PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

30
Novembre
2021

El calendari institucional 2022 està dedicat a les dones i el món laboral

Es visibilitzaran les desigualtats, discriminacions i violències que viuen les dones en la seva trajectòria laboral i professional

El calendari institucional 2022 està dedicat a les dones i el món laboral

El fil conductor del calendari institucional 2022 són les dones i el món laboral, amb l’objectiu de fer visibles les múltiples discriminacions i desigualtats que viuen les dones en la seva trajectòria laboral i professional.

Les imatges del calendari han estat creades per dues il·lustradores residents a Sabadell i amb una llarga trajectòria en el món de la il·lustració i del còmic, la Pam Lopez (@pam_lopez_art) i la Marina Vidal (@marimbavidal), totes dues compromeses amb projectes artístics relacionats amb la inclusió, la diversitat i l’empoderament de les dones. En aquest calendari han aconseguit crear il·lustracions amb un llenguatge artístic proper a la ciutadania i amb el que també es vol arribar als joves, amb algunes imatges en format còmic i amb un to distés, sense perdre la duresa i la reivindicació dels temes abordats.

La presentació pública del calendari s’ha fet avui al Centre d’Empreses de Can Roqueta, coincidint amb el tema principal de la peça. La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar animal i Participació, Marta Morell, ha explicat que:

"avui dia encara hi ha desigualtats i discriminacions. Per això aquest calendari és una forma més de sensibilització. Si no ho fem visible no sabem quina és la realitat".

L'Elisa Peñalver, directora de Disnova, ha explicat la seva experiència com a dona que ocupa un càrrec directiu:

"és molt complicat fer entendre a la gent que ocupes aquest lloc perquè t'ho has guanyat. Avancem molt a poc a poc pel que fa a les desigualtats, però igualment continuem avançant".

Les il·lustradores del calendari han comentat com ha estat la feina de creació:

"ha estat un projecte molt engrescador perquè nosaltres ens considerem dones reivindicatives. Hem treballat amb molta il·lusió i esperem que el calendari faci reflexionar el públic".

Així, el calendari recull algunes de les desigualtats que viuen les dones en l’àmbit laboral, com el terra enganxifós, el sostre de vidre, la precarietat, la divisió sexual del treball o la conciliació laboral i familiar, entre d’altres. També es fa referència a l’assetjament laboral i a l’enorme distància entre algunes de les lleis i protocols aprovats, i la realitat.

Cal destacar que per la portada s’ha escollit una imatge sobre la lluita feminista, sota el lema “Seguim unides!”, un clam a continuar lluitant per eradicar aquestes desigualtats encara existents.

A la contraportada, s’ofereix informació sobre els serveis municipals vinculats a la temàtica, com el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI), l’Oficina Jove i Promoció Econòmica de Sabadell (PES) i que també han col·laborat en l’elaboració del calendari.

El calendari institucional del 2022 està patrocinat per l’empresa Disnova i se n’han editat un total de 12.000 exemplars. El calendari estarà disponible els propers dies i de manera gratuïta a diferents equipaments públics de la ciutat, com centres cívics, biblioteques o el Servei d’Informació i Atenció a les dones (SIAD).

Dones i món laboral

El món laboral és un àmbit que ha estat, és i serà un dels grans camps de lluita i reivindicació dels drets de les dones. No fa gaires anys, les dones no tenien autonomia per decidir si volien treballar, estaven sotmeses al rol quasi exclusiu d’esposa, mare i cuidadora. Encara avui, i segons dades de les Nacions Unides, vivim en un món on únicament el 50% de les dones participa al mercat laboral, davant el 77% dels homes, les dones treballen en els sectors més poc valorats i menys d’una tercera part dels càrrecs directius estan ocupats per dones.

Amb aquest calendari, es volen fer visibles les desigualtats encara existents, reivindicant el dret de les dones, independentment del seu sexe o gènere,  a desenvolupar-se professional i laboralment. L’objectiu és sensibilitzar i seguir treballant per avançar cap a una societat més justa, inclusiva i igualitària.

Accés al calendari