PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
FEMINISMES i LGTBI

 

15
Maig
2014

Sabadell presenta el programa “2014 per la llibertat d’expressió LGBTI“ en el marc de la celebració de dos dies internacionals

Aquest és el eslògan amb el que es presenta el programa d’actes que la ciutat de Sabadell

Aquest és el eslògan  amb el que es presenta el programa d’actes  que la ciutat de Sabadell ofereix amb motiu de la commemoració del Dies Internacionals LGBTI: Dia Internacional contra l’homofòbia, la Lesbofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia (17 de maig) i Dia Internacional de l’Orgull LGBT.

Els actes del programa recullen les activitats que diferents entitats de la ciutat i el propi Ajuntament han dissenyat per tal de treballar conjuntament amb la sensibilització de la ciutadania en general, i per treballar per combatre les discriminacions que algunes persones pateixen per motiu de la seva orientació sexual.

Tal i com ha destacat Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania, en la roda de premsa d’aquest migdia,

amb el programa treballem al llarg de tot un mes per reivindicar els drets de qualsevol persona no d’una manera teòrica, sinó també pràctica. Aquest programa no l’hauríem pogut fer sols: s’hi sumen totes les entitats i empreses que treballen per la llibertat d’expressió. Una lluita i reivindicació plegades. Un acte important és la carta contra l’homofòbia en l’esport, un sector on la llibertat encara no hi és del tot.

Per la seva banda, Ricard Padró, vice-president de l’entitat Som com Som, ha comentat que

era important fer un homenatge en record de Patrici Peñalver, un veí de la ciutat que va treballar activament contra la discriminació i que es mereix un reconeixement on hi siguin present entitats  de la ciutat, així com l’associació de veïns del barri de Ca n’Oriac.

Finalment, Montse Barderi, Patrona Fundadora de la Fundació Maria-Mercè Marçal ha comentat

que el lesbianisme té a veure amb l’emancipació de les dones, no pas perquè totes les dones emancipades triïn ser lesbianes, sinó perquè només les dones emancipades poden triar lliurement a qui volen estimar.

Acte central

L’acte institucional de commemoració del  Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Lesbofòbia, la Bifobia i la Transfòbia  tindrà lloc el dimecres, 21 de maig, a les 19h a la Casa Duran.

Durant l’acte, clubs esportius de la ciutat, el Centre d’Esports Sabadell, el Club de Tennis Sabadell, el Club Natació Sabadell, el Cercle Sabadellès 1856, l’Associació de Clubs de Futbol  i l’Ajuntament de Sabadell signaran la “Carta contra l’homofòbia a l’esport”, promoguda per ADI (Asociación Deportiva Ibérica Lgbti ) i Panteres Grogues, comprometent-se a desenvolupar accions per prevenir i actuar contra aquesta discriminació per raó d’orientació sexual.

En el mateix acte, la Dra. Montserrat Martin, membre del Grup de Recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) de la Universitat de Vic i el periodista esportiu de TV3, Víctor Patsi, faran unes “Reflexions sobre la percepció del llenguatge i les activitats homòfobes a l’esport”.

Altres activitats

El dissabte 17 de maig, a la plaça del Dr. Robert, a 2/4 de 6 de la tarda, es llegiran els acords aprovats per la Junta de Portaveus a càrrec de la taula LGBTI. Desprès començarà l’acte lúdic a càrrec dels Castellers de Sabadell i dels Bastoners de Sabadell, que aixecaran un pilar els primers i faran una repicada els segons en favor de la llibertat d’expressió.  La tarda continuarà  amb una cercavila i finalitzarà amb un concert a la plaça que tindrà com a primer artista a Nel.lo Caramel·lo, que interpretarà l’Amor és lliure (rap contra l’homofòbia ).

També el dissabte, a l’Espai Àgora, hi haurà un vermut a les 12, per la llibertat i la diversitat amenitzat per diferents aportacions poètico-musicals i a les 9 del vespre es portarà a terme l’espectacle “Llach Poeta”, amb l’Albert Flores al piano i en Joan Berlanga recitant poemes d’en Lluís Llach.

L’Aliança Française, al llarg del programa, ha previst la projecció de pel·lícules: Bambi, de Sébastien Lifshitz, el dia 19 de maig i Le Placard, de Francis Veber, el 30 de juny. Ambdues pel·lícules tracten temes relacionats amb l’afectivitat i la sexualitat.

El dia 12 de juny, diferents entitats de la ciutat: l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac, Som com Som i Pensamiento poético portaran a terme un acte homenatge de record a Patrici Peñalver, reconegut sastre de la ciutat i pioner en la lluita per les discriminacions per raó d’orientació sexual a la ciutat.

L’empresa Nooem i el dissenyador Clim presentaran la Maleta a favor de la igualtat i la no discriminació de ningú a causa de la seva orientació sexual. La maleta és obra de Clim, dissenyador sabadellenc que va estudiar a l’Escola Illa de la ciutat, i que ha volgut representar la normalitat, l’acceptació i la llibertat amb la reinvenció de l’expressió "sortir de l’armari", a través d’una gàbia oberta on les barreres s’han forçat per tal d’aconseguir la llibertat.  L’acte comptarà amb la participació de Joan Reixach, gerent de l’empresa Nooem; Clim, dissenyador sabadellenc i autor de la maleta i Montse Barderi, patrona fundadora de la Fundació Maria-Mercè Marçal i escriptora sabadellenca. L’acte es portarà a terme dijous, 26 de juny, a les 7 de la tarda, a la Impremta papereria Figuerola.

Altres accions