PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
NOTÍCIES
13
Març
2018

Sabadell acull definitivament un collaret de variscita després de visitar Gavà, Ripollet i Cerdanyola

El Collaret viatger, descobert per Vicenç Renom el 1929, protagonista de l’acció “Coincidències insòlites” promoguda per la Diputació de Barcelona

Sabadell acull definitivament un collaret de variscita després de visitar Gavà, Ripollet i Cerdanyola

Del dijous 15 de març al diumenge 29 d’abril, al Museu d’Història de Sabadell (MHS) hi haurà exposat temporalment un collaret de variscita que forma part de l’acció “Coincidències insòlites” i que arriba a la nostra ciutat després d’haver estat exposat a Gavà, Ripollet i Cerdanyola del Vallès. Acabada l’exposició, la peça es quedarà al MHS.

El collaret el va trobar l’arqueòleg sabadellenc Vicenç Renom i Costa el 1929 mentre excavava dues sepultures neolítiques de la Bòbila de Can Padró, situada entre els termes municipals de Ripollet i Cerdanyola del Vallès. En una de les sepultures hi va aparèixer un ric aixovar que encara actualment és considerat excepcional. En destaca un collaret de més de 300 denes de variscita, de dimensions diverses, que alhora és una peça molt útil per entendre la complexitat simbòlica i social derivada de les pràctiques funeràries de la societat del Neolític i de les xarxes d’intercanvi.

La petita mostra que arriba ara a la nostra ciutat recull el viatge fet per aquest collaret. Des del seu lloc original –les mines prehistòriques de Gavà– fins als termes municipals de Ripollet i Cerdanyola del Vallès. I la ruta acaba a Sabadell, on la peça romandrà a partir d’ara.

“Coincidències insòlites” és una acció promoguda per la Xarxa de Museus locals de la Diputació de Barcelona, que té per objectiu fomentar la col·laboració entre els diferents museus que la integren. En el cas del Collaret viatger els museus que hi col·laboren són el Centre d’Interpretació Molí d’en Rata de Ripollet, el Museu de Gavà, el Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver de Cerdanyola i el Museu d’Història de Sabadell.