PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

 

20
Novembre
2018

El programa dels Drets Humans amplia activitats coincidint amb el 70è aniversari de la seva Declaració Universal

S’han organitzat un total de 36 propostes

El programa dels Drets Humans amplia activitats coincidint amb el 70è aniversari de la seva Declaració Universal

Coincidint amb el 70è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, s’ha ampliat notablement el programa d’activitats de commemoració del Dia Internacional d’aquests drets. Es preveuen un total de 36 propostes amb l’objectiu de sensibilitzar i promoure la reflexió de la ciutadania en aquest àmbit.

El programa, que inclou exposicions, conferències, cinefòrums, actes i trobades ciutadanes, englobarà, així mateix, activitats del Dia Internacional dels Drets dels Infants, del Dia Mundial de la SIDA, del Dia del Migrant i també del Dia per a l’eliminació de les violències envers les dones, que en aquest cas compta amb un programa propi. Tot plegat, i una vegada més, sota el lema Defensem-nos, hi tenim tot el dret. Respecta’m, en tens tot el deure.

Les propostes han començat a mitjan d’aquest mes de novembre i s’allargaran fins gairebé Nadal. El programa, coordinat per l’Ajuntament de Sabadell, és el resultat de la col·laboració de nombroses entitats i institucions, comptant amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

4 murals nous en el marc de “Pintem de Drets Sabadell”

El 10 de desembre es continuarà amb el projecte iniciat al 2016 i que consisteix en fer murals urbans per deixar constància del compromís municipal amb els drets fonamentals de les persones. S’ha previst pintar 4 grafits nous, cadascun relacionat amb un dret, fins arribar a tenir-ne un total de 7. L’activitat, impulsada per l’Ajuntament, es portarà a terme de la mà del col·lectiu d’artistes d’StreetArt Sabadell i la Companyia La Màscara.

La inauguració del grafit sobre el drets a l’habitatge serà el 10 de desembre a les 17.30h a la cantonada entre el c. de Budapest i l’av. d’Estrasburg, a Can Llong. També a partir del dia 10 seran visibles un mural sobre el Dret a l’Educació a l’Escola Concòrdia, un sobre el Dret a la Salut al CAP Sud i un sobre la commemoració dels 70 anys de la Declaració de Drets a la pl. d’Antoni Llonch.                                                                                                          

També com a part del programa, el 14 de desembre, es celebrarà la cloenda del treball que alumnat de diferents instituts han realitzat sobre els drets humans, en el marc del programa Joves i Cooperació 2018. Els Drets Humans seran, al llarg dels dies, protagonistes de diverses activitats impulsades per diferents institucions, entitats i organismes, com ara la Síndica de Greuges de Sabadell.

En aquest marc la Síndica ha confeccionat una activitat familiar per donar a conèixer els drets humans per mitjà de la creativitat, el 9 de desembre a partir de les 10:30, a la plaça del Pi. Les persones participants podran crear un cartell publicitari sobre el dret triat, representar-lo teatralment o escriure una breu història que en parli.

Cinema

Entre les principals novetats de la commemoració, Sabadell es suma enguany als municipis que, entre el 15 i 30 de novembre, acullen la XV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. Així, a la nostra ciutat, dins la Mostra, s’han programat les projeccions de dues pel·lícules. Encara dins les propostes de cinema, el 4 de desembre, també a l’Imperial, es podrà veure “Els falsificadors”, dins el Cicle sobre la deportació als camps nazis. Una projecció organitzada per l’Ajuntament amb la col·laboració d’Amical de Mauthausen. Un altre film que formarà part del programa serà el documental ”La revolució dels saris roses”, sobre l’activista feminista índia Sampat Pal, que es projectarà el 12 de desembre. 

Activitats diverses

La commemoració dels Drets Humans serà molt àmplia. Entre les accions, i en el cas del Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones, l’acte central es portarà a terme el mateix 25 de novembre. Serà a les 12 del migdia a la plaça del Dr. Robert i inclourà un recorregut contra les violències masclistes i una acció creativa a càrrec de Dona Cançó. Organitza l’Ajuntament i la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI.

També destaca la taula rodona “Les lluites per la conquesta i la defensa dels drets: El cas de l’habitatge”, dimecres 28 de novembre a les 6 de la tarda al Casal Pere Quart. Serà un espai de debat sobre el dret a l’habitatge des d’una perspectiva àmplia, facilitant una mirada sobre la conquesta i defensa d’aquest dret amb col·lectius, persones i moviments socials que treballen per garantir-lo. Organitzada per l’Ajuntament, l’activitat comptarà amb la coordinació de l’Institut de Drets Humans de Catalunya i les intervencions del Sindicat de Llogaters i Llogateres, la PAHC, la Fundació La Dinamo i l’Observatori DESC.

Sobre aquest aspecte la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, ha assenyalat que

aquest any commemorem el 70è aniversari de la declaració i fem especial incís en l’article 25 per destacar i alertar de la greu situació en que viuen a la nostra ciutat moltes famílies en relació amb la pèrdua de l’habitatge per l’especulació generada per grans tenedors sobre aquest bé tant bàsic per garantir la dignitat de les persones.

Una altra de les propostes serà el Concert “Palestina batega”,  diumenge, 2 de desembre, a la seu de l’Orquestra Simfònica del Vallès, amb les actuacions dels músics d’Al Kamandjati i de Cordes del Món. Palestina batega  és una campanya coordinada per l’Associació Catalana per la Pau per apropar Palestina als ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

El 19 de desembre arribarà una altra de les activitats més destacades, “Sabadell compromesa amb la ciutadania”, al Teatre Principal, un acte de reconeixement a les persones i entitats participants als programes d’acollida de la ciutat.

Categories Drets Civils i Gènere Tags drets humans, igualtat