PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
IGUALTAT i LGBTI+

 

17
Febrer
2014

Amb el lema “Marca un gol contra l’homofòbia”, Sabadell es suma al Dia Internacional contra l’homofòbia a l’esport

Aquest dimecres, 19 de febrer, Sabadell commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia en el futbol amb el lema “Marca un gol contra l’homofòbia”

Aquest dimecres, 19 de febrer, Sabadell commemora el Dia Internacional contra l’Homofòbia en el futbol amb el lema “Marca un gol contra l’homofòbia” A l’esport, juga tothom i la celebració de dos partits – un de masculí i un de femení- amb l’entitat esportiva Panteres Grogues, una selecció de l’Associació de Clubs de futbol de Sabadell i l’Agrupació Deportiva Ibèrica LGTB, com a suport. Els partits es duran a terme a  partir d’¼ de 8 del vespre al camp de futbol del Complex Esportiu de Sant Oleguer. La ciutat de Sabadell es suma així, per primera vegada, a aquest acte reivindicatiu a fi de denunciar la discriminació homòfoba al món de l’esport.

Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania, ha comentat en la roda de premsa d’aquest migdia que

en el marc del pla transversal de LGBTI i mitjançant l’Oficina de Drets Civils, es treballa  per a millorar la qualitat de vida de tothom, fomentant polítiques d’inclusió, visibilitat, participació així com de sensibilització per fer front als prejudicis per raó d’orientació sexual i per promoure l’expressió lliure de les diverses opcions sexuals, fent front a la discriminació i a l’homofòbia.

Carné també ha comentat que

l’homofòbia està molt present en el món de l’esport i esperem un futur en el qual que un esportista declari la seva homosexualitat no sigui notícia.

Josep Ayuso, tinent d’alcalde i regidor d’Esports, ha declarat que

la no discriminació i la igualtat d’oportunitats formen part de la Carta Olímpica. L’esport està fora de totes les guerres i ideologies però, en canvi, l’esport ha de ser un àmbit bel·ligerant per donar missatges positius i no discriminatoris. En l’esport l’important és l’equip i que tots aportin qui són per aconseguir la victòria en la competició i la participació en l’àmbit de lleure.

Jacques Schoofs, president de Panteres Grogues, ha explicat la iniciativa i les activitats que s’han organitzat pel dia 19 de febrer en commemoració del Dia Internacional contra l’homofòbia en el futbol. Schoofs ha comentat 

que fem aquesta jornada normalment a Barcelona però volíem fer-ho a Sabadell per la bona acollida de l’Ajuntament i reforçar la idea que s’ha de combatre l’homofòbia des de tot arreu .

Lino Gutiérrez, president de l’Associació de Clubs de Futbol de Sabadell i Comarca, ha comentat  el per què l’Associació ha decidit formar part d’aquesta iniciativa i participar directament

gràcies al ressò mediàtic del futbol que cal aprofitar i que cal treballar per la no discriminació

Joan Miró, coordinador de l’Agrupació Deportiva Ibérica LGBTI, ha explicat el suport que dóna la seva agrupació a aquesta celebració

que inclou tots els col·lectius d’Espanya, Portugal i Andorra per lluitar contra l’homofòbia en el món de l’esport .

El 19 de febrer de 1961 va néixer Justin Fashanu un jugador anglès de futbol d’èlit que arrel de fer pública la seva homosexualitat (l’any 1990) va ser perseguit fins al punt  de ser apartat de l’equip del qual formava part (el Nottingham Forest, en aquell moment Campió d’Europa) i va haver de deixar la seva carrera professional futbolística al no aconseguir ser contractat per cap altre equip. El jugador Justif Fashanu va acabar suïcidant-se l’any 1998 desprès de ser acusat de violació i patint una forta depressió.

En l’actualitat diferents jugadors han hagut d’esperar finalitzar la seva carrera professional per declarar la seva homosexualitat (com el cas del jugador alemany Thomas Hitzlsperger al retirar-se de l’equip Everton a Anglaterra). En el cas de dones jugadores de futbol que han declarat obertament la seva homosexualitat hi ha dues de les millors jugadores -segons la FIFA-, però tot i així queda molt camí per aconseguir un entorn futbolístic lliure d’homofòbia.

Per part d’alguns equips, s’estan fent passes per lluitar contra aquest fet discriminatori. Concretament a la lliga anglesa, una desena de clubs de la Premier i 16 de les categories inferiors professionals del futbol anglès s'han unit per mostrar rebuig als comportaments homòfobs en el futbol i subratllar la idea que gais, lesbianes i transsexuals són "benvinguts" en aquest esport. Equips com l’Arsenal, Chelsea, Manchester United i el Manchester City estan donant suport a la campanya  per  “una cultura de tolerància a l’esport”,  contra l’homofòbia en el món del futbol.

Des del món institucional de l’esport, cal recordar que la Carta Olímpica en el seu text rebutja qualsevol tipus de discriminació: “la pràctica de l’esport es un dret humà. Totes les persones han de tenir la possibilitat de practicar l’esport, sense discriminació de cap tipus i d’acord amb l’ideal olímpic, que exigeix comprensió mútua, solidaritat i un esperit d’amistat i joc net”.

Dins d’altres importants mostres de suport que s’estan duent a terme, cal destacar que Google, amb motiu del dia de d’inauguració dels Jocs Olímpics d’hivern a Sotxi, va crear un “doodle” amb una imatge de diferents atletes fent us dels colors de la bandera irisada, i afegint-se així a diferents empreses americanes que es van pronunciar en contra de la llei russa envers el col·lectiu gai.

La ciutat de Sabadell s’ha volgut sumar a aquesta iniciativa impulsada per diverses entitats esportives sensibilitzades amb el fet homosexual  amb el suport de la taula de participació LGBTI i de les Regidories de Drets Civils i Ciutadania i Esports.

Categories Cultura i esport, Gènere, feminismes, LGBTI, Drets Civils i Gènere Tags esports, gènere, Marca un gol contra l’homofòbia