2020
L’equip de Seguretat Alimentària de l’Ajuntament de Sabadell és el responsable de la vigilància i el control sanitari dels establiments del sector alimentari minorista de la ciutat, amb la finalitat de garantir que les activitats que s‘hi realitzen no comportin riscos per a la salut de la població i compleixin amb la normativa vigent.
[widgetkit id="1135" name="Seguretat alimèntaria - home desplegable"]
Si inicies una nova activitat alimentària cal que emplenis la “Declaració responsable en matèria de salut alimentària” disponible a l’apartat de Tràmits de la Seu electrònica de l’Ajuntament de Sabadell.
És important que coneguis els requisits sanitaris bàsics dels establiments alimentaris, tant els d'aplicació general en establiments minoristes d'alimentació com els específics del sector minorista d'elaboració i servei de menjars preparats (si és el cas).
Pots trobar més informació a les següents guies i documents:
- Guies d'aplicació general en establiments minoristes d'alimentació:
- Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació
- Al·lèrgens de declaració obligatòria
- Informació d’al·lèrgens en els establiments de restauració
- Cartell informatiu sobre els al·lèrgens
- Informació obligatòria en aliments no envasats o envasats al lloc de venda
- Manual de restauració sense gluten (Associació Celíacs de Catalunya)
- Guies específiques per sectors:
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per a carnisseries, cansaladeries i xarcuteries
- Guia de pràctiques correctes d’higiene en pastisseria
- Guia per a la venda de proximitat dels productes agroalimentaris i agraris
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per a petits productors de cervesa
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per al sector flequer
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per als restaurants
- Guia de pràctiques correctes d’higiene en peixateries
- Guia de pràctiques correctes d'higiene del sector de gelats i orxates
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per a la venda d’aliments en mercats municipals
Per poder participar en una fira, mercat no sedentari o un altre esdeveniment a la ciutat de Sabadell, cal que:
- El teu establiment estigui registrat al municipi on tinguis la raó social. Si és a Sabadell i no el tens ja registrat, hauràs d’emplenar la “Declaració responsable en matèria de salut alimentària”.
- També caldrà que presentis la “Declaració responsable en matèria de salut alimentària per establiments no sedentaris participants a fires i altres esdeveniments”. Aquest tràmit s’ha de realitzar cada vegada que vulguis participar en una fira o esdeveniment a Sabadell, i s'ha de fer abans de 5 dies hàbils de la data d'inici de la fira o esdeveniment. Cal adjuntar-hi el document del número de Registre Municipal per a establiment minorista d'alimentació ambulant o la sol·licitud d'inscripció al Registre Municipal (a l'ajuntament on tinguis la raó social).
És important que coneguis els requisits que han de complir els establiments alimentaris no sedentaris participants en fires i altres esdeveniments.
- Guia de pràctiques correctes d'higiene per a la venda d'aliments en mercats no sedentaris i fires
- Guia de pràctiques correctes d’higiene per als establiments de restauració mòbils (ACSA)
- Guia per a l'aplicació dels autocontrols als establiments minoristes d'alimentació (DIBA)
- Informació d’al·lèrgens en els establiments de restauració (ACSA)
Pots formalitzar la teva denúncia:
- A la Seu Electrònica de l’Ajuntament de Sabadell, emplenant el tràmit “Comunicació o denúncia sobre salut pública”.
Els establiments alimentaris minoristes de la ciutat de Sabadell, ja siguin establiments sedentaris o bé no sedentaris amb seu social a Sabadell, han d’estar inscrits en el Registre Municipal d’Establiments Minoristes d'Alimentació, en aplicació de la normativa vigent.
En el moment d’iniciar l’activitat, quan presenteu la “Declaració responsable en matèria de salut alimentària” disponible a l’apartat de Tràmits de la Seu electrònica de l’Ajuntament de Sabadell, l’establiment queda inscrit en aquest registre. En el cas que es produeixin modificacions posteriors relatives al tipus d’activitat, a la raó social o a les instal·lacions, o en el cas de tancament de l’establiment, cal que ens ho comuniqueu per tal d’actualitzar aquest registre.
Si necessiteu saber si el vostre establiment està inscrit al Registre Municipal d’Establiments Minoristes d'Alimentació, o si voleu consultar el seu número de registre, podeu fer la petició o consulta a través d’una “Instància general”, que trobareu a l’apartat de Tràmits de la Seu electrònica de l’Ajuntament de Sabadell.
INFORMACIÓ D'ACTUALITAT:
- Recomanacions per evitar les intoxicacions pel consum de bolets
- Consells per a la preparació i consum de panellets
- Consells de seguretat alimentària en cas d'aiguats i inundacions
- Al Nadal menja amb seguretat i no malbaratis els aliments
ALTRES:
Guies i documents de bones pràctiques:
Manual de restauració sense gluten
Els rentavaixelles industrials
Prevenció de la listeriosi en establiments alimentaris
La neteja i desinfecció de les llescadores és clau per prevenir la listeriosi
Venda d'ous a granel en el comerç al detall
Els ous. Consells de seguretat alimentària
Menja peix cru o poc fet amb seguretat
Recomanacions per a la preparació segura del sushi
Guia de pràctiques correctes d’higiene per a la venda d’aliments en mercats municipals
Guia de pràctiques correctes d'higiene per a la venda d'aliments en mercats no sedentaris i fires
Guia de pràctiques correctes d’higiene per als establiments de restauració mòbils (ACSA)
