CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

 

14
Juny
2017

Joves universitaris acompanyen alumnes de la zona del nord per afavorir que continuïn estudiant

El projecte de Mentoria Social és una de les accions socioeducatives que s’han impulsat per promoure la cohesió social i l’èxit educatiu

Joves universitaris acompanyen alumnes de la zona del nord per afavorir que continuïn estudiant

El Govern de Sabadell està treballant la zona del nord com un dels àmbits d’actuació prioritària per tal de garantir la igualtat d’oportunitats i la cohesió social i, així, donar resposta a les necessitats de cada territori dins la ciutat.

Des de finals del curs passat, s’ha impulsat a la zona del nord un nou Pla Educatiu d’Entorn (PEE) i aquest 2016-2017 s’han endegat diverses actuacions en favor de l’equitat i l’èxit educatiu, com el de la Mentoria Social, impulsat per l’Ajuntament, la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i el grup EMIGRA de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el qual joves universitaris acompanyen alumnes d’ESO amb l’objectiu d’afavorir que continuïn estudiant. En aquest primer curs de desplegament, a mode d’experiència pilot, la Mentoria Social ha donat suport a adolescents de l’Institut Jonqueres i, per a aquest 2016-2017, compta amb una aportació municipal de 17.250 euros.

Tal com ha explicat el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, “per al Govern és fonamental afavorir l’equitat i l’èxit educatiu de tots els infants i joves i és per això estem actuant de manera transversal i impulsant diverses mesures socials i educatives que es tradueixin en millores i donin resposta a les diferents necessitats”.

Amb el programa de Mentoria, un estudiant universitari actua com a guia d’un alumne d’ESO per proporcionar-li suport i acompanyament perquè continuï estudiant i afavorir així processos d'inclusió educativa i social. Del que es tracta és, partint d’aquesta relació, de lluitar contra l’abandonament escolar prematur, promovent la continuïtat i l’èxit educatiu dels estudiants que cursen secundària.

Tal com ha explicat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, “busquem, a través d’experiències de mentoria, potenciar referents positius, fomentant l’èxit educatiu dels nostres joves i animant-los a continuar amb els seus itineraris formatius, ja que allà és troba la clau per tenir les millors oportunitats a la vida”.

Suport emocional

En aquest projecte es posa especial èmfasi en el suport emocional als joves mentorats, en fomentar la seva autoconfiança, les seves competències relacionals, la motivació cap als estudis i la visualització d’un projecte personal de futur. D’altra banda, es dóna als estudiants universitaris mentors la possibilitat de conèixer una determinada realitat de primera mà i de millorar el seu entorn, promovent el seu compromís amb la comunitat.

La selecció dels nois i noies mentorats s’ha coordinat des de l’Ajuntament, partint de la tasca dels Serveis Socials Bàsics conjuntament amb l’Institut Jonqueres. La FAS ha seleccionat els voluntaris i ha coordinat els agents del territori implicats. Per la seva banda, el grup EMIGRA de la UAB ha hi ha col·laborat fent un estudi de contextualització de risc d’abandonament, assumint la formació dels estudiants mentors i també el seguiment i avaluació del projecte.

Accions socioeducatives a la zona del nord

El desplegament d’un Pla Educatiu d’Entorn a la Zona del Nord des del darrer trimestre del curs passat ha fet possible potenciar el treball comunitari que implica administracions, centres educatius, comunitat educativa i entitats en favor de l’èxit educatiu. En aquest marc, s’ha promogut el treball conjunt i coordinat amb les escoles i instituts d’aquest àmbit de la ciutat. Fruit d’aquesta coordinació, i vetllant per l’equitat, el curs vinent la ràtio a P3 serà com a màxim de 22 alumnes per classe als centres de primària de la zona. A 1r d’ESO, la ràtio serà de com a màxim 27 alumnes, tant a l’Institut Jonqueres com a l’Institut Joan Oliver.

Així mateix, entre les accions educatives impulsades els darrers mesos per l’Ajuntament a la zona del nord, en coordinació també amb altres agents, destaquen:

  • Tallers de suport a l’estudi durant el curs i a l’estiu.
  • Introducció d’un auxiliar nadiu de parla anglesa als instituts. També, un intensiu d’anglès a l’estiu.
  • Introducció d’un educador social a la Biblioteca del Nord.
  • Participació aquest curs de les escoles Floresta i Calvet d’Estrella al programa Lecxit, impulsat per la Fundació Jaume Bofill i l’Ajuntament i que treballa per al desenvolupament de la comprensió lectora per aconseguir un bon rendiment escolar en totes les matèries.
  • Coordinació del projecte Lletra a lletra fem municipi de la Diputació de Barcelona, per reforçar les competències lingüístiques de l’alumnat. Hi ha participat alumnat d’ESO de l’Institut Jonqueres.
  • Aparadors Literaris, de promoció de la lectura entre infants i joves i a través del qual, coincidint amb Sant Jordi, l’alumnat exposa recomanacions de llibres als aparadors de botigues i equipaments.
  • Tallers de teatre, coral i guitarra als centres Sant Julià i Calvet d’Estrella.
  • Casals d’hivern (durant les vacances de Nadal), organitzats per entitats de lleure a les zones de Pla Educatiu d’Entorn, comptant amb finançament municipal.
  • Projecte Extraenllaç: introducció de dinamitzadors a les zones de Pla Educatiu de l’Entorn per col·laborar amb els centres en el desenvolupament del programa Tàndem Família-Escola –que fomenta la implicació de les famílies en el fet educatiu– i en la coordinació de les activitats extraescolars.

 

Categories Voluntariat, Educació, Drets Civils i Gènere, Joves, Serveis socials Tags educació, joves, Mentoria Social