Tots els articles
Si inicies una nova activitat alimentària cal que emplenis la “Declaració responsable en matèria de salut alimentària” disponible a l’apartat de Tràmits de la Seu electrònica de l’Ajuntament de Sabadell.
És important que coneguis els requisits sanitaris bàsics dels establiments alimentaris, tant els d'aplicació general en establiments minoristes d'alimentació com els específics del sector minorista d'elaboració i servei de menjars preparats (si és el cas).
Pots trobar més informació a les següents guies i documents:
- Guies d'aplicació general en establiments minoristes d'alimentació:
- Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació
- Al·lèrgens de declaració obligatòria
- Informació d’al·lèrgens en els establiments de restauració
- Cartell informatiu sobre els al·lèrgens
- Informació obligatòria en aliments no envasats o envasats al lloc de venda
- Manual de restauració sense gluten (Associació Celíacs de Catalunya)
- Guies específiques per sectors:
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per a carnisseries, cansaladeries i xarcuteries
- Guia de pràctiques correctes d’higiene en pastisseria
- Guia per a la venda de proximitat dels productes agroalimentaris i agraris
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per a petits productors de cervesa
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per al sector flequer
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per als restaurants
- Guia de pràctiques correctes d’higiene en peixateries
- Guia de pràctiques correctes d'higiene del sector de gelats i orxates
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per a la venda d’aliments en mercats municipals
Per poder participar en una fira, mercat no sedentari o un altre esdeveniment a la ciutat de Sabadell, cal que:
- El teu establiment estigui registrat al municipi on tinguis la raó social. Si és a Sabadell i no el tens ja registrat, hauràs d’emplenar la “Declaració responsable en matèria de salut alimentària”.
- També caldrà que presentis la “Declaració responsable en matèria de salut alimentària per establiments no sedentaris participants a fires i altres esdeveniments”. Aquest tràmit s’ha de realitzar cada vegada que vulguis participar en una fira o esdeveniment a Sabadell, i s'ha de fer abans de 5 dies hàbils de la data d'inici de la fira o esdeveniment. Cal adjuntar-hi el document del número de Registre Municipal per a establiment minorista d'alimentació ambulant o la sol·licitud d'inscripció al Registre Municipal (a l'ajuntament on tinguis la raó social).
És important que coneguis els requisits que han de complir els establiments alimentaris no sedentaris participants en fires i altres esdeveniments.
- Guia de pràctiques correctes d'higiene per a la venda d'aliments en mercats no sedentaris i fires
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per als establiments de restauració mòbils (ACSA)
- Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació (DIBA)
- Informació d’al·lèrgens en els establiments de restauració (ACSA)
Pots formalitzar la teva denúncia:
- A la Seu Electrònica de l’Ajuntament de Sabadell, emplenant el tràmit “Comunicació o denúncia sobre salut pública”.
Els establiments alimentaris minoristes de la ciutat de Sabadell, ja siguin establiments sedentaris o bé no sedentaris amb seu social a Sabadell, han d’estar inscrits en el Registre Municipal d’Establiments Minoristes d'Alimentació, en aplicació de la normativa vigent.
En el moment d’iniciar l’activitat, quan presenteu la “Declaració responsable en matèria de salut alimentària” disponible a l’apartat de Tràmits de la Seu electrònica de l’Ajuntament de Sabadell, l’establiment queda inscrit en aquest registre. En el cas que es produeixin modificacions posteriors relatives al tipus d’activitat, a la raó social o a les instal·lacions, o en el cas de tancament de l’establiment, cal que ens ho comuniqueu per tal d’actualitzar aquest registre.
Si necessiteu saber si el vostre establiment està inscrit al Registre Municipal d’Establiments Minoristes d'Alimentació, o si voleu consultar el seu número de registre, podeu fer la petició o consulta a través d’una “Instància general”, que trobareu a l’apartat de Tràmits de la Seu electrònica de l’Ajuntament de Sabadell.
INFORMACIÓ D'ACTUALITAT:
- Coques de Sant Joan. Recomanacions a l'hora de comprar-ne i conservar-les
- Seguretat alimentària, a l'estiu més que mai!
- Consells per menjar a l'aire lliure
- Manteniu els aliments segurs al cotxe
- Consells per evitar el malbaratament alimentari a l'estiu
- Congela i descongela amb seguretat
- Aquest estiu, beu aigua amb garanties sanitàries!
ALTRES:
Guies i documents de bones pràctiques:
Manual de restauració sense gluten
Els rentavaixelles industrials
Prevenció de la listeriosi en establiments alimentaris
La neteja i desinfecció de les llescadores és clau per prevenir la listeriosi
Venda d'ous a granel en el comerç al detall
Els ous. Consells de seguretat alimentària
Menja peix cru o poc fet amb seguretat
Recomanacions per a la preparació segura del sushi
Guia de pràctiques correctes d’higiene per a la venda d’aliments en mercats municipals
Guia de pràctiques correctes d'higiene per a la venda d'aliments en mercats no sedentaris i fires
Guia de pràctiques correctes d’higiene per als establiments de restauració mòbils (ACSA)
PRINCIPAL NORMATIVA EN MATÈRIA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA
NORMATIVA D’APLICACIÓ GENERAL:
Marc normatiu en matèria de seguretat alimentària:
Reglament (CE) 853/2004 del Parlament Europeu i de Consell, de 29 d'abril de 2004, pel qual s'estableixen normes específiques d'higiene dels aliments d'origen animal
NORMATIVA ESPECÍFICA:
Comerç minorista i restauració
Reial decret 1021/2022, de 13 de desembre, pel qual es regulen determinats requisits en matèria d'higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris en establiments de comerç al detall.
Normativa sobre transport d'aliments
La normativa és molt extensa, us podeu adreçar a nosaltres per a qualsevol consulta.
CERTIFICACIÓ DE QUALITAT
El Servei de Salut de l'Ajuntament de Sabadell disposa d'un sistema de gestió de qualitat per a les activitats de vigilància i control d'establiments amb risc per la salut, certificat segons la norma ISO 9001:2015 per SPG Certificación.
POLÍTICA DE QUALITAT
Política de qualitat de la secció de Protecció de la Salut (PDF)
ORGANISMES:
Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)
Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC)
Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA)
Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN)
Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria (EFSA)
ASSOCIACIONS, GREMIS I ENTITATS DEL SECTOR ALIMENTARI:
Associació Celíacs de Catalunya
Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme
Gremi comarcal d'hostaleria i turisme de Sabadell i Vallès Centre
Gremi de carnissers, xarcuters i aviram de Barcelona i comarques
Gremi de flequers de la província de Barcelona
Gremi de pastisseria de Barcelona i província
Gremi de restauració de Barcelona
Gremi d’herbolaris, apicultors i alimentació dietètica i biològica de Catalunya
SEGURETAT ALIMENTÀRIA:
pl. del Gas, 2, 08201, Sabadell
Telèfon: 93 726 47 00
SERVEI DE SALUT:
c. de Sant Joan, 24, 08202, Sabadell
Telèfon: 93 745 31 45
Correu electrònic: salut@ajsabadell.cat
Pots consultar aquí les notes d'actualitat de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (Generalitat de Catalunya)