PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
IGUALTAT i LGBTI+

 

17
Maig
2022

Sabadell torna a reivindicar la diversitat sexual i de gènere amb activitats per a tots els públics

El programa “Ventilem els armaris!” inclou diverses xerrades, projeccions audiovisuals i espectacles, entre d’altres

Sabadell torna a reivindicar la diversitat sexual i de gènere amb activitats per a tots els públics

El programa “Ventilem els armaris! Sabadell amb els drets de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Trans i Intersex” torna un any més amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la diversitat sexual i de gènere. Entre el 17 de maig (Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia) i fins al 28 de juny (Dia Internacional de l’Orgull LGTBI) s’ha organitzat una quinzena d’activitats, que s’han treballat coordinadament des de l’Ajuntament de Sabadell i la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI

Aquest matí, la tinenta d'alcaldessa de Feminismes, Benestar animal i Participació, Marta Morell, ha presentat el programa i ha destacat que:

“En el programa d’enguany fem una aposta ferma visibilitzant el nostre compromís amb els drets de les persones LGTBI, duent a terme activitats descentralitzades a diferents punts de la ciutat i també amb accions a l’espai públic per reforçar el missatge de la tolerància zero davant de la discriminació per motiu d’orientació sexual i identitat”.

El programa inclou propostes amb diversos formats, amb l’objectiu d’arribar a un ampli ventall de públics. Destaca l’espectacle “Monólogos Poligoneros”, amb Vidda Priego, que convida a reflexionar sobre la pròpia identitat de gènere amb humor i la participació del públic. Tindrà lloc el divendres 10 de juny, a les 19 hores, al pati del Museu d’Art.

Precisament la col·lecció del Museu d’Art de Sabadell serà protagonista del “Ventilem els armaris!” d’enguany, ja que es farà una relectura en clau LGTBI d’algunes de les seves peces. Serà a càrrec de Víctor Ramírez Tur, doctor en Història de l’Art. El 10 de juny, a les 18 hores, s’inaugurarà aquesta nova proposta i es farà una visita guiada amb l’artista, que es repetirà el 21 de juny.

Pel que fa a aquesta relectura, Roberto Piqueras, professional del SAI LGTBI de l’Ajuntament, ha comentat que:

“és molt rellevant la proposta que s’ha fet al Museu d’Art de Sabadell perquè és amb aquesta mirada LGTBI. S’han seleccionat quatre obres i amb l’acompanyament d’en Víctor Tur s’ha relatat un discurs arrelat a l’activisme”.

S’oferiran també xerrades en línia sobre diversos temes com la coeducació, l’acompanyament a l’adolescència trans i la importància de la mirada LGTBI en la recerca científica, entre altres. Pel que fa a audiovisuals, el programa inclou la projecció del documental “Barcelona fora de l’armari” i de la pel·lícula “Corten!”, que comptarà amb la presència de Marc Ferrer, director i guionista sabadellenc.

Per a un públic infantil i familiar es duran a terme quatre sessions de contes LGTBI a diverses biblioteques de la ciutat, entre l’1 i el 21 de juny.

Finalment, el diumenge 3 de juliol al migdia tindrà lloc una concentració i marxa commemorativa amb motiu del dia internacional de l’orgull LGTBI, organitzada per la Federació d’Associacions Veïnals de Sabadell (FAVS) i Ca l’Enredus - Actuavallès. S’iniciarà a la Plaça del Pi i finalitzarà a la Plaça de Lisboa, on tindrà lloc una exhibició de tabals i hi haurà situat durant tot el matí un Punt Lila.

El programa complet d’activitats es pot consultar en línia.

Accions a la via pública

Amb la voluntat de fer permanentment visible el compromís de la ciutat amb la diversitat sexual i de gènere, s’ha creat un nou grafit contra l’homofòbia a l’entrada de Sabadell per la carretera de Caldes. La seva creadora, Debra Espinosa (@art.debespinosa), ha explicat:

“en aquest grafit no m’he centrat en una figura antropomòrfica. He anat més enllà i m’he centrat en els cargols, perquè són una espècie hermafrodita que fluctua en el seu gènere i la seva sexualitat”.

Enguany es tornaran a pintar passos de vianants amb la bandera LGTBI. Concretament, se’n pintaran quatre més situats als punts cardinals de la ciutat i es renovaran els sis passos de vianants que es van fer al 2020. En total, Sabadell comptarà amb deu passos de vianants amb la bandera irisada.

D’altra banda, del 17 de maig al 28 de juny, les banderes irisades i trans onejaran al balcó de l’Ajuntament de Sabadell i seran també visibles als laterals d’un autobús de la TUS que circularà per tota la ciutat.

En aquest sentit, Paco López, president de TUS, ha explicat que

“aquest bus vinilat es desplaçarà per tots els barris perquè tothom pugui gaudir de la campanya”.

El Servei d’Atenció Integral LGTBI de Sabadell

Sabadell compta durant tot l’any amb el Servei d’Atenció Integral (SAI) LGTBI, que ofereix informació, assessorament i acompanyament a persones LGTBI, a persones del seu entorn proper, a professionals i a entitats. Està ubicat al c. de Vidal, 146 i s’hi pot contactar al 93 724 61 67 i al correu Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

En el marc del “Ventilem els armaris!”, el dijous 26 de maig es farà una xerrada adreçada al professorat dels instituts de Sabadell per donar-los a conèixer aquest servei.

Categories Gènere, feminismes, LGBTI Tags Dia Internacional de l'orgull LGTBI, LGTBI