PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOVA CIUTADANIA

29
Juny
2020

La ciutat ofereix acollida especialitzada a una vintena de joves migrants nouvinguts

La quarta edició del programa “Ei, jove! Sabadell t’acull!” s’amplia a qualsevol jove que hagi arribat a Sabadell recentment

La ciutat ofereix acollida especialitzada a una vintena de joves migrants nouvinguts

La quarta edició del programa “Ei, jove! Sabadell t’acull!”, que ofereix una acollida especialitzada als joves que han arribat a Sabadell recentment, ha iniciat aquest 29 de juny les activitats. Hi participen 20 nois i noies d’entre 12 i 18 anys. El grup l’integren joves procedents de diferents països: Bolívia, Colòmbia, l’Índia, el Marroc, UcraïnaG i Veneçuela.

Durant 5 setmanes els joves participants reben classes de català, fan activitats lúdiques, esportives, culturals i de coneixement de l’entorn. També s’organitzen sortides per Sabadell (el rodal, la Bassa...) per reforçar la cohesió de grup mitjançant l’oci.

En una segona fase, entre setembre i desembre, els nois i noies es retrobaran per fer seguiment del seu dia a dia i de les necessitats que tenen, per tal de donar-hi resposta.

Actualment el programa s’amplia a qualsevol jove nouvingut, no només als que hagin vingut a través del reagrupament familiar, de manera que també hi participen nois i noies sol·licitants de protecció internacional, i joves que han arribat a Catalunya per altres vies.

Aquest col·lectiu respon de diverses maneres a la separació i al retrobament dels seus familiars. Alhora, el temps de separació entre els pares i les mares i entre aquests i els fills i filles és també un factor que intervé en l’experiència de reunificació familiar. La transició pot generar diverses reaccions, com excitació, anticipació i esperança, així com també ansietat, ira o depressió.

Procés migratori i adolescència

Cal destacar que el col·lectiu de joves migrants ha de fer front a una doble transició: l’adolescència i el procés migratori. És en l’adolescència quan la persona comença a definir-se davant la societat, quan inicia el procés de construcció de la seva identitat que li permetrà desenvolupar-se en ambients diversos com l’escola, a casa, amb els amics i amigues o en el món laboral.

La limitació comunicativa que tenen molts dels i les joves quan arriben per no saber parlar català (llengua vehicular a l’escola) i, en alguns casos, castellà, fa que no puguin entendre ni fer-se entendre. Això obstaculitza poder integrar-se en el treball diari tant a l’institut com en el dia a dia a la ciutat i té conseqüències en la relació amb els seus iguals i l’entorn. 

Per tot això, es va dissenyar aquest programa, amb una actuació integral que tingués en compte tant l’aprenentatge de la llengua com el coneixement de la ciutat i l’entorn i la gestió del dol migrat.