PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
COOPERACIÓ
19
Novembre
2014

L’Ajuntament de Sabadell i l’Oficina del Síndic ofereixen prop de 30 activitats per a commemorar el Dia del Drets Humans

Fins el dia 20 de desembre tot un seguit d’activitats sota el lema “Sabadell, ciutat de valors contra els drets vulnerats”

Amb el lema “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets” (article I de la Declaració Universal dels Drets Humans) l’Ajuntament de Sabadell i l’Oficina del Síndic de Greuges ofereixen, des d’ara i fins el dia 20 de desembre tot un seguit d’activitats sota el lema “Sabadell, ciutat de valors contra els drets vulnerats”.

El programa, que es desenvolupa per tercer any consecutiu, inclou les següents commemoracions: el Dia Internacional dels Drets dels Infants (20 de novembre), el de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre), dels Drets Humans (10 de desembre), el del Migrant (18 de desembre) i aquest any, afegeix per primera vegada la commemoració del Dia de la Sida (1 de desembre) i del Dia de les Ciutats per la Vida - No la pena de mort – (30 de novembre) al que la ciutat de Sabadell es va afegir el passat  dia 30 d’octubre amb aprovació per unanimitat a la Junta de Portaveus.

Es tracta d’un programa d’un total de 29 activitats, per la defensa dels drets de les persones i la no discriminació per raó d’edat, origen, orientació sexual i capacitat.

Tal i com ha comentat el regidor de Drets Civils i Ciutadania, Quim Carné, en la roda de premsa d’aquest migdia:

treballem conjuntament per presentar un programa que aplegui tot un seguit de diades internacionals, perquè tots tenim el mateix objectiu i lluitem pel mateix: la llibertat de les persones. El pacte valors és la columna vertebral de la nostra regidoria i estem contents de presentar un programa transversal que aplega a 30 entitats i a 9 escoles.

Per la seva banda, el Síndic Municipal de Greuges de Sabadell, Josep Escartín, ha volgut destacar que

podem estar orgullosos de la nostra ciutat perquè no és habitual que les persones se seguin des de l’estiu i sumin esforços per presentar programacions conjuntes, amb un únic projecte que ens coordina, que és innovador i també pràctic.

Pel que fa a l’acte de demà el Síndic ha destacat tres objectius

que els joves s’ho passin bé, que aprenguin sobre els valors i coneguin de primera mà el que és treballar pels altres.

En concret, i per la commemoració del Dia Internacional dels Drets dels infants, s’ha organitzat una trobada de joves de diferents centres educatius i joves de la XESI (Xarxa Educativa Solidària Intercultural) que sota el lema “Contra la vulneració dels drets dels infants” participaran en un concurs de preguntes sobre els drets dels infants. La trobada serà demà, dijous dia 20 de novembre a les 9 del matí a la Fira de Sabadell.

Altres activitats programades per celebrar aquest dia és el documental i posterior debat “ No és un joc” sobre les condicions de vida i de treball dels nens i nenes de Llatinoamèrica, divendres 21 de novembre a les 11 del matí al Casal Pere Quart, organitzat per la Unió Comarcal de Comissions Obreres (CCOO). I la festa del DUDI (Dia Universal dels Drets dels Infants), amb la participació de diferents esplais de la ciutat i organitzat pel Moviment d’Esplai del Vallès (MEV), dissabte 22 de novembre a les 5 de la tarda a la plaça de l’Alcalde Marcet.

Per primera vegada el programa inclou la commemoració del Dia Internacional de les Ciutats per la Vida - No a la pena de mort, arran de l’adhesió de la ciutat de Sabadell a la iniciativa de la Comunitat de Sant Egidio (Cities for life, Cities against the Death Penalty) es va aprovar en Junta de Portaveus el passat 30 d’octubre. L’adhesió és amb el compromís de crear espais d’informació i sensibilització en relació a aquesta pràctica i vers l’evolució de la campanya abolicionista al món. Responent  a aquest compromís, el proper diumenge 30 de novembre a les 7 de la tarda es faran diverses projeccions contra la pena de mort a la façana de l’ajuntament, a càrrec de diverses escoles de disseny de la ciutat. L’acte està organitzat per Amnistia Internacional, la comunitat de Sant Egidio i l’Ajuntament de Sabadell.

Com cada any, el programa d’activitats commemora el Dia Internacional del Drets Humans amb un acte institucional, que sota el  títol “La justícia Universal: Vulneració de Drets”, oferirà una xerrada a càrrec d’Aitor Martínez. Advocat especialista en jurisdicció universal i membre de la Fundación Internacional Baltasar Garzón (FIBGAR), dimecres 10 de desembre a les 7 de la tarda a la Casa Duran (c. del Pedregar,7) L’acte organitzat pel Síndic de Greuges de Sabadell i la Regidoria de Drets Civils, serà presentat per Maria Assumpció Vilà, Síndica de Greuges de Barcelona.

