18 Juliol 2023


© Consell Comaral del Vallès Occidental
Catalunya està vivint períodes de sequera que s’estan accentuant degut a la crisi climàtica. Segons les previsions meteorològiques, aquestes situacions seran cada vegada més freqüents i més severes. És per això que és necessari que tots els sectors de la societat consolidem i integrem en la nostra activitat diària la cultura de l’estalvi i l’adopció de consums sostenibles.
A Sabadell, més del 75% de l’aigua consumida correspon als usuaris domèstics. És per això que és tan important l’ús eficient i responsable dels ciutadans. Així doncs, us recordem uns quants consells per estalviar aigua a casa:
- Tanca l’aixeta mentre et rentes les dents o t’ensabones: Una aixeta oberta raja a 10l/min.
- Repara les aixetes que degoten: Una aixeta que degota pot perdre fins a 30l/dia.
- Incorpora reductors de cabal a totes les teves aixetes:Els reductors de cabal són barats i senzills d’instal·lar i poden reduir el consum fins al 50%
- A la dutxa, recull l’aigua freda mentre esperes que surti calenta en una galleda: Aquesta aigua la podràs fer servir per fregar o bé per regar les plantes.
- No facis servir el vàter com a paperera. No hi llencis mai olis usats, medicaments, plàstics, papers, compreses, preservatius i sobretot TOVALLOLETES HUMIDES : Cada cop que tires la cadena del vàter gastes de 6 a 10 litres d’aigua, com a mínim!. A més, aquesta brossa sovint provoca taps a les canonades i esforços extres a les depuradores. Si ho tires directament al contenidor corresponent, estalviaràs molts maldecaps i energia als Sistemes de Sanejament.
- Si no disposes de dipòsit de vàter de doble descàrrega, posa una o dues ampolles plenes de sorra dins el dipòsit: Estalviaràs d’1,5-3 l en cada descàrrega.
- Renta la fruita i la verdura en un bol o recipient : Estalviaràs uns 10 litres cada vegada. L'aigua obtinguda la pots aprofitar per regar.
- No llencis l’aigua de bullir les verdures: Si la deixes refredar, la pots fer servir per regar les plantes.
- Utilitza la rentadora i el rentaplats sempre al màxim de càrrega: Rentar amb la màquina consumeix menys aigua que si ho fas a ma. Això si, sempre que l’engeguis quan estigui del tot plena.
- Quan renovis els electrodomèstics, compra aparells senyalitzats amb etiqueta ecològica i amb baix consum d'aigua: Estalviaràs més d'un 30 % d'aigua.
- Pel teu jardí o balcó, adquireix plantes pròpies del clima mediterrani que necessitin poca aigua per viure i escull algun tipus d’encoixinat (material que es col·loca sobre la terra del voltant de la planta) com l’escorça de pi : L’hauràs de regar menys, reduiràs les males herbes i milloraràs les condicions del sòl.
A nivell municipal, l’Ajuntament també ha adoptat mesures per tal de millorar la gestió i estalvi de l’aigua:
- El 2010 es va aprovar l’Ordenança reguladora dels usos i l’estalvi d’aigua (actualment pendent de modificació) on es regula la incorporació i utilització de sistemes d’estalvi d’aigua en els edificis, construccions i zones verdes de nova construcció o reforma integral. Aquesta normativa regula quins sistemes d’estalvi són obligatoris en cada tipus de construcció. A part dels sistemes més comuns (reguladors de pressió, reductors de cabal, cisternes amb doble descàrrega, etc), l’Ordenança posa èmfasi en els sistemes de captació d’aigües pluvials i els sistemes de recuperació d’aigües grises.
- El 2017 es va aprovar el Pla director del servei d’aigua potable de Sabadell que caracteritzava l’estat de les infraestructures del servei d’aigües i establia les directrius i criteris d’actuació i inversions a realitzar fins l’any 2031. En aquest pla es va determinar quines eren les actuacions que calia anar fent per tal de garantir el subministrament, millorar tant l’operativa com els aspectes sanitaris i l’eficiència de la xarxa, renovar la xarxa i determinar quines noves infraestructures eren necessàries.
- Des de 2011, s’està potenciant l’ús de l’aigua regenerada per usos que no requereixin la qualitat de l’aigua potable com ara: el reg municipal, la neteja carrers, determinats usos industrials i per l’ompliment de les cisternes dels lavabos. Així doncs, en els barris de nova urbanització com ara Sant Pau de Riu Sec o Can Gambús s’està construint doble xarxa d’aigua potable-regenerada i a Sant Pau de Riu Sec ja existeix un dispensador d’aigua regenerada per a usuaris registrats.
- Des de 2005, i especialment en la situació de sequera, gran part del reg municipal es fa amb aigua freàtica de les mines pròpies com ara la Mina Marí-Vinyals, la Mina Ripoll i la Mina Ribatallada.
- L’aigua depurada provinent de l’EDAR Riu Ripoll és retornada al riu en dos punts (pont de Castellar i Molí Torrella) per tal de garantir el cabal ecològic i la recàrrega dels aqüífers de la zona.
Sequera
La sequera és un fenomen que es caracteritza per una absència o deficiència perllongada de precipitació. Aquesta situació produeix, per tant, un desequilibri entre la disponibilitat natural d’aigua i el consum que en fa l’activitat humana. Degut a l’escalfament global, les previsions indiquen que les sequeres seran cada vegada més severes i més freqüents.
Per tal de gestionar aquests escenaris cada cop més freqüents i amb l’ànim de garantir al màxim, el subministrament d’aigua potable a la població, el 2020 la Generalitat de Catalunya va aprovar el Pla Especial per Sequera (PES) on es planifiquen les mesures a emprendre amb molta antelació per tal de garantir l’abastament i evitar que la situació pugui arribar a ser crítica i s’hagi de declarar l’escenari d’emergència. En termes de sequera s'han definit cinc escenaris: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència. L'alerta, l'excepcionalitat i l'emergència estan definits dins el Pla especial de sequera com els 3 estats de sequera hidrològica que comporten mesures graduals de reducció de l'ús d'aigua. Per a més informació i per saber l’estat actual de l’episodi de sequera pots accedir al Portal de Sequera
A nivell municipal, el 2021 es va aprovar el propi Pla d’emergència i contingència en situació de sequera al municipi de Sabadell per establir i planificar en detall totes aquelles mesures que emprendrà el municipi per donar compliment a les limitacions i restriccions que fixa el PES per a cada estat o escenari de sequera.
Per saber quines són les restriccions actuals aplicades al municipi de Sabadell, clica aquí
Per tal de garantir la qualitat de la gestió del cicle integral de l’aigua, es realitzen una sèrie de controls a diferents nivells:
- Aigua potable:CASSA realitza de forma periòdica i a través d’un laboratori extern certificat analítiques a l’aigua de consum. Aquests resultats són posteriorment enviats a el Ministeri de Sanitat i bolcats al Sistema d'Informació Nacional d'Aigua de Consum (SINAC).
- Fonts naturals: el Laboratori municipal analitza trimestralment la qualitat de les aigües de 19 fonts naturals del rodal de Sabadell. Analitza paràmetres tant físicoquímics com microbiològics, seguint els criteris establerts al Pla de Vigilància i Control Sanitaris de les aigües de consum humà de la Generalitat de Catalunya. Pots trobar els resultats, tant de les darreres analítiques com de l'històric de resultats, clicant aquí.
- Estat ecològic del riu Ripoll i del riu Sec: cada any, l’Ajuntament encarrega a un laboratori acreditat, l’estudi de l’estat ecològic, tant del riu Ripoll com del riu Sec al seu pas per Sabadell. Aquest estudi mesura la qualitat biològica del riu mitjançant un índex que integra variables biològiques, hidromorfològiques i fisicoquímiques. El valor d’aquest índex estima el grau de conservació natural de l’hàbitat del riu, des de l’estat natural (riu no pertorbat) fins a un estat pèssim de conservació.
- Inspeccions periòdiques a les empreses amb analítiques dels seus abocaments
- Autocontrol riu Sec i riu Ripoll
- Control aigua entrada i sortida EDARs
Permís d’abocament
Les empreses i altres activitats econòmiques grans consumidores d’aigua i/o potencialment contaminadores d’aquesta, estan obligades a sol·licitar el permís d’abocament. L’Ordenança municipal d’abocaments a la xarxa de clavegueram obliga a sol·licitar-lo a les activitats següents:
- Activitats amb un consum anual d'aigua igual o superior a 6.000 m3/any.
- Activitats que amb independència del seu cabal, estiguin incloses a la divisió 05.02 de la secció B i les seccions C,D,E, de la classificació catalana d'activitats econòmiques (CCAE-93).
- La resta d'activitats que produeixin aigües assimilables a industrials, sempre que no estiguin considerades com a activitats amb aigües residuals domèstiques o aigües residuals assimilables a domèstiques.
- Altres activitats que l'Ajuntament de Sabadell consideri oportú com ara: tallers mecànics, establiments que efectuïn rentat de vehicles, benzineres, etc.
Per realitzar el tràmit o consultar la documentació que cal aportar, clicar aquí
Per mitjà d’inspeccions a les activitats i amb les corresponents preses de mostres, l’Ajuntament controla que aquestes activitats facin els abocaments a la xarxa de clavegueram respectant els límits màxims permesos per l’Ordenança.
Bonificació per ampliació del primer tram del cànon de l’aigua potable
En habitatges amb més de 3 persones empadronades es pot demanar l’ampliació dels trams a la factura de l’aigua. També ho poden demanar les unitats familiars amb persones amb un grau de disminució superior al 75%. Per més informació, clica aquí
Bonificació socials per persones vulnerables
En situacions de vulnerabilitat econòmica és possible sol·licitar un cànon més reduït o cànon social o bé, un informe de vulnerabilitat per tal d’evitar un tall del subministrament d’aigua en cas d’impagament. Per més informació, clica aquí o aquí
Taula de l’Aigua
L’any 2018 es va crear la Taula de Participació ciutadana de l’Aigua. Aquest ens es va crear amb l’objectiu de debatre i donar a conèixer diversos temes relacionats amb la gestió de l’aigua. Per a més informació, clica aquí
Let’s clean up
El “Let’s Clean Up” és una acció que es realitza de forma conjunta a tota Europa per recollir deixalles del medi natural. Aquesta acció està coordinada per l’Agencia de Residus de Catalunya i té l’objectiu de conscienciar als diferents sectors de la societat de la gran quantitat de residus que generem i de la necessitat que tenim com a societat de reduir l’ús de molts materials poc reciclables que malauradament acaben anant a parar al medi. A Sabadell, des del 2016, escoles, instituts, empreses i organitzacions socials han col·laborat en la neteja d’espais com ara el bosc de Can Deu, el riu Ripoll, el Parc Agrari i la Salut. Per a més informació, clica aquí o posa’t en contacte amb el Servei de Transició Ecològica de l’Ajuntament (sostenibilitat@ajsabadell.cat)
Campanya “SOS WC”
Campanya destinada al públic general per sensibilitzar sobre l’impacte ambiental en l’entorn i el sistema de depuració de les tovalloletes d’un sòl ús. (Desembre 2017). Enllaç a infografia
Activitats pels centres educatius
L’Ajuntament ofereix un conjunt d’activitats divulgatives per complementar el currículum de les escoles i instituts. Per consultar les diferents activitats relacionades amb l’aigua i el medi ambient pots clicar als següents enllaços:
- Sessió ordinària núm. 1/22, de 21 de febrer de 2022, es va tractar la renovació d’un dels vocals de Comissió; la publicació de les resolucions de la Comissió al Portal de Transparència; es va valorar la proposta de memòria de la Comissió de l’any 2021; es va tractar la petició d’informe del Servei gestor de la Bústia ètica interna i es va valorar la proposta de contingut del procediment d’instrucció dels procediments sancionadors.
- Sessió ordinària núm. 2/22, de 26 d’abril de 2022, es va tractar la renovació dels membres de la Comissió i es va redactar l’informe en resposta a la petició del Servei gestor de la Bústia ètica interna.
- Sessió ordinària núm. 3/22, de 20 de juny de 2022, es va tractar sobre l’activació del a Bústia ètica oberta a la ciutadania.
- Sessió ordinària núm. 4/22, de 19 de setembre de 2022, es va tractar l’admissió a tràmit de la comunicació 00422 derivada de la Bústia ètica interna.
- Sessió ordinària núm. 5/22, de 17 d’octubre de 2022, va tenir lloc la compareixença, deliberació i resolució en relació a la comunicació 00422 derivada del a Bústia ètica interna i l’admissió a tràmit de les comunicacions 00522 i 00622 derivades de la Bústia ètica interna.
- Sessió extraordinària núm. 6/22, de 7 de novembre de 2022, va tenir lloc la compareixença, deliberació i resolució en relació a la comunicació 00522 derivada del a Bústia ètica interna.



