PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
CREENCES I CONVICCIONS
01
Octubre
2014

El Memorial Àlex Seglers guardona Miguel Àngel Aguilar i l’Associació Àkan en la seva tercera edició

El Memorial és un reconeixement a persones i entitats que treballen per a la cohesió social a partir dels valors de la convivència.

Aquesta tarda s’ha celebrat l’acte de lliurament del III Memorial Àlex Seglers. L’acte, que ha tingut lloc a la Casa Duran, ha reconegut la tasca portada a terme pel coordinador del Servei de Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona, Miguel Àngel Aguilar, i l’Associació Ákan. El Memorial és un reconeixement a persones i entitats que treballen per a la cohesió social a partir dels valors de la convivència.

Durant el lliurament, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha remarcat que

el Memorial busca visibilitzar la coherència de persones i entitats que allò que diuen ho porten a la pràctica. En un moment com l’actual, la crisi es trasllada a l’àmbit social i correm el risc que hi hagi un retrocés en els drets i fins i tot en els valors. Valors com la tolerància”. En aquest sentit, i per això, “hem d’insistir en el respecte a la diferència i el respecte als drets bàsics.

Alhora, l’alcalde ha qüestionat que “com a societat puguem dir que estem progressant si estem deixant persones enrere” i ha insistit en la necessitat que entre tots “evitem la injustícia, combatem la por i els prejudicis”.

En nom de l’Associació Àkan, la seva presidenta, Lluïsa Geronès, ha agraït el guardó en nom d’aquelles persones amb les quals l’entitat treballa. “En nom de tants que no tenen res, gràcies”, ha dit. Geronès ha volgut destacar l’esperit de convivència i els valors que han presidit l’acte de lliurament i la bellesa d’aquests, representats també pels guardons elaborats per artistes sabadellencs amb motiu del Memorial. “Els que estem al costat de la pobresa necessitem bellesa perquè treballem perquè la gent sigui feliç”, ha comentat.

Per la seva part, Miguel Àngel Aguilar ha explicat que “em sento molt orgullós d’aquest guardó, que em dóna més energia i força” i ha remarcat que “el treball que avui es reconeix és un treball col·lectiu”. Així mateix, ha subratllat que “aquest no és un premi a un fet extraordinari, sinó al nostre deure de defensar la justícia i els drets dels ciutadans”. També ha volgut destacar que “Sabadell és una ciutat compromesa amb la igualtat i la no discriminació” i ha insistit que queda camí per recórrer i cal continuar avançant en la defensa dels drets de tots i totes.

L’acte de lliurament ha estat presentat per Plàcid García-Planas, redactor de La Vanguardia, que ha ofert la ponència “Mirades i reflexions sobre Sabadell i la convivència”.

Durant la cerimònia, s’ha emès un audiovisual en homenatge a Àlex Seglers amb la peça musical “L’Espígol”, de Daniel Seglers.

Miguel Àngel Aguilar

Miguel Àngel Aguilar és el coordinador del Servei de Delictes d’Odi i Discri­minació de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Una figura pionera en el seu àmbit pel que fa a l’aplicació de les eines legals estatals i europees en la lluita contra la discriminació i la incitació a l’odi.

El Fiscal Miguel Àngel Aguilar és un clar exponent del diàleg entre diferents opcions religioses i de pensament. Manté contactes amb tota la diversitat de creences, ideolò­giques, d’orientació sexual, d’origen, etc., amb la ferma voluntat de combatre la discriminació i la incitació a l’odi, creant vincles, fomentant la convivència i, quan es produeix algun fet delictiu que ho posa en risc, actuant des de la fiscalia amb fermesa. Treballa coordinadament amb insti­tucions, cossos de seguretat i amb les comunitats per tal de garantir que tot allò que signifiqui vulnerar els Drets Humans i sigui constitutiu de delicte es pugui denunciar.

És crític amb les eines jurídiques amb què li toca treballar. Estudia sovint les legislacions europees i internacionals per tal d’obrir noves perspectives en la seva tasca diària contra el rebuig a l’altre i, sobretot, té una gran sensibilitat en explicar i compartir aquests aprenentatges i reflexions amb tothom que el convida a seure a la seva taula, tot el temps que les seves obligacions judicials li permeten.

Associació d’acollida i suport d’immigrants- Àkan

Àkan (nom d’una ètnia i una llengua de Ghana) és una associació que es va constituir ara fa 10 anys a Girona per donar suport a nouvinguts i ajudar a conscienciar la societat dels reptes que implica la immigració. Tenint com a punt d’inici l’aprenentatge de llengua catalana per proveir de l’eina bàsica de comunicació, s’ha implicat en altres serveis i ac­tivitats: una casa d’acollida (Dar-Àkan, per unes 15 persones) i seguiment d’habitatges; un taller per a dones; ajuda en altres tipus de formació (informàtica, alfabetització, ...); una coral, amb un repertori de cançons en diferents llengües, cultures i religions; assessorament laboral; lleure, xerrades divulgatives i de sensibilització; un grup de reflexió, etc.

L’Associació pretén, a través de la convivència i d’un entorn favorable, afavorir el desenvolupament i la recuperació de les persones. Durant aquests deu anys, Àkan ha apostat per la integració, a través de la implicació mútua, on immigrats i autòctons facin un procés d’apropament a l’altre; creu en la importància del coneixement i la convivència entre les diferents cultures i religions, des del respecte i la igualtat com a persones; ha denunciat també les injustícies que es produeixen. Cal destacar així mateix l’estil de l’Associació: opten per estar al costat dels immigrants, acompanyar-los, però també ajudant-se mútuament i caminant plegats, evitant tot sentit de paternalisme. Ho viuen com un camí en les dues direc­cions, com un convit i un repte, amb la certesa que els humans ens necessitem mútuament.

El guardó de 2014

Els guardons del Memorial han estat els Plats d’Art elaborats per reconeguts artistes sabadellencs: el ceramista Lluís Clapés, i el pintor Xavier Oriach. El treball artístic s’ha pogut fer gràcies a la coordinació del Museu d’Art de Sabadell i la col·laboració de La Fundació “la Caixa”.