en 200 litres. Una prova que la ciutadania sabadellenca i el seu teixit econòmic i social estan actuant amb responsabilitat i cal continuar en aquesta línia.

L’impuls d’una nova xarxa per part de l’Ajuntament i Aigües Sabadell per estendre l’ús de l’aigua procedent de la depuradora (regenerada) o de mines i pous (freàtica) ha estat una altra de les qüestions que s’han abordat, així com els seus efectes i beneficis sobre la indústria de la ciutat. 

Pel que fa a les Zones de Baixes Emissions, s’ha parlat de tot el treball fet en el marc de l’Arc Metropolità per consensuar un model que tingui en compte la realitat del territori. I s’han abordat les reivindicacions que es plantegen al decret que està treballant la Generalitat i que prohibiria la circulació i accés a la ZBE a més de la meitat del parc automobilístic de Sabadell. L’objectiu d’aquestes peticions per part de la ciutat seria evitar que les Zones de Baixes Emissions perjudiquin les persones amb rendes més baixes com també impedir que el decret impacti negativament sobre l’activitat econòmica i empresarial.

Categories Mobilitat, Sabadell 2030, ZBE, Mobilitat i transport, Projectes Estratègics, Transició Ecològica Tags Arc metropolità, Zona de Baixes Emissions