PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
IGUALTAT i LGBTI+

 

25
Novembre
2021

Sabadell compta amb un nou Protocol per a l’abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques

Aquest matí ha tingut lloc un acte d’adhesió al protocol

Sabadell compta amb un nou Protocol per a l’abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques

Sabadell té un nou protocol municipal per a l’abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques. L’objectiu és millorar la coordinació entre els serveis, entitats, organismes i institucions implicades, donant una resposta integrada i eficaç a les persones que han patit o pateixen violències masclistes o LGTBIfòbiques. Aquest document actualitza el que es va fer el 2010 i com a novetat important inclou no només les violències masclistes, sinó també les LGTBIfòbiques, que fins el moment no estaven contemplades.

En el marc dels actes del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències vers les Dones, aquest matí ha tingut lloc un acte de signatura d’adhesió al protocol, a l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Sabadell i amb representació de tots els agents implicats. La tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar animal i Participació, Marta Morell, ha destacat la necessitat de fer que

“cada dia sigui 25 de novembre. Només si treballem de forma conjunta i col·lectiva entre entitats i administracions podrem tenir la societat igualitària que tots i totes volem. Avui refermem el nostre compromís amb l’erradicació total de les violències masclistes”.

Per la seva banda, la degana de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia, Eulàlia Barros, ha explicat que les accions encaminades a la igualtat efectiva

“són una realitat imparable. El protocol que signem avui ha de formar part del nostre dia a dia perquè s’ha de tenir en compte la vulnerabilitat de les víctimes de violències masclistes i garantir-ne la cobertura legal gratuïta des del minut zero”.

Amb aquesta actualització s’inclouen les múltiples formes de violència masclista que contempla la Llei 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, com són la violència digital, la de segon ordre, la violència vicària (contra els fills i filles amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare) i la violència obstètrica. També s’incorporen al Protocol serveis de recent creació a Sabadell, entre d’altres el Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI) des del 2019, o el Servei d’Intervenció Especialitzada en Violència Masclista (2020), que sumen esforços al ja consolidat Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD).

El nou Protocol mostra el circuit local de tots els serveis que intervenen a dia d’avui des dels diferents àmbits d’actuació des de la prevenció, la detecció, l’atenció i la recuperació. D’altra banda, també especifica l’actuació a dur a terme davant d’un cas, segons sigui una situació ordinària, d’urgència i d’emergència.  D’aquesta manera, s’actualitzen els circuits, l’estratègia i els procediments a seguir, en els casos de violència contra les dones i persones LGTBI, facilitant alhora la informació de contacte de tots els serveis i professionals que hi intervenen i sistematitzant com es fan les derivacions als serveis d’atenció.

Aquest document és fruit del treball en xarxa i de coordinació, liderat pel Servei de Feminismes i Diversitat, de la Comissió per a l’abordatge de la Violència Masclista que es reuneix bimensualment des del 2011. Per a la realització d’aquest protocol es va crear un grup motor que ha treballat els aspectes més específics del document marc i es van dur a terme entrevistes a agents clau del circuit.

Per part de l’Ajuntament de Sabadell formen part del protocol el Servei de Feminismes i Diversitat, que inclou el SIAD i el SAI-LGTBI, Acció social, Salut, Cicles de vida, Educació, Promoció Econòmica i Policia Municipal – Servei d’Acompanyament a la Víctima (SAV).

També formen part del protocol els següents serveis i institucions: Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Sabadell, Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell, Servei d’Ocupació de la Generalitat, Institut Català de la Salut, Creu Roja Sabadell, Oficina de l’Atenció a les Víctimes del Delicte (SAVD) de Barcelona Comarques, Servei d’Intervenció Especialitzada del Vallès Occidental-Sabadell (SIE) i Grup d’Atenció a la Víctima (GAV) del cos de Mossos d’Esquadra.

El Protocol municipal per a l’abordatge de les violències masclistes i LGTBIfòbiques està disponible per a la seva consulta en línia a la web de gènere de l’Ajuntament de Sabadell

Categories Gènere, feminismes, LGBTI Tags 25N, Dia Internacional contra la violència i el maltractament a les dones, feminisme, LGTBI