El programa també inclou una part del Cicle de Diàlegs entorn a la migració, la identitat, la integració i la convivència protagonitzats pels mateixos immigrants i que s’està duent a terme a la nostra ciutat amb la col·laboració del programa Tot un Món i del seu director, Carles Solà. En concret inclou els diàlegs, “Què faig, em quedo o me’n torno?” Que tindrà lloc a la Biblioteca de la Serra (plaça. de Cristòbal Ramos,1), dimecres 26 de novembre a les 7 de la tarda. “Sóc estranger i Sóc invisible?” el dia 3 de desembre a les 7 de la tarda a l’espai Àgora de Sabadell (c. de Sol i Padrís, 93). “Al meu Barri hi viu gent de moltes cultures: Aprofito aquest tresor?”, divendres 12 de desembre a les 7 de la tarda a la Biblioteca de Can Puiggener (plaça del Primer de Maig, 1).

El dia 18 de desembre tindrà lloc el darrer diàleg M’han dit, he sentit... rumors sobre els immigrants, dins del Acte Institucional per celebrar el Dia Internacional del Migrant a les 7 de la tarda a la Casa Duran.  L’acte contarà també amb l’actuació musical de Tango Sur que oferirà l’espectacle “Tangos de Ida y Vuelta” i amb la presència de la Xarxa Antirumors de Sabadell i amb la participació d’agents antirumors, que desplegaran un estand informatiu sobre la tasca i els materials de sensibilització de la xarxa oferint als assistents la possibilitat de poder simpatitzar i  adherir-se, i de fer-se una foto de compromís al photocall contra els rumors. Pel matí, el mateix dia es presentarà a l’Estruch (c. de Sant Isidre 140) un rap contra els rumors que ha estat elaborat al llarg d’aquest any, per joves de diferents centres educatius de Sabadell. El rap constitueix un excel·lent material de sensibilització entorn al tema dels prejudicis i els rumors.

Com a recursos, s’ha posat a l’abast de tothom els monogràfics editats per Regidoria de Drets Civils, com ara els apunts sobre els Refugiats i el Dret d’Asil, els Rumors, sobre els Drets dels Infants i sobre els Drets Humans.

Per a més informació www.sabadell.cat/dretscivils (el monogràfic sobre Refugiats i Dret d’Asil sortirà publicat a partir del 10 de desembre)

L’oferta d’activitats d’aquest programa és molt diversa i conta amb videofòrums, documentals, pel·lícules, xerrades, taules rodones, tallers, campanyes, i altres actes lúdics com festes, musicals, dansa, entre d’altres, organitzades per diverses entitats de la ciutat

El programa “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets” és promogut per l’Ajuntament de Sabadell i el Síndic de Greuges, i és fruit del treball amb taules i consells de participació i la col·laboració d’entitats com Actuavallès; Amnistia Internacional; Asociación Gardelianos Sabadell Tacuarembo; Aula d’Extensió Universitària; BIMS; CREAR (Centre Sara/Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat); Col·legi d’Advocats de Sabadell; Comunitat de Sant Egidio Barcelona;  Consell de Solidaritat i Cooperació; CTS (Centre de Formació Creatiu i Tècnic Sabadell); Escola de Cultura de la Pau;  Escola Illa;  ESDI (Escola Superior de Disseny); Espai Àgora Sabadell; Fiscalia de Sabadell; Fundació Atendis;  Fundació Baltasar Garzón; Fundació Vicente Ferrer; Indian Sunrises;  Institut de Drets Humans; Instituts participants a la XESI (Xarxa Educativa Solidària Intercultural);  Lliga dels Drets dels Pobles; Mans Unides; MEV-MVECC; Oxfam-Intermón; Roda de la Pau; Ciutadans Anònims per la Pau; SAIS (Sabadell Acull Infants Sahrauís); Salut Mental Sabadell; Smatsa, Solidaris amb el Poble Sahrauí; Sonrisas de Bombai;  Tot un Món;  Unió Comarcal de CCOO del Vallès occidental - Secretaria de Formació i Cultura de la CONC.

Categories Ajuntament, Cooperació, Drets Civils i Gènere Tags ajuntament, Declaració Universal dels Drets Humans, Dia de la Sida, Dia de les Ciutats per la Vida, Dia Internacional dels Drets dels Infants, drets humans, Migrant, Síndic de Greuges