PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

 

17
Gener
2018

23 LLAMBORDES STOLPERSTEINE: pedres que fan ensopegar

Els deportats sabadellencs als camps nazis (1940-1945)

23 LLAMBORDES STOLPERSTEINE: pedres que fan ensopegar

Del 17 al 25 de gener. Més informació

L’Ajuntament de Sabadell i el Memorial Democràtic de Catalunya han preparat un conjunt d’accions d’homenatge i reconeixement als sabadellencs que, en el marc de la Guerra Civil espanyola i la Segona Guerra Mundial (1936-1945), van ser deportats als camps de concentració nazis i van viure l’horror en primera persona, i de retruc també les seves famílies. Aquest reconeixement coincideix amb la celebració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, fixat per l’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides el 27 gener des de l’any 2005, en record de la data de l’alliberament del camp de concentració més gran que va existir a l’Alemanya nazi, el d’Auschwitz-Birkenau, per part de l’Exèrcit Roig soviètic.

L’Ajuntament de Sabadell forma part de la Xarxa de municipis de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més”, conjuntament amb l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, i en l’actualitat està fermament compromès amb el desenvolupament d’un Programa de Memòria Històrica local.

En record dels 59 sabadellencs que van ser deportats als camps nazis, dissabte 27 de gener, es col·locaran aquestes 23 stolpersteinedavant dels domicilis en què van viure algunes d’aquestes persones, en una primera fase. Es tracta d’una acció simbòlica que serà duta a terme pel mateix artista alemany que les va crear l’any 1993, Gunter Demnig. La ciutat esdevindrà així, el municipi amb més stolpersteine de tot Catalunya.

Aquest projecte és impulsat i coordinat pel Memorial Democràtic de Catalunya i la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, que vetllarà per eixamplar aquest acte d’homenatge que ha esdevingut popular a escala europea i per difondre’n els continguts i la significació històrica.