PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

DRETS CIVILS I GÈNERE

 

20
Novembre
2019

Un programa de drets humans més ampli, per commemorar la signatura de la seva Declaració Universal

Inclou 38 propostes, que són possibles gràcies a la col·laboració d’entitats i plataformes ciutadanes

Un programa de drets humans més ampli, per commemorar la signatura de la seva Declaració Universal

Aquest matí s’ha presentat el programa d’activitats que Sabadell posa a disposició de la ciutadania per commemorar la Declaració dels Drets Humans, aprovada el 1948. Inclou 38 propostes que tenen lloc a la nostra ciutat fins al 21 de desembre, amb el denominador comú de donar a conèixer, reflexionar i reivindicar els drets de les persones, per defensar els drets humans i confirmar el deure de defensar-los. El programa l’organitza l’Ajuntament, amb la participació i la col·laboració de 38 entitats i plataformes de la nostra ciutat.

En paraules de la tinenta d’alcaldessa de l’Àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell

“impulsem aquest programa de la mà de les entitats de la ciutat per continuar promovent i difonent el respecte a la igualtat entre les persones, fent evident la lluita que des de les ciutats s’ha de continuar exercint per garantir els drets humans a tota la ciutadania”.

Els actes inclouen la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, el 25 de novembre, en què es farà un recorregut contra les violències masclistes a partir de les 19 h i que sortirà de les plaça de les Dones del Tèxtil i acabarà a la Plaça del Doctor Robert a les 19.30 amb un espectacle i la lectura d’un manifest.

També se celebrarà el Dia Mundial de la Sida, l’1 de desembre, amb un espectacle artístic a les 19 h, a la Sala Miguel Hernández organitzat per Actua Vallès amb la col·laboració de l’Ajuntament. I el Dia Internacional del Migrant, el 12 de desembre, que es durà a terme, a les 18 h, a la Biblioteca del Sud, amb un taller de contes solidaris organitzat per la Lliga dels Drets dels Pobles.

Entre els actes, destaca també la taula rodona Lluitem contra la discriminació. Reptes per a la garantia dels drets humans en societats diverses, que tindrà lloc el 27 de novembre, a les 18 h, al Casal Pere Quart. Com també la xerrada intervenció amb homes que exerceixen violència masclista, el 29 de novembre, a les 12 h, al Casal Pere Quart.

Per la seva banda, l’1 de desembre tindrà lloc la Festa de les Capacitats, d’11 a 14 h, al passeig de la Plaça Major. Una trobada que aplega una cercavila, una mostra d’entitats i tallers diversos. La Festa del Voluntariat tindrà lloc el 4 de desembre, , el Dia Internacional del Voluntariat, a les 19 h, a l’Espai Emprius, com a acte de reconeixement a tots els voluntaris de les entitats sabadellenques.

El 10 de desembre, a les 11 h, al carrer de l’Himàlaia, davant l’estació Sabadell Parc del Nord, s’inaugurarà un grafit sobre el dret al medi ambient en un entorn saludable, continuant així el projecte començat el 2016 de pintar parets de la ciutat per evidenciar el compromís amb els drets de les persones. Aquest serà el 8è mural que es pinta a la nostra ciutat amb aquesta finalitat.

El 18 de desembre, a les 18 h, al Teatre Principal tindrà lloc un reconeixement a les persones que participen en programes d’acollida a la nostra ciutat. Aquest acte serà possible gràcies a la col·laboració de diferents entitats sabadellenques.

Sensibilització a càrrec de la Síndica de Greuges de Sabadell

Entre les funcions de la Síndica de Greuges de Sabadell hi ha el treball de sensibilització i coneixement dels drets humans a la ciutat. Per aquest motiu, la Síndica de Sabadell organitza tres activitats a la ciutat.

D’una banda, el 8 de desembre, d’11 a 14 h, tindrà lloc l’activitat familiar “I tu, coneixes els teus drets?”, a la plaça de la Creu de Barberà, que té per objectiu donar a conèixer aquests drets a la ciutat mitjançant la creativitat.

D’altra banda, com cada any, el 10 de desembre, Dia Universal dels Drets Humans, a les 19 h, la Síndica de Greuges de Sabadell també organitza una taula rodona, al Casal Pere Quart, sobre els Drets dels menors estrangers no acompanyats a la ciutat, per tal de debatre sobre la visió que en té la ciutadania i contribuir a la seva desestigmatització.

En aquest sentit, Eva Abellan, Síndica de Greuges de Sabadell, ha explicat que

“la sindicatura és un mecanisme cabdal per garantir els drets de les persones a la ciutat. Precisament, bona part d’aquesta feina passa per donar a conèixer aquests drets, de tal manera que tothom els pugui exercir”.

Finalment, el 17 de desembre, en col·laboració amb el Col·legi d’Advocats de Sabadell, es farà la conferència “La defensa dels drets humans a la ciutat en l’àmbit internacional”, amb la participació d’Ismael Rins, defensor del Pueblo de Rio Cuarto (Argentina), i Jesualdo Arzuaga, director executiu de la Federación Nacional de Personeros de Colombia, per parlar dels drets al medi ambient i el dret a la vida a les seves regions. En el marc d’aquesta ponència es presentarà a la ciutat l’Alianza Global del Ombudsperson Local, de la qual Sabadell n’és la seu internacional.

Exposicions

Durant aquests dies, hi haurà diferents exposicions. D’una banda, “Els homes i les dones som iguals, però...”, que es podrà veure del 27 de novembre a l’11 de desembre al Centre Cívic de la Creu Alta - Cal Balsach. I “Vides diverses”, que es podrà visitar a la Biblioteca del Nord del 29 de novembre al 15 de desembre.

Però encara hi haurà dues exposicions més. Es tracta de “Cicatrius compartides”, que estarà visible a l’Escola Superior de Disseny de Sabadell, i “Cables perduts”, de Núria Nia.

Cinema i teatre

El programa també inclou diverses projeccions cinematogràfiques. Com la d’El reverend, el 19 de novembre, a les 18 h, als Cinemes Imperial, dins la XVI Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, cicle que portarà també Lazzaro Felice, el 26 e novembre, a les 19 h, a l’Imperial. O L’escamot Dixan: Més enllà de la islamofòbia, vulneració de drets!, al Casal Pere Quart, el 2 de desembre, a les 18 h. I dins el II Cicle de Cinema es podrà veure Samadarpien. El holocausto gitano olvidado, el 3 de desembre, a les 18 h, als Cinemes Imperial. I també La casa de ningú, el 9 de desembre, a les 19 h, a l’Imperial. Finalment, el 30 de novembre, a les 18 h, al Casal Pere Quart tindrà lloc un cinefòrum entorn del film Reconstruint la bondat, acte organitzar per l’Asociación Amigos Mira España.

I, pel que fa a les propostes teatrals, es podrà veure Rebel·lió a la granja, de la companyia Alquimistes Teatre, que es podrà veure al Teatre Principal, el 22 de novembre, a les 18.30 h.

El programa d’actes s’acabarà el 21 de desembre, a les 17 h, a les escales de l’Església de Sant Felix, en què tindrà lloc una encesa d’espelmes organitzada per Mans Unides. L’objectiu és recollir fons per finançar projectes de desenvolupament. No serà l’únic acte organitzat per aquesta entitat, ja que per celebrar el seu 60è aniversari s’encarregaran, juntament amb Càritas Sabadell, de la Gran Gala Solidària, que tindrà lloc el 30 de novembre, a les 18 h, al Teatre La Faràndula.

Sabadell i la Carta Europea de la Salvaguarda dels Drets Humans

Les ciutats són un espai clau per implementar i garantir els drets humans. Això, i els nous reptes sorgits de l’evolució dels drets humans emergents, van portar el municipalisme l’any 2000 a treballar en xarxa per construir eines de defensa i garanties dels drets de les persones. Així va néixer la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans de la Ciutat, que Sabadell va signar el mateix any. Aquesta carta recull els drets dels ciutadans i ciutadanes i els compromisos dels ajuntaments per aconseguir que a les ciutats es respectin aquests drets. Sabadell va crear la institució de la Síndica Municipal de Greuges arrel de la seva adhesió, ja que és el mecanisme de garantia dels drets humans a la ciutat que estableix la Carta Europea.