PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS I GÈNERE

 

23
Gener
2020

Sabadell es converteix en el municipi amb més ‘stolpersteine’ de l’Estat i completa l’homenatge a tots els seus deportats en camps nazis

La col·locació de les noves llambordes tindrà lloc el dissabte 25 i el diumenge 26 i l’última, el dilluns 27, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

Sabadell es converteix en el municipi amb més ‘stolpersteine’ de l’Estat i completa l’homenatge a tots els seus deportats en camps nazis

Sabadell es convertirà aquest cap de setmana en la ciutat de Catalunya i de l’Estat espanyol que més llambordes stolpersteine té col·locades a la via pública. En tindrà un total de 61, que són la suma de les 36 que durant el darrer mes s’han exposat al Museu d’Història, les 23 que es van col·locar al gener de 2018, més les 2 de les germanes Masachs que es van posar el 10 de juny de 2018.

Aquesta actuació l’han feta possible l’Ajuntament i el Memorial Democràtic de Catalunya, que col·locaran les noves llambordes entre el dissabte 25 i el diumenge 26 i, la darrera, el dilluns 27 de gener.

Un itinerari amb 14 parades amb presència de familiars

La col·locació seguirà un itinerari que ocuparà el dissabte de 9 a 18.30 h, aproximadament, i el diumenge, de 9 a 13 h. En el transcurs del recorregut, s’han previst 14 espais on familiars coneguts de les víctimes seran presents per homenatjar i recordar el seu avantpassat. I, a les 12 h dissabte, a l’avinguda de l’Alcalde Moix, tindrà lloc l’acte institucional, amb paraules de l’alcaldessa, la consellera de Justícia i estudiants de l’Institut Agustí Serra que fan un treball sobre les llambordes. Hi seran presents també  familiars dels deportats i representants del Memorial Democràtic i altres membres del consistori.

Paral·lelament, l’Ajuntament ha publicat l’opuscle Els deportats sabadellencs als camps nazis i altres víctimes del nazisme (1940-1945), que és una ampliació –i una revisió– del que es va publicar el 2018, i ha actualitzat també el plànol de situació de les llambordes que hi ha al web municipal de deportats.

Ara, Sabadell completa l’homenatge a tots els seus deportats als camps nazis entre 1940 i 1945, i esdevé l’única població de l’Estat que ha col·locat dues stolpersteine que homenatgen altres víctimes del nazisme que no van ser deportades –les germanes Masachs– durant la massacre a Oradour-sur-Glane.

Acte institucional d’homenatge als deportats sabadellencs als camps nazis

Finalment, el dilluns 27 de gener, coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, es posarà la darrera de les llambordes a la plaça de Montserrat Roig, abans d’acabar l’acte institucional d’homenatge als deportats sabadellencs als camps nazis (1940-1945). Es tracta de la  llamborda que correspon a Antonio Aguilar Sánchez, del qual es desconeix on va viure a Sabadell.

Hi seran presents l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; representants de l’Amical de Mauthausen –entitat coorganitzadora de l’acte– i diversos representants d’entitats ciutadanes diverses. En el transcurs de l’acte, s’encendran espelmes que simbolitzen els col·lectius que van ser especialment represaliats pel nazisme i el feixisme. A més, diferents entitats estan convidades a fer-hi una ofrena floral. Ariadna Gómez interpretarà a la viola unes peces relacionades amb la deportació, en el marc d’un treball d’investigació elaborat per ella mateixa.