CA EN ES
 
          

XARXA ANTIRUMORS DE SABADELL

 

10
Desembre
2021

Sabadell commemora el Dia Internacional dels Drets Humans amb dos grafits dedicats al dret a gaudir de la ciutat

Amb aquests murals, situats a la Granja del Pas, al Parc Central del Vallès, ja en són 10 que formen part del projecte Pintem de Drets Sabadell

Sabadell commemora el Dia Internacional dels Drets Humans amb dos grafits dedicats al dret a gaudir de la ciutat

Aquest divendres, 10 de desembre, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional dels Drets Humans, s’han presentat dos nous grafits, en aquest cas dedicats al dret de les persones a gaudir de la ciutat. 

En l’acte de presentació hi ha participat la tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació, Marta Morell, qui ha destacat que:

"Amb aquests grafits volem mostrar el compromís clar de l'Ajuntament per defensar els drets humans. Un dels grafits amb una sola frase ens fa reflexionar. L'altre fa referència a l'àgora com a espai de participació i alhora reflecteix la diversitat de la nostra societat, reivindicant que hem de defensar els drets de totes les persones"

Es continua així amb el projecte Pintem de Drets Sabadell, que vol deixar constància del compromís municipal amb els drets fonamentals de les persones amb murals pintats a diferents ubicacions de la ciutat. Els murals d’enguany són els desens d’aquest projecte.

Els grafits s’han consolidat com una forma d’expressió per mostrar i reivindicar els drets humans arreu del món. No en va és l’art urbà més reconegut i estès mundialment. Per una banda perquè és el que s’ha practicat durant més temps i per l’altra, perquè és un dels més elegits per part dels artistes urbans a l’hora d’il·lustrar els seus sentiments i missatges.

Un any més, aquesta activitat s’ha portat a terme de la mà d’Artefakto, col·lectiu d’artistes de Street Art que va néixer a Sabadell l’any 2019. Els murals inaugurats avui són obra de GerardUnerl i Adrián, dos artistes que, amb estils diferents, han pintat sobre el “Dret a gaudir de la ciutat”.

D’una banda, el d’Adrián, amb l’estil pur i originari del grafit, “l’escriptura”, que ens omple de color i reclama el dret a l’espai públic. D’altra banda, en Gerard ha volgut centrar-se en el concepte de l’àgora de l’antiga Grècia com a espai de trobada i de convivència de la ciutadania. En Gerard ha assenyalat que:

"Aquest ha estat un mural canviant, a partir del diàleg amb les persones que han passat pel parc mentre pintàvem i les seves aportacions. És un grafit amb una simbologia evident, espero que agradi".

Programa de Drets Humans

El 10 de desembre es commemora el dia en què l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans, l’any 1948.

Entorn aquesta efemèride cada any des de l’Ajuntament de Sabadell s’impulsa el Programa de Drets Humans, amb el qual es volen reivindicar aquests drets i promoure la igualtat entre persones. El Programa d’enguany, que es pot consultar en línia, consta d’una quarantena d’activitats que van començar a mitjans de novembre i que tindran lloc fins al 18 de desembre. S’inclouen diverses propostes com cinefòrums, exposicions, xerrades, espectacles infantils, etc.

L’objectiu és donar a conèixer i sensibilitzar sobre els drets humans, promoure la reflexió entorn aquests drets i la seva vigència a l’actualitat, i reivindicar un cop més el compromís de la ciutadania en la seva defensa.

Categories Antirumors, Drets Civils i Gènere Tags Dia dels Drets Humans, drets civils