PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

SBDEducaMaig1

 

Una nova edició del cicles de xerrades telemàtiques del programa Tàndem Família-Escola s’ha realitzat durant aquest mes de maig i ha abordat qüestions d’interès per donar suport i orientació a pares i mares. Com encarar el pas de fills i filles en un canvi de cicle educatiu, o reflexionar sobre la dependència dels joves a les pantalles són algunes de les qüestions d’aquestes sessions, organitzades per l’Ajuntament de Sabadell amb la complicitat de la Diputació de Barcelona.

El cicle va començar dimarts 3 amb la intervenció de Joan Carles Folia, coach, que va ajudar a les famílies a reflexionar sobre com preparar els nostres joves per assumir el pas de la primària a la secundària, etapa que coincideix amb l’entrada a l’adolescència. Dimarts 10 va ser el torn de Pilar Verdeguer, pedagoga, qui va tractar el tema de l’assetjament i va facilitar eines per evitar-lo i actuar quan apareix.

El 17 va ser l’associació Coeducacció qui va posar en qüestió el grau d’igualtat real en l’educació dels infants. I, finalment, dimarts 31, Xavi Polo, tècnic del Servei d'assessorament i informació en Drogues i Pantalles (SAIDP) de l’Ajuntament de Sabadell, reflexionarà entorn dels avantatges i riscos de l’ús de les pantalles en tres àmbits: les xarxes socials, els videojocs i les apostes esportives en línia.

SBDEducaMaig2

 

Alumnes de secundària d’Alemanya, Grècia i Itàlia participen amb estudiants de l’IES Vallès en un programa de sensibilització sobre els efectes en el planeta que té l’activitat humana, en qualsevol de les seves dimensions. Per aquest motiu van visitar Sabadell la setmana del 10 de maig i continuar així amb el projecte. El regidor d’Educació, Manuel Robles, va presidir l’acte de rebuda institucional d’aquest grup d’alumnes de primer de batxillerat i professorat de Neumünster (Alemanya), Acharnon (Grècia) i Lampedusa (Itàlia). Juntament amb el centre amfitrió, l’INS Vallès, van ser un total de 62 assistents que han participat en aquesta iniciativa fins al 13 de maig.

El projecte Anthropocene s’engloba dins el marc del programa Erasmus+ i té una durada de dos anys. Es va iniciar el passat mes de setembre amb la rebuda dels professors visitants a Sabadell. El projecte consta de diverses estades, en les quals l’alumnat té la possibilitat de conèixer de primera mà la cultura d'altres països i treballar conjuntament el contingut del projecte amb altres alumnes europeus. La primera estada d'alumnes fou el passat mes de març a Itàlia. Els estudiants sabadellencs viatjaran el curs vinent a Alemanya, durant el mes d'octubre, i a Grècia, el novembre. 

L'objectiu del projecte Anthropocene és sensibilitzar els joves de l'impacte de les actuacions de l'home sobre la Terra i com els àmbits polític, social i educatiu poden abordar aquest repte en el context europeu de la nostra societat.

SBDEducaMaig3

 

Famílies i alumnes de quart de primària de les escoles Concòrdia, Font Rosella i Pau Casals van participar el cap de setmana del 14-15 de maig en una excursió per descobrir o retrobar-se amb l’entorn fluvial del riu Ripoll. L’activitat l’organitzada l’Ajuntament de Sabadell en el marc del Passaport Edunauta. Aquest és un projecte que busca posar en valor els aprenentatges ocults que fan els i les alumnes en qualsevol context educatiu; connectar els aprenentatges de dins i fora de l’escola; disminuir la segregació educativa i donar visibilitat a la xarxa que formen escoles, serveis i entitats amb els infants i les seves famílies.

L’entorn del Riu Ripoll i el Torrent de Colobrers son els escenaris de la passejada que va ser guiada per monitors de la Unió Excursionista de Sabadell. Aquesta entitat ha creat un seguit d’itineraris amb l’objectiu d’apropar els alumnes a la realitat natural, ecològica, agrícola, històrica i geogràfica, donant a conèixer als més joves el patrimoni natural del rodal.

En aquest cas, l’originalitat de l’experiència serà viure-la des dels sentits, com si els infants i les seves famílies fossin convidats especials d’aquest entorn. Es tracta de descobrir com la natura és capaç de desvetllar sensacions en el propi cos per mitjà de la mirada, el tacte i l’escolta. La sortida tenir lloc els dies 14 i 15 de maig i va partir a les 9 del matí de la estació de trens Sabadell Nord.

El Passaport Edunauta s’emmarca en el context del programa Educació 360, Educació a temps complet. Està impulsat per la Diputació de Barcelona, la Federació de moviments de renovació pedagògica de Catalunya i la Fundació Bofill. El programa proposa una perspectiva global del fet educatiu i defensa que s’aprèn i s’educa arreu, no només a l’escola.

SBDEducaMaig4

 

L’esplai d’infants i joves del barri de Gràcia, A-munt, va celebrar el seu cinquè aniversari el passat 14 de maig. La festa, formada per espectacles i activitats familiars al carrer, va tenir lloc a la plaça del Treball, des de les 11 del matí. Entre les activitats programades i va haver espectacles de circ, actuacions musicals i un dinar popular. Totes les propostes gratuïtes.

A-munt és l’esplai més jove de la ciutat i desenvolupa les seves activitats al Centre Cívic de Gràcia. Té la vocació de dinamitzar el barri i d'oferir una alternativa basada en l'educació en el lleure per infants. Les seves activitats inclouen els tallers didàctics, les sortides a la natura i la participació en activitats culturals, esportives i de cultura popular. L’entitat fomenta l’esperit crític, el respecte, l’ecologisme, la convivència i la inclusió des d’una perspectiva laica i d’igualtat de gènere.

SBDEducaMaig5

 

L’Orquestra Simfònica del Conservatori ha viatjat a la ciutat alemanya de Radolfzell, del 5 al 9 de maig, en un intercanvi entre el centre sabadellenc i la Musikschule d’aquesta ciutat. Radolfzell és una petita població de l’estat Baden-Württemberg, al llac de Constança.

Els joves músics de l’Orquestra, formada per 32 alumnes dels últims cursos del grau professional, han estat acollits per famílies i han ofert dos concerts a l’auditori de la Fundació Milchwerk. També han pogut gaudir d’activitats de lleure a la zona del llac Bodensee.

Amb aquesta sortida el Conservatori ha pogut recuperar l’organització d’activitats d’intercanvi de caire internacional amb d’altres centres de música, després de dos anys sense fer-ne cap, a causa de la pandèmia. Des del centre es considera que aquest viatge suposa un impuls de motivació i experiència vital, molt necessària per a la formació musical i personal dels estudiants.

Com cloenda d’aquesta activitat, a mitjans del mes de juny es preveu que els estudiants alemanys visitin la nostra ciutat i portaran a terme diferents activitats.

SBDEducaMaig6

 

Els treballs i experiències realitzades aquest curs per l’alumnat dels Tallers d’Art de l’Escola Illa s’han reunit en l’exposició “COLMADO. Gestionant i compartint abundància”. La mostra s’inaugurà el dijous 19 de maig al Casal Pere Quart i es podrà visitar fins al 16 de juny. 

L’Illa ha volgut així mostrar l’abundància artística que ha emergit dels prop de 400 alumnes i 16 docents dels seus 18 Tallers d'Art, compromesos en convidar a entrar en el món de l'art com una forma d'expressió i coneixement del món.

És aquesta abundància la que dona nom a la mostra. “Colmado”, és una expressió incorrecta del que venia ser una botiga atapeïda de productes. És una al·legoria sobre l’escola, com un centre creatiu i caòtic, on conviuen materials diversos i necessitats diferents, un lloc comunitari, de converses i de necessitats, d'abastiment i d'aprenentatge. L’exposició es pot visitar de dilluns a divendres de 17 h a 20 h; i dissabtes d’11 h a 14 h i de 18 h a 20 h.

Els Tallers d’Art de l’Escola Illa són una oferta de formació artística per continuar oferint a la ciutat una experiència pedagògica singular i de qualitat. L’objectiu és crear un espai de confiança obert al diàleg en la transmissió d’experiències i coneixements que permetin a l’alumnat, sense cap condició d’edat i experiència, el desenvolupament de les pròpies habilitats en les pràctiques artístiques, entenent-les com un actiu important de creixement personal i com a forma per gaudir i incidir en l’entorn.

L’escola s’ofereix com un espai obert amb una extensa oferta on l’alumnat pugui fer un aprenentatge continu i progressiu en les pràctiques artístiques, però que al mateix temps sigui lliure i obert a les seves inquietuds particulars. Els tallers introdueixen l’alumnat en el món de l’art per mitjà de del dibuix, fotografia, art per a infants, ceràmica, gravat, vitrall, lettering, serigrafia i moda, entre altres propostes.

SBDEducaMaig12

 

S’han aprovat dues convocatòries públiques de subvencions en matèria educativa, per un valor global superior als 130.000 euros, per al curs 2022/2023. Els ajuts es destinaran, per una banda, a les activitats per a l’educació en el lleure durant el curs i, d’altra, per a les activitats organitzades per les Associacions de Mares i Pares en horari extraescolar.

Pel que fa a la convocatòria de les subvencions en matèria d’activitats per a l’educació en el lleure infantil, curs 2022-2023, s’estableix un període de presentació de sol·licituds de subvenció de l’1 al 15 de setembre de 2022, ambdós inclosos. L’Ajuntament hi destina fins a 50.110 euros per donar suport als projectes en aquest àmbit.

L’objectiu en aquesta línia d’ajuts és promoure i afavorir els valors de l’educació en el lleure, que es consideren un element dinamitzador i d’enriquiment de la comunitat i de l’educació. Per això, es considera important donar suport als programes d’activitats de lleure, dutes a terme pels esplais i entitats de lleure de Sabadell, adreçades a infants fins a 16 anys. També seran objecte de subvenció els programes d’activitats vinculats a la celebració del 25è, 50è o 75è aniversari i successius de les entitats de lleure, així com les activitats dutes a terme per les federacions d’esplais de lleure infantil amb implementació a la ciutat.

Subvencions per activitats extraescolars

D’altra banda, el consistori destinarà 82.000 euros per donar suport a els activitats extraescolars vinculades als centres docents de la ciutat que ofereixen les associacions de mares i pares (AMPA), per al curs 22/23.

L’objectiu dels ajuts és recolzar les iniciatives de les AMPA i fomentar la participació de l’alumnat en aquestes activitats, així com garantir l’equitat e l’accés.

SBDEducaMaig11

 

Les activitats d’estiu representen un moment molt especial per a l’aprenentatge dels infants i joves. En un context educatiu diferent de la resta de l’any, la convivència entre iguals, les activitats lúdiques d’àmbits diversos i la possibilitat de gaudir de l’aire lliure permeten establir vincles molt profitosos.

En aquest sentit, les entitats de la ciutat ofereixen un ventall molt ampli d’activitats, com per exemple els casals d’estiu. Enguany se n’ofereixen 56 amb 3.793 places. Aquestes activitats disposaran d’una subvenció municipal de 172.350 euros. Es tracta d’una aportació extraordinària per a l’organització d’aquestes activitats i també per a la participació en elles d’infants amb necessitats educatives especials.

Les entitats de lleure també organitzen campaments  o colònies que podran gaudir fins a 362 infants i joves.

Temporada de piscines

La temporada de piscines s’inaugurarà amb l’obertura de les instal·lacions municipals a partir del proper 15 de juny. Aquest dia obriran les seves portes les piscines de Cal Marcet, Olímpia i Campoamor. El 17 de juny s’inaugurarà la temporada a La Bassa. I a Ca n’Oriac els banyistes podran accedir a la piscina un cop finalitzi la reparació del col·lector que passa sota l’equipament.

Pel que fa als campus i activitats esportives, enguany s’organitzen 31 campus esportius amb 1.669 places.

Cultura i activitats diverses

Els infants i joves també poden gaudir de propostes culturals a la ciutat, tenint en compte les diferents disciplines artístiques. Entre les activitats, hi haurà una nova oferta de circ per a adolescents i també les propostes de dansa. En aquest cas es tracta d’un programa viu per la qual cosa anirà incorporant l’oferta de les properes setmanes.

L’oferta estiuenca també tindrà tallers i cursets de diferents temàtiques com ara robòtica, cuina o astronomia adreçats a diferents edats.

A més, també s’hi oferiran activitats adreçades a determinats col·lectius amb necessitats específiques. En aquest cas per exemple, està el Fem Vacances, el programa impulsat per sis entitats en col·laboració amb l’Ajuntament i que durant l’estiu organitza propostes adreçades a persones amb discapacitat.

Portal “Viu l’estiu”

L’Ajuntament posa en marxa per segon any consecutiu el portal web Viu l’Estiu, on es podran consultar el conjunt d’activitats des de diferents àmbits adreçades a infants i adolescents. D’aquesta manera, es posarà a l’abast de les famílies tota l’oferta de propostes organitzades per l’Ajuntament, les escoles i les entitats de la ciutat i alhora es reconeix i promociona l’alt valor educatiu del lleure, com també la tasca que en aquest sentit porta a terme el teixit associatiu.

Viu l’Estiu va néixer amb l’objectiu de reconèixer el valor educatiu del lleure i la tasca de les entitats. És a dir, avançar en el concepte de Ciutat Educadora i d’Educació 360 (Educació a temps complet).

Amb aquest propòsit el portal agrupa a través d’una finestreta única, dades de diferents agents, activitats i disciplines. Una eina amb la qual l’Ajuntament vol contribuir a democratitzar l’accés a les activitats d’estiu, fent-les arribar a tothom.

 

Pots veure la oferta d’activitats a a l’enllaç: https://web.sabadell.cat/viulestiu

Dimarts 24 de maig de 2022 a les 09:00h
Ubicació: Sabadell

Assistents: Personal tècnic municipal