PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS

 

 

18
Desembre
2020

Sabadell commemora el Dia Internacional de les Persones Migrades donant veu a testimonis dels programes d’acollida

Sabadell commemora el Dia Internacional de les Persones Migrades donant veu a testimonis dels programes d’acollida

Sabadell se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Persones Migrades amb la voluntat de reconèixer la tasca feta per les persones que han participat enguany en els programes d’acollida i, alhora, reivindicar els drets de les persones migrades.

Des del Programa d’Acollida de l’Àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació de l’Ajuntament s’ha fet un vídeo amb el testimoni de diverses persones que hi han participat explicant la seva experiència. També s’ha preparat un altre vídeo en què les entitats de la Taula d’Acollida i la Taula de Refugi llegeixen el manifest que han preparat amb motiu d’aquesta efemèride.

En el manifest les entitats mostren el seu rebuig a l’absència de vies legals i segures per migrar a Europa, es denuncia la falta d’un tracte digne a les persones que arriben i les dificultats que tenen, especialment aquest any 2020, per accedir a un permís de residència. El text reflecteix la crisi econòmica i social arran de la pandèmia, que ha colpejat més durament a les persones en situació de vulnerabilitat social.

La tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, ha reivindicat la importància de tenir

“una ciutat diversa, acollidora i feta per a tothom, independentment d’on vingui i en què tothom tingui els mateixos drets”. Morell ha afegit que és una evidència que “en un context de crisi com el que estem vivint, reivindicar els drets de les persones migrades és més capital que mai”.

En paral·lel, l’Ajuntament de Sabadell s’ha sumat a la campanya organitzada per la Xarxa de Ciutats Interculturals (ICC, Intercultural Cities) del Consell d’Europa, de la que forma part, amb l’objectiu de donar veu i involucrar activament a les persones d’origen migrat de Sabadell amb uns vídeos curts on diuen en català i en la seva llengua materna: "Estic orgullós/osa de la meva ciutat intercultural".

Ateses les circumstàncies d’aquest any, enguany no es podrà celebrar el tradicional acte de reconeixement al Teatre Principal. Per aquest motiu la difusió dels vídeos serà íntegrament en línia. Es podran veure al web i a les xarxes socials de l’Ajuntament, amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania entorn la realitat de viure en una ciutat diversa com és Sabadell.

Aquest any 2020, gairebé 600 persones han participat al Servei de Primera Acollida de l’Ajuntament de Sabadell. Els sabadellencs i sabadellenques han participat en els mòduls formatius que integren el circuit d’acollida per assolir competències lingüístiques en llengua catalana i castellana, coneixements laborals i coneixement sobre la societat catalana i el seu marc jurídic. Durant els mesos de confinament deguts a la pandèmia les activitats del Servei de Primera Acollida es van haver de cancel·lar, però des del mes de setembre s’han reiniciat amb les mesures de prevenció de la COVID-19 necessàries, donant una oferta superior a la previsió inicial per a poder donar resposta a totes les persones que estaven en espera de poder participar-hi.

Front comú de ciutats per reclamar un millor finançament de les polítiques locals d’acollida i integració

L’Ajuntament de Sabadell, juntament amb 11 ciutats més, han fet front comú per reclamar al Govern central la recuperació del fons d’acollida i integració vigent a Espanya des de 2011. A través d’aquests fons, les comunitats autònomes podien rebre finançament que acabava repercutint en les polítiques d’acollida i integració de les ciutats i municipis, que han jugat un paper primordial en aquest àmbit.