PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
COOPERACIÓ
28
Maig
2014

La Xarxa Antirumors de Sabadell presenta el projecte europeu C4I (Comunication for integration)

Forma part del projecte Teixint la convivència: Xarxa Antirumors de Sabadell

El Casal Pere Quart ha acollit la presentació del projecte europeu C4I, (Communication for integration) que forma part del projecte Teixint la convivència: Xarxa Antirumors de Sabadell de la regidoria de Drets Civils i Ciutadania de l’Ajuntament de Sabadell.

Tal i com ha comentat l’Alcalde de Sababadell, Joan Carles Sánchez, en la presentació d’aquesta tarda

cal ser conscients que els rumors sorgeixen sota la massa social, en l’anonimat. Això genera un efecte de responsabilitat flotant assumida pel conjunt i pot semblar que aporta rigor, però en realitat només pretén desacreditar altres ciutadans, com si fossin ciutadans de segona

L’alcalde també ha afegit:

felicito, doncs, l’impuls d’aquesta xarxa per combatre estigmes i prejudicis, però sobretot us animo a fomentar cada dia aquesta actitud moral que defensa la dignitat de les persones.

Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania, ha volgut manifestar que

aquest projecte ens ha permès conèixer altres punts de vista, altres perspectives, i així fer un pas endavant i avançar una mica més en les estratègies per desactivar estereotips. Uns estereotips més difícils de desactivar que, fins i tot, un àtom.

Daniel Torres, expert del Consell d’Europa i director de la RECI (Red Española de Ciudades Interculturales) promotor del projecte C4I ha posat de relleu el fet que

Sabadell és una ciutat on ja fa molt de temps que es treballa amb convicció per combatre els rumors i posar sobre la taula temes de convivència. Per aquesta raó, aquest projecte en el qual participen 10 ciutats europees, Sabadell és un exemple a seguir per altres països. 

Torres també ha destacat que

sense el suport i la defensa política de la ciutat aquest projecte no té cap força, per això vull agrair a la ciutat el seu esforç per fer aflorar una realitat que existeix arreu i a la que donen dimensions desproporcionades.

Miquel Àngel Essomba, coordinador general de la Xarxa Europea SIRIUS d'Immigració i Educació de la UE, que ha pronunciat la conferència "La diversitat afecta l'èxit escolar?”. Durant la seva intervenció Essomba ha analitzat com

diferents estudis evidencien que l’origen dels immigrats a l’escola no condiciona l’èxit escolar dels nadius, hi ha altres factors rellevants com ara el nivell socioeconòmic o la llegua primera... a més, tot depèn del model educatiu que un país vol aplicar per valorar o no uns trets o altres en el seu alumnat.

El director del CEIP Sallarès i Pla, Francisco Salmeron Navea, ha presentat el vídeo recentment enregistrat a la seva escola entorn els rumors a l’àmbit escolar, un material divulgatiu que, amb la participació de l’equip de mestres i pedagogs del centre, mostra com la diversitat a l’escola no és incompatible amb l’èxit escolar.

En el projecte europeu C4I Comunicació per a la Integració participen 10 ciutats europees i té com objectiu combatre els rumors, els tòpics i estereotips negatius que circulen sobre els diferents col·lectius nouvinguts de la ciutat  amb contraarguments sòlids i objectius, un objectiu que es correspon a una de les fites de la Regidoria de Drets Civils i Ciutadania que s’inclou al seu Pla director.

Dins un context de dificultats econòmiques com l’actual on s’adopten polítiques públiques d’austeritat, la conseqüència social és l’augment de la competència pels recursos públics i la tensió social, proliferant, més que mai, aquests falsos rumors que posen en perill els fils que han anat teixint la convivència entre la ciutadania diversa que conviu a la nostra ciutat.

És dins d’aquest context en el qual es fa necessari adoptar una actitud proactiva per poder fer-los front, detectant-los i contrarestant-los amb informació veraç i real, amb el propòsit de sensibilitzar a tota la ciutadania i fer-la partícip d’aquesta lluita. Per això  l’eslògan de la campanya és: Sabadell no t’enganxis als rumors.

El projecte C4I permetrà potenciar la Xarxa d’Agents Antirumors de la ciutat, el nucli de la qual va ser creat l’any passat pels membres de la Comissió de la Convivència de Sabadell i, alhora, crear  un efecte més viral en la fita de neutralitzar els rumors ja existents.

A més, dins del marc del projecte C4I també es desenvolupen les següents accions:

- Cursos de formació d’Agents Antirumors, adreçats a diferents col·lectius de la ciutat. Durant aquest mes de maig s’ha iniciat un curs per a la ciutadania en general i altre pel personal de l’Ajuntament amb la participació de més de 70 persones.

- Tallers amb l’objectiu d’intercanviar idees i experiències i posar a l’abast els recursos per combatre els rumors i estereotips:

- Taller Cuina 2.0, activitat intergeneracional basada en l’intercanvi de coneixements entre joves nouvinguts i gent gran mitjançant l’elaboració conjunta de diferents plats de cuina de mercat  i l’accés a les noves tecnologies (ús de l’ordinador, internet, telèfons mòbils i xarxes socials). El taller que té lloc al Mercat de San Joan, va iniciar-se al mes d’abril i té prevista la finalització al mes de juny .

- Taller “Vacuna’t contra els rumors”, que va tenir lloc el passat 22 de maig al Complex Gent Gran del Parc Central l’Espai amb l’objectiu de reflexionar, identificar i contrarestar les falses creences que es tenen sobre el col·lectiu estranger.

- Rap de la convivència dirigit a les escoles de secundària i als espais de lleure dels joves a fi d’identificar i sensibilitzar sobre les actituds xenòfobes i racistes existents  amb la participació en la creació musical de diferents raps.

-  Setmana Gastronòmica Intercultural al  Vapor Llonch, al mes d’octubre de 2014, on dones de diferents orígens explicaran la preparació dels seus plats tradicionals als joves de l’Escola d’Hostaleria del Vapor Llonch.

-  Altres activitats previstes

o Festa del comerç just i la banca ètica, el proper dissabte dia 31 de maig, amb una activitat participativa dinamitzada per diversos agents antirumors per tal de contrarestar els rumors que sobre els comerciants estrangers hi ha a la ciutat i la dinamització  Desengantxa’t dels rumors.

o Festa Africana, el proper mes de juny la Festa Africana afrontarà els prejudicis sobre la població subsahariana i tindrà lloc una conferència a càrrec de l’antropòloga Lola López del Centre Africà de Catalunya sobre els prejudicis i estereotips existents vers la població africana i la dinamització Desengantxa’t dels rumors, amb un photocall dissenyat específicament pel projecte.

o  Mostra de solidaritat i cooperació, al mes d’octubre d’aquest any en la que també els agents antirumors dinamitzaran una activitat per tal de sensibilitzar a la ciutadania sobre els rumors existents contra la població estrangera i la dinamització Desengantxa’t dels rumors.

o   Dia internacional dels drets humans, on el programa es centrarà en els rumors i prejudicis amb diversos actes de reflexió a les diferents biblioteques de la ciutat, amb  la participació de persones estrangeres i autòctones, sobre diferents experiències per a combatre els rumors en base als  vídeos del programa “Tot un mon”. També es presentarà un vídeo que recollirà tots els raps que els joves han elaborat.

Fora d’aquestes activitats altres actuacions realitzades han estat: la declaració institucional per part de la Junta de Portaveus: Sabadell lliure de racisme, xenofòbia i homofòbia, al gener de 2014; lOfrena Floral pels ciutadans sabadellencs víctimes del nazisme a l’Aplec de la Salut d’aquest any, la sensibilització sobre els prejudicis en el marc de la Jornada de portes obertes de les comunitats religioses al mes d’abril i l’acte de reconeixement dels Agents Antirumors que tindrà lloc el proper mes de juny a la Cerimònia de clausura dels programes d’acollida a les persones nouvingudes que es farà a la Fira de Sabadell.

Com a material de difusió del projecte s’ha editat un díptic amb el lema: Desenganxa’t dels rumors!! Viu la diversitat. Davant els rumors, informa’t, pensa i actua, on s’expliquen els objectius del projecte i diversos flyers per combatre els rumors més estesos a la ciutat.

El projecte també permet produir diversos vídeos per a sensibilitzar a tota la ciutadania sobre la seva existència i la necessitat de neutralitzar-los a fi de poder aconseguir una millor cohesió i convivència entre tots a la ciutat.

Per a més informació www.sabadell.cat/dretscivils

   www.sabadell.cat/antirumors

Categories Cooperació, Drets Civils i Gènere Tags (Communication for integration), C4I, drets civils, Xarxa Antirumors