PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
IGUALTAT i LGBTI+

 

10
Febrer
2022

Més de 1.400 alumnes participen en activitats per visibilitzar el paper de les dones en les ciències i la tecnologia

Les accions s’han fet en el marc del projecte Agenda 21 Escolar Plus i el Dia Internacional de la Dona i la Ciència

Més de 1.400 alumnes participen en activitats per visibilitzar el paper de les dones en les ciències i la tecnologia

Més de 1.400 alumnes de 15 centres educatius de Sabadell han treballat amb diferents activitats la visibilització de la dona en el camp de les ciències i la tecnologia, amb l’objectiu de trencar estereotips, prejudicis i fomentar la participació de les dones en aquest camp del coneixement. Les accions s’han fet en el marc del projecte Agenda 21 Escolar Plus i en el context de la celebració, l’11 de febrer, del Dia Internacional de la Dona i la Ciència.

Els nens i nenes han treballat diferents activitats STEM (sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria I Matemàtiques), relacionades amb el paper de les dones a la ciència i els desequilibris existents en relació amb els homes: quantitat de dones a carreres tecnològiques, premis Nobel masculins i femenins, bretxa salarial a les professions tècniques o inferioritat numèrica en el camp de la investigació.

Després d’una formació de quatre sessions, els referents STEM de cada centre han treballat com les noies han de trencar barreres en la seva carrera científica, com integrar la didàctica de les ciències al món de les aules i com fomentar el pensament crític de l’alumnat i millorar la percepció social de la ciència. Així, s’han impulsat activitats tan diverses com:

 • Exposició oberta a la ciutadania fins al 4 de març, al centre cívic de la Concòrdia. L’exposició “Dones i Ciència. Una mirada al món de la ciència per conèixer i reconèixer les aportacions de nou científiques” posa en relleu les aportacions de dones en l’àmbit de la ciència a través dels aprenentatges científics, amb perspectiva de gènere, que ha realitzat l'alumnat de l’escola Font Rosella -en el marc del programa Magnet- amb la Fundació Naturgy (Escola Font Rosella).
 • Exposició de les científiques i filòsofes més rellevants (Escola Arraona).
 • Entrevistes a dones en actiu i construcció d’un mural conjunt (Escola Calvet Estrella).
 • Xerrades per cicles formatius amb treball posterior a l’aula (Escola Can Deu).
 • Treball específic sobre dones que sense formació científica avançada han aportat invents o desenvolupaments rellevants (Escola Can Llong).
 • Treball del rol de la dona en la ciència a partir de lectures i jocs (Escola Cifuentes).
 • Treball històric, amb la construcció d’un fil cronològic i biografies de dones destacades (Escola Espronceda).
 • Treball de visibilització del rol de la dona científica en l’àmbit de la salut (Escola Gaudí).
 • Treball actiu per trencar estereotips i construcció d’una exposició temporal (Escola Joan Maragall).
 • Treball amb la construcció d’un eix cronològic (Escola Joanot Alisanda).
 • Activitats orientades a donar a conèixer els assoliments de dones importants en el món de la ciència (Escola Joaquim Blume).
 • Visibilització de dones científiques de la comunitat educativa del centre, a partir d’entrevistes i visites (Escola La Trama).
 • Estudi quantitatiu de les dones científiques de la comunitat educativa del centre amb enviament de TokApp a les famílies (Escola Mas Boadella).
 • Exposició de dones invisibilitzades relacionades amb descobriments científics i millores tecnològiques (Escola Nostra Llar).
 • Estudi d’aportacions poc habituals de dones científiques a partir d’una gimcana i xerrades-col·loqui (Escola Torreguitart).
 • Visibilització dels estereotips de gènere existents en el món de la ciència (Institut Escola Virolet).
 • Creació d’una taula periòdica col·laborativa de dones científiques (Institut Narcisa Freixa).

L’objectiu és provocar un increment de la selecció d’estudis post obligatoris STEM i fomentar la igualtat de gènere en l’àmbit de la ciència. Segons un estudi de la Generalitat, a finals de la dècada passada només optaven a carreres STEM un 26% de les noies davant d'un 40% dels nois, fet que s’agreuja en funció de situació sociocultural familiar (només un 24% d’alumnes de nivell sociocultural familiar baix respecte d'un 44% de nivell alt).

Algunes activitats s’allargaran en el temps fins al Dia Internacional de les Dones, el 8 de març. Posteriorment, tot el material recollit en format digital s’aplegarà en un calendari digital del rol de la dona científica, on es destacaran figures en actiu.

Categories Gènere, feminismes, LGBTI, Educació, Infància, Transició Ecològica Tags ciència, STEM