Juny 2022








Assistents: Cap de Servei de Cicles de Vida
El projecte Recooperem és una iniciativa comarcal que fomenta l’aprofitament alimentari a les escoles i evita el malbaratament. És un projecte amb una doble vessant: social –ja que es permet fer arribar àpats cuinats a famílies vulnerables- i ambiental, atès que s’evita llençar matèria orgànica. Sabadell es suma des d’aquest mes de juny al projecte, amb una prova pilot a sis escoles de la ciutat amb l’objectiu d’iniciar el curs 2022-23 amb el projecte consolidat i estendre’l a més centres educatius.
Des de l’inici de curs fins a 30 d’abril d’aquest curs s’han servit un total de 331.589 menús.
La gestió unificada de menjadors escolars ofereix una mitjana mensual de menús que supera els 2000 àpats.
Es tracta d’un volum de comensals molt important que requereix d’una gestió molt acurada i d’una bona coordinació entre tots els agents implicats, per tal que els infants rebin el millor servei possible i gaudeixin d’un temps de menjador que sigui lúdic i educatiu.
MES |
MITJANA DE COMENSALS |
BEQUES DE MENJADORS |
SETEMBRE |
2389 |
2190 |
OCTUBRE |
2408 |
2194 |
NOVEMBRE |
2492 |
2297 |
DESEMBRE |
2404 |
2314 |
GENER |
2150 |
2508 |
FEBRER |
2566 |
2538 |
MARÇ |
2426 |
2543 |
ABRIL |
2615 |
2551 |
Consum i beneficis per a la salut
El consum habitual de llegums és recomanable per a totes les edats, des dels 6 mesos d’edat (ben cuits) fins a les persones d’edat més avançada (3-4 vegades a la setmana, com a mínim). Es considera que una ració equival a uns 80 grams en cru (uns 200 grams en cuit, aproximadament).
Les persones veganes tenen en el consum de llegums la seva principal font de proteïna, i per a les persones vegetarianes i omnívores, són una gran ajuda per diversificar les fonts de proteïna. En el cas de persones veganes i vegetarianes s’aconsella augmentar el consum mínim de llegums a 6-8 racions a la setmana (en lloc de les 3-4 de les recomanacions generals).
Malgrat que algunes publicacions han atribuït propietats especials i extraordinàries a determinats llegums com la soja, en general hi ha poques diferències nutricionals entre ells i, per tant, se n’obtindrien beneficis amb el consum de qualsevol tipus de llegum. Els principals beneficis que aporten els llegums a la nostra salut són els següents:
La Cuina d’Alt Rendiment (CAR) que té Serhs Food a Mataró ha estat certificada per Inèdit, empresa especialitzada de referència en el sector, com a opció més sostenible tenint en compte 8 indicadors mediambientals i en comparació a una cuina convencional d’un restaurant, o el menjar fet a casa o bé en una col·lectivitat com una escola.
En base al consum energètic, l’empremta de carboni (CO2), la reducció de residus, el packaging o la gestió de proveïdors locals i la distribució logística, entre altres, la Cuina d’Alt Rendiment presenta de forma objectiva en base a dades mesurables la millor opció ambiental per a l’elaboració de plats cuinats.
Per a l’anàlisi de les dades i indicadors s’ha comptat amb la col·laboració d’Inèdit va néixer a la Universitat Autònoma Barcelona, son pioners en l’ecologia industrial i l’ecodisseny amb 12 anys d’experiència i més de 300 clients nacionals i internacionals.
Clicar aquí per a descarregar la guia
L’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han editat la guia “Mou-tei menja bé!”. Es tracta d’un document que ens ofereix un recurs àgil, visual i contrastat, que a través de 20 preguntes, intenta donar resposta a les inquietuds i dubtes en relació a l’alimentació saludable en la pràctica esportiva en edat escolar.
Es un recurs adreçat als infants, adolescents i les seves famílies.
L’Ajuntament de Sabadell i l’empresa concessionària de menjadors Serhs, en un treball conjunt, hem arribat a l’acord de seguir les recomanacions que ens marca l’Agència de la Salut Pública de Catalunya (ASPC).
Mensualment, durant aquest curs, van apareixent els nous plats i aliments que hem d’incorporar perquè, de cara al curs vinent, estiguin normalitzats als menús i així, adaptar-nos a la realitat que tenim.
Us avancem els canvis i/o incorporacions que hem fet pel mes de juny 2022.
DIA |
ALIMENTS |
NOU PLAT/NOU ALIMENT |
03/06/2022 |
Macarrons amb salsa de formatge parmesà Contracuixa de pollastre amb enciam i olives Gelat |
Aliment habitual Aliment habitual Es dona en ocasions especials |
10/06/2022 |
Minestra de verdures(pastanaga, coliflor, carxofa, patata) Llenties ecològiques guisades (tomàquet, ceba i pebrot) |
Aliment habitual Introducció (Cinquena vegada) de proteïna vegetal |
16/06/2022 |
Mongetes Guisades amb patata Lluç al forn amb ceba potxada |
Aliment habitual La ceba és nova incorporació |