PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

03
Desembre
2020

Sabadell comença a elaborar el Pla d’Interculturalitat 2021-2025 per impulsar la integració, la convivència ciutadana i la cohesió social

El Pla compta amb el suport tècnic i econòmic de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona i es desenvolupa a través de Ciutats Interculturals, d’Intercultural Cities

Sabadell comença a elaborar el Pla d’Interculturalitat 2021-2025 per impulsar la integració, la convivència ciutadana i la cohesió social

L’elaboració del Pla d’Interculturalitat 2021-2025 ha fet avui el primer pas en una presentació en què ha quedat palès que l’objectiu comú és treballar amb diferents actors clau de Sabadell per promoure el coneixement, el respecte i la interacció positiva de la ciutadania en diferents àmbits. El pla vol establir un marc comú de principis i accions que faciliti la mirada transversal sobre la diversitat a la ciutat.

En paraules de la tinenta d’alcaldessa de l’àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell,

des del govern de la ciutat creiem que avui cal fer un nou pas endavant per encarar els nous temps, els nous desafiaments i els nous reptes que tenim a escala global. Hem de tenir un full de ruta basat en allò que ens uneix per sobre d’allò que ens separa, basat en el diàleg i el respecte a la diversitat, amb els mateixos drets i deures per a tothom. Aquest model d’interculturalitat s'expressa en el model de ciutat que tenim i que volem, sense segregació i sense discriminació”.

El Pla d’Interculturalitat s’elaborarà de forma conjunta amb els grups municipals, els tècnics de l’Ajuntament, les entitats i la ciutadania. Per elaborar-lo, es compta amb el suport tècnic i econòmic de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona i es desplega a través de l’associació Ciutats Interculturals –entitat vinculada a la Red Espanyola de Ciutats Interculturals (RECI)– i d’Intercultural Cities del Consell d’Europa.

En aquest sentit, Lluïsa Moret, diputada de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, ha assenyalat que

el de Sabadell és un ajuntament pioner en polítiques d’integració i acollida. Amb aquest pla es donarà, a més, una visió integral des de la voluntat d’impulsar l’enriquiment de la ciutat i l’apoderament de la ciutadania, des de la perspectiva intercultural i el respecte a les diversitats, la igualtat de tracte i la discriminació. El nostre compromís amb la ciutat passa tant per impulsar el pla com per col·laborar en la seva implementació, ja que es convertirà en un model per a altres municipis”. 

Per la seva banda, Gemma Pinyol, membre de la RECI i de l’associació Ciutats Interculturals, ha posat en relleu que

“comptarem amb la participació de la societat en l’elaboració d’aquest pla, perquè cal definir bé el marc i treballar els elements de governança del mateix. D’aquesta manera, podrem definir les prioritats i les línies d’acció per als propers quatre anys i això volem fer-ho promovent la participació”.

El pla es treballarà amb els diferents actors implicats i l’objectiu és presentar un document final que tingui el màxim consens amb els òrgans municipals pertinents de cara a l’estiu de 2021.

Model de ciutat intercultural

La voluntat és que el Pla d’Interculturalitat serveixi per fer un pas més en el model de ciutat intercultural, adaptat als nous reptes i desafiaments relacionats amb l’àmbit local. Es volen aprofitar les sinergies positives que genera la diversitat per contribuir a un projecte de ciutat oberta, respectuosa, pacífica i innovadora. Un altre dels objectius destacats és promoure i reforçar el treball d’aquests valors de forma transversal en les diferents àrees municipals. 

El model intercultural no és nou a Sabadell. Fa anys que es treballa per la cohesió social i els objectius interculturals ja quedaven recollits en el Pla Director 2011-2015 de l’aleshores Regidoria de Drets Civils i Ciutadania. El Pla vol emmarcar-se en el treball que des de 2012 duu a terme l’Ajuntament com a membre de la RECI-Xarxa de Ciutats Interculturals vinculada al programa d’Intecultural Cities del Consell d’Europa.