PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
IGUALTAT i LGBTI+

 

02
Octubre
2018

El nou Pla d’Igualtat de Gènere incorpora polítiques d’igualtat i de respecte a la diversitat sexual i afectiva

El Pla, fruit de l’anàlisi i la participació, s’estructura en 8 eixos estratègics i planteja 28 objectius, 106 línies d’actuació i 292 indicadors de seguiment

El nou Pla d’Igualtat de Gènere incorpora polítiques d’igualtat i de respecte a la diversitat sexual i afectiva

Definir polítiques públiques que contribueixin a una igualtat de gènere real i efectiva i a la no-discriminació de les persones LGTBI a Sabadell és el principal objectiu del Pla d’Igualtat de Gènere i LGTBI, 2018-2022. Presenta, ja d’entrada, un element innovador i és que integra dues perspectives: la igualtat de gènere, però també el treball pel respecte a la diversitat sexual, afectiva i de gènere.

El nou Pla pretén integrar tant la perspectiva d’identitat de gènere com d’orientació sexual i afectiva, vetllant per un treball transversal i intersectorial que permeti avançar cap a la igualtat entre totes les persones.

Tal com ha explicat la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz,

volem que Sabadell sigui una ciutat lliure de sexisme, una ciutat que posi en el centre el dret a viure amb llibertat i igualtat. Des de la institució assumim el compromís a treballar per assolir l’eliminació de les violències masclistes, de gènere i la LGTBIfòbia, però cal fer-ho de manera col·legiada amb la ciutadania. Sabem que partim d’una societat on la desigualtat entre homes i dones és present en pràcticament tots els àmbits. D’aquí la complexitat del seu abordatge, ja que requereix d’una profunda transformació social, cultural i política.

Per la seva part, el tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania i Promoció Econòmica, Joan Berlanga, ha destacat que

quan vam començar el mandat, es van establir una sèrie de plans estratègics que calia materialitzar entre els quals el Pla de Joventut, el Pla Estratègic d’Acció Social, el Pla per a la Equitat i l’Èxit Educatiu o el que avui presentem, el Pla de Gènere i LGTBI. Podem dir, doncs, que estem fent allò que dèiem, que els encàrrecs que vam assumir  s’estan portant a terme i disposem de diferents plans estratègics que, a més, no hem elaborat sols, sinó comptant amb processos participatius per fer-los possibles.

L’elaboració del Pla s’ha portat a terme en tres fases: un compromís transversal i de lideratge per part de l’Ajuntament amb les polítiques d’igualtat; la fase de diagnosi per conèixer la situació pel que fa a les desigualtats existents i les oportunitats per desenvolupar-hi projectes; i el Pla d’Acció, que descriu línies d’actuació per assolir objectius establerts.

Amb tot, el Pla s’estructura en 8 eixos estratègics i planteja un total de 28 objectius, 106 línies d’actuació i 292 indicadors. Així mateix es comptarà amb mecanismes de seguiment i avaluació per garantir el seu desenvolupament.

Anàlisi i participació

Durant l’elaboració del document s’han combinat diferents mètodes i tècniques de treball per garantir una anàlisi acurada de la realitat i alhora facilitar i garantir la participació. S’han analitzat informes, documents, estadístiques, etc.; s’han realitzat entrevistes en profunditat a 11 persones clau en la promoció de la igualtat; s’han organitzat dos grups de participació –un amb personal tècnic municipal i un altre amb ciutadans i ciutadanes que s’ha impulsat en el marc de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI, comptant amb persones a títol individual i representants d’entitats–; també s’han conformat dos grups de treball amb la Secció de Gènere, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament i s’han recollit més de 200 qüestionaris sobre les percepcions de la ciutadania. Així mateix, s’han mantingut reunions informatives i de treball amb els grups municipals.

Eixos estratègics

Tant la Diagnosi com el Pla d’Acció s’ha realitzat a partir de 8 eixos estratègics, dins els quals s’emmarquen els 28 objectius i les 106 línies d’acció. Pel que fa als indicadors, són propostes a tenir en compte i que podrien facilitar el seguiment i avaluació del grau d’acompliment del Pla. Els eixos estratègics són:

  1. Compromís amb la igualtat de gènere i la diversitat sexual
  2. Acció contra les violències masclistes i la LGTBIfòbia
  3. Diversitat i interseccionalitat
  4. Visualització i participació social i política
  5. Treballs i usos del temps
  6. Coeducació i transmissió de valors igualitaris
  7. Cultura, memòria història i comunicació
  8. Salut i esports

Per garantir el desenvolupament i seguiment del Pla es constituirà una Comissió de Seguiment que coordinarà l’avaluació anual, vetllant per una mirada transversal i per la interlocució amb la ciutadania a través de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI. D’aquesta manera i anualment s’elaborarà un informe de valoració i es validarà la planificació anual de les accions que cal desenvolupar per assolir els objectius fixats.

Categories Gènere, feminismes, LGBTI, Drets Civils i Gènere Tags feminismes, gènere, igualtat, LGBTI