PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
01
Juliol
2024

La Festa Major 2024 preveu unes 300 activitats i arribarà al setembre amb noms com Juan Magan, Els Catarres, els Xiula, OBK, Ladilla Rusa i el Vaparir Tour

En aquesta edició s’apostarà per ampliar l’oferta i espectacularitat de les actuacions a l’Eix Macià i s’incrementen les accions per a una Festa Major més accessible

La Festa Major 2024 preveu unes 300 activitats i arribarà al setembre amb noms com Juan Magan, Els Catarres, els Xiula, OBK, Ladilla Rusa i el Vaparir Tour

Noms com Els Catarres, Juan Magan, els OBK, Ladilla Rusa i propostes com el Vaparir Tour formaran part de la Festa Major de Sabadell 2024. La gran celebració de la ciutat arriba del 6 al 9 de setembre amb unes 300 activitats distribuïdes a nombroses localitzacions. De fet, hi haurà una quinzena d’ubicacions principals i múltiples espais que acolliran propostes.

Enguany a la Festa s’aposta per millorar encara més la qualitat i espectacularitat de les actuacions a l’Espai Concert de l’Eix Macià. També es potenciarà la programació infantil i familiar amb propostes com el concert de Xiula a l’Estruch. I una vegada més, destaca l’elevada presència d’activitats de Km 0, protagonitzades per entitats i artistes locals, en l’any en què Sabadell és Capital de la Cultura Catalana.

Tot plegat serà possible gràcies a la implicació de més d’un centenar d’entitats i col·lectius de la ciutat, que impulsen o prenen part en les propostes. I comptant amb la implicació i suport de col·laboradors i patrocinadors.

Una Festa accessible

Donant continuïtat al camí iniciat l’any passat, aquest 2024 es vetllarà molt especialment per afavorir l’accessibilitat al conjunt d’activitats. Entre les diferents accions, tots els espais de la Festa amb propostes organitzades per l’Ajuntament seran accessibles per a persones amb Mobilitat Reduïda (PMR). Hi haurà un espai reservat per a PMR a l’escenari de l’Eix Macià, com també a la plaça de Sant Roc i enguany, també, a la plaça del Vallès.  A la fideuà hi haurà una zona de servei adaptada a persones amb capacitats diverses.

Entre les novetats, el Seguici Festiu de cloenda de Festa Major inclourà un tram sense impacte sonor per a persones amb hipersensibilitat sensorial. La Fira d’atraccions també comptarà amb horari sense llums i sons.

Una altra de les novetats seran els patis de contes sensorials a l’Arteneu.

A activitats com la presentació del Seguici, el Pregó i la Cercavila de Festa Major es comptarà amb traducció en llengua de signes, així com en algunes sessions de contes a la Casa Duran. D’altra banda, a l’espai Enlaire d’arts escèniques de la plaça de Frederic Mompou, hi haurà espai reservat per a cotxets d’infants. I enguany s’hi suma també l’Estruch.

Precisament l’Estruch acollirà en el marc de la Festa Major un concert dels Cracs d’ANDI, un grup de música format per artistes amb capacitats diverses.

Inici de la Festa

Tot i que, com és habitual, algunes de les activitats començaran abans, el tret oficial de sortida de la celebració serà divendres, 6 de setembre, amb el Seguici Inicial de la Festa, el Ball del Rodet i el pregó a la plaça de Sant Roc.

A continuació tindrà lloc l’espectacle inaugural, enguany protagonitzat pel Teatre Sant Vicenç amb una adaptació de l’espectacle Cop de Rock.

L’EspaiConcert

De divendres a dilluns, l’EspaiConcert de l’Eix Macià s’omplirà de propostes. Les nits de divendres, dissabte i diumenge, obriran les actuacions els grups de la Coordinadora de Músics de Sabadell. A les 22.30 h de divendres arribarà el concert d’OBK, seguit del Vaparir Tour. Dissabte, actuaran Juan Magan, Ladilla Rusa i DJ Maadraasso i diumenge Els Catarres, Figa Flawas i DJ Trapella. Les actuacions a l’EspaiConcert les tancarà dilluns Hotel Cochambre, amb el ball de fi de Festa.

Una quinzena d’ubicacions principals

A més de l’EspaiConcert, l’Eix Macià acollirà la Fira d’Atraccions i al Parc de Catalunya també s’hi portaran a terme activitats, entre les quals la Fideuà.

Així mateix a la plaça de l’Argub hi haurà el Festival de Cultura Urbana. Les propostes d’aquest àmbit es potencien en aquesta edició.

A la plaça de Sant Roc es portaran a terme propostes prèvies al pregó, així com el mateix pregó, des del balcó de l’Ajuntament, i l’espectacle inaugural. També acollirà activitats de cultura popular i tradicional i la Jornada Castellera. Entre els concerts en aquest espai, hi actuarà Joana Serrat, la Banda de Música, els D’Kantaka i dilluns serà el torn del Concert de Corals.

Pel que fa a la plaça del Dr. Robert, s’hi portaran a terme activitats de cultura popular i altres propostes tradicionals de la Festa.

La plaça de Frederic Mompou es manté com a escenari de la mostra d’arts escèniques a l’aire lliure Enlaire.

A la plaça de la Creu Alta hi haurà diferents propostes de música jove en el marc del SAM Fest Sabadell Acció Musical i del SAM Fest Electrònic “El Templo” i diferents activitats de cultura popular i tradicional.

Pel que fa a la plaça del Gas, acollirà L’envelat de Festa Major, amb molta música i ball.

La plaça Vallès serà l’escenari dels balls regionals i la Nit d’Havaneres, entre altres activitats. I la plaça de les Dones del Tèxtil, de les ballades de sardanes.  

A l’Estruch hi haurà circ, activitats infantils com el concert dels Xiula i també, diumenge, el concert simfònic de l’OSV.

El Casal Pere Quart serà seu de l’exposició de les figures i vestuari del Seguici Festiu de Sabadell, d’activitats infantils i de propostes de poesia. Una altra exposició, en aquest cas de Gegants, es podrà veure a la Casa Duran, que oferirà també visites guiades. Així mateix estrenaran exposicions els museus, tot oferint paral·lelament activitats infantils i familiars.

La Cultura Popular i Tradicional

Les diferents manifestacions i elements de la cultura popular i tradicional seran protagonistes a la Festa Major, impulsant i consolidant accions com el fet que la Cercavila de Gegants mantingui el canvi iniciat l’any passat i es celebri diumenge per afavorir la participació i l’assistència de públic. Continuen també el Correfoc infantil i la Cercavila de bèsties iniciades en la celebració de 2023 i les exposicions vinculades a la cultura popular i als Gegants. La Cercavila de Festa Major, el Seguici de cloenda de la Festa Major, la Jornada Castellera, els Versots, el Ball de la Bola, les Sardanes o les Havaneres formaran, com ja és tradició, part del programa.

Més d’una quarantena d’activitats esportives

 El programa esportiu de Festa Major comptarà amb més d’una quarantena de propostes. Entre elles, el Bàsquet 3x3 tindrà lloc dissabte a la plaça de la Sardana. Enguany hi haurà competició també al matí per a categories mini i infantil i la resta de categories competiran a la tarda. A més s’ampliaran el nombre de pistes per poder acollir uns 280 esportistes.

Les tradicionals curses populars del diumenge de Festa Major de 5 i 10 quilòmetres seran un altre dels ingredients de la celebració, en les quals s’ha millorat  el recorregut en algun tram per afavorir els participants. Les curses infantils per a infants nascuts entre el 2012 i 2018 tindran distàncies de 350 m, 600 m i 1.000 m en funció de l’edat. Les sortides i arribades seran al Pavelló Municipal d’Esports de Sol i Padrís.

Al costat de les sortides de les curses, es farà la Màster Class de Zumba, a la plaça Garcia Planas. En tots els casos, les propostes compten amb la col·laboració de diferents entitats i clubs de la ciutat.

Torna també la Pedalada Popular de dilluns de Festa Major, amb sortida i arribada a la Ronda Ponent. Enguany s’ha allargat el recorregut fins als 7,30 quilòmetres pels carrers més cèntrics de la ciutat i amb un desnivell que es vol que sigui assolible per a tothom.

A banda, 27 entitats esportives organitzen un total de 38 activitats. Entre les propostes hi ha campionats o torneigs (bàsquet, tennis-taula, esgrima,  escalada, karate, esquaix,  tennis, bike trial, futbol-sala, americana de pàdel i ràpides d’escacs); exhibicions de maquetes de vaixells, arts marcials, clàssics del motor, dansa urbana, hip-hop i bike trial; classes obertes i tallers de defensa personal per a dones, salsa i batxata, body-combat, zumba, dansa urbana,  hip-hop, aikido, ioga, tir, jocs de futbol 3x3, escalada i tennis-taula; les gimcanes Busca-fites, les trobades d’esports individuals, les activitats d’aqua-gym i els batejos de submarinisme. 

Exposicions

A més de les exposicions permanents als museus municipals, Sabadell inaugura per Festa Major la mostra Gris Plom. Arts Visuals a Sabadell 1960-2024, que es podrà veure al Museu d’Art, a l’Acadèmia de Belles Arts i a L’Estruch. Una mostra en diferents espais que s’emmarca dins del Biennal Manifesta.

El Museu d’Història presentarà De Sabadell al món. Ferran Casablancas, inventor i empresari. 150 anys i també 1934: la Festa Major del Círcol Republicà Federal.

Així mateix durant la Festa, es podran veure continguts del cicle Sabadell es posa de moda, que comptarà amb tres exposicions successives: Sabadell teixeix, Sabadell confecciona i Sabadell crea.

Als museus hi haurà visites guiades i altres activitats familiars com les sessions de contes.

També  s’han previst visites guiades i itineraris per diferents espais de la ciutat.

Sense violències masclistes ni LGBTIfòbiques

Dins la campanya de prevenció “A Sabadell actuem per a una Festa Major sense violències masclistes ni LGTBIfòbiques”,  es desplegaran Punts Liles a les activitats de nit de l’Eix Macià. Es tracta de punts d’informació, sensibilització i assessorament per a l’erradicació i prevenció de les violències masclistes envers les dones i les persones LGBTI+, amb professionals especialitzades que també podran fer atencions davant de possibles situacions sexistes o lgbtifòbiques en cas necessari.

Pel que fa a la campanya adreçada al col·lectiu jove, es desplegaran equips de parelles educadores itinerants per sensibilitzar, identificar i acompanyar en temes de consum i sensibilitzar vers les violències masclistes i lgbtifòbiques. En aquest cas, es posa el focus en el consum responsable i treballant per una Festa Major amb menys riscos i més consciència però amb molta diversió.

Mocadors i polseres

Un altre dels elements que tindrà continuïtat a la Festa serà la distribució de mocadors amb l’escut de Sabadell, com a element simbòlic de la celebració i també de polseres identificatives per a infants, on es podrà anotar el nom i telèfon de referència per tal que, si algun es perd, sigui més fàcil localitzar-ne els familiars.

Transport públic

Pel que fa al transport públic, durant la Festa Major s’habiliten les línies especials d’autobús urbà nocturn (N1 i N4), que serà gratuït durant les nits de divendres, dissabte, diumenge i dilluns (en aquest darrer dia funcionarà fins a les 2 de la matinada).

També circularà el servei de les línies interurbanes nocturnes N61, N64 i N65.

Pel que fa a les línies interurbanes B1 i B2, ampliaran horari i realitzaran servei nocturn durant la Festa Major.

Així mateix, hi haurà un servei nocturn ininterromput de tren fins a Barcelona. Un cop més a demanda de l’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya (FGC) posarà a disposició de la ciutadania un tren per hora i sentit de la línia S2.

La Festa Major a la xarxa

Tota la informació de la Festa Major es podrà consultar al web http://www.sabadell.cat/festamajor.

A més, amb l’objectiu de fer-la més participativa, l’Ajuntament proposa de fer servir l’etiqueta #FMSBD24 a les xarxes socials per publicar qualsevol comentari, fotografia o vídeo relacionat amb la Festa.

Cartell

El cartell de la Festa Major 2024, guanyador del concurs organitzat per Transports Urbans de Sabadell, porta per títol “Tots junts per una festa major al cub” i és obra de Míriam Rull Aristeo.

Col·laboracions i suports

La Festa Major és possible també gràcies al compromís de patrocinadors i col·laboradors: Transports Urbans de Sabadell (TUS), Diputació de Barcelona, Wala, Calisea, Editorial MIC, Osvaca, CEVASA, Cafès Pont, Coca-cola, Aigües Sabadell, Serrat Bus, Peña Ciclista Palomillas, Ràdio Sabadell, Joventut Atlètica Sabadell i Supermercats Bon Preu i Esclat. 

Categories Cultura i esport, Festa Major Tags activitats, Festa Major 2024

Connecta't

APP Sincronitzats

APP Sincronitzats
Si vols estar al dia, descarrega't el #Sincronitzats!

Instagram

Instagram