PLÀNOL DE SABADELL Adreces i telèfons d'emergències FARMÀCIES DE GUÀRDIA RESTRICCIÓ DE TRÀNSIT

CA EN ES
 
          

NOTÍCIES

26
Octubre
2018

Un curtmetratge d'animació per commemorar el Dia Mundial el Patrimoni Audiovisual 2018

A partir del 27 d’octubre, el curt sabadellenc "Les fulles seques" es podrà veure al canal d’allotjament de vídeo de l’Arxiu Històric de Sabadell

Un curtmetratge d'animació per commemorar el Dia Mundial el Patrimoni Audiovisual 2018

Amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, el dia 27 d’octubre, declarat per la UNESCO, a partir de demà al canal de Youtube de l’Arxiu Històric de Sabadell es podrà veure Les fulles seques, un curtmetratge d'animació realitzat l’any 2000 per la sabadellenca Eulàlia Pagès.

Basat en un conte de Sebastià Ruiz, amb il·lustracions de Laura Blanco i música de la desapareguda musicòloga Isabel Angulo Sánchez-Prieto, aquest film es va presentar a concursos i festivals d'arreu d'Europa, els Estats Units i el Japó i finalment va ser editat a Alemanya. Eulàlia Pagès Morales (Sabadell, 1969), la realitzadora, és il·lustradora, autora de contes i relats literaris, modelista i professional del cinema d'animació en diverses productores, com ara la desapareguda Cine Nic de Barcelona, en les quals ha fet sèries i anuncis publicitaris.

Pagès ha fet enguany una donació pública de tots els materials relatius al procés de creació del curtmetratge –film de cel·luloide en 16 mm, vídeos diversos en Betacam i VHS, cintes de so amb veus i música original, guió gràfic, text del conte infantil en tres idiomes, catàlegs dels festivals on es va presentar el film, escenografia i figuretes–, com també dels textos tècnics i didàctics sobre la creació de cinema d'animació. La recreació il·lusòria del moviment ha estat des de sempre un divertiment humà. Passant per les ombres xineses, la llanterna màgica o el cinematògraf de Lumière fins a arribar a les modernes produccions digitals, el cinema d'animació ha estat sempre una part importantíssima de la producció cinematogràfica de la qual els fons l'Arxiu Històric de Sabadell no tenia cap mostra fins ara.

El patrimoni audiovisual i els arxius locals

El Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual vol reconèixer la importància històrica i cultural del cinema –professional i amateur–, la televisió, les emissions de ràdio i tota mena de gravacions sonores. Tots aquests materials són l'herència inestimable de la nostra memòria col·lectiva i una valuosa font de coneixement, atès que reflecteixen la diversitat cultural, social i lingüística de les comunitats humanes. Els documents audiovisuals expliquen històries sobre la vida de les persones i les cultures de tot el món i es guarden normalment al lloc on es generen.

Els documents audiovisuals són la pedra angular de la memòria del món dels darrers cent anys, d'aquí la necessitat de llur conservació i protecció. Conservar aquest patrimoni i assegurar que continuí sent accessible al públic d'avui i a les generacions futures és un objectiu vital de totes les institucions de la memòria, els arxius. Cada dia es capturen centenars de milers de gravacions que, amb sort, es cataloguen i conserven als arxius amb l'objectiu que siguin recercables i accessibles a tothom